Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 14:13, 17 sie 2018

zoja napisał(a)
Iwonka DZIĘKUJĘ
posiedzę nad tym w domu, bo teraz to ukradkiem tylko klikam...

Właśnie mi uświadomiłaś, ze wakacje się kończą. Wtedy do południa nic już nawet ukradkiem nie kliknę Hi, hi
AnnaCh 14:15, 17 sie 2018

To tak jak u mnie, ciepłe chyba tylko ja piję, ale ja herbaty od wielu lat nie słodzę i piję tylko zieloną, kawy w pracy też się odzwyczaiłam. Słodzę tylko kawę parzoną w domu i teraz właśnie daję 7 kropli stewii
Kiedyś słyszałam, że nie powinno się dawać cytryny do herbaty, bo to uwalnia glin z herbaty, a ten podobno powoduje alzhaimera, ale nie jestem pewna czy czegoś nie pokopałam.
Buziaki i cieszę się, że jesteście na forum, Ty i jeszcze sporo innych mądrych osób
zoja 14:28, 17 sie 2018

Aniu dokładnie to coś z tym glinem, który jest niezdrowy, ale to z liści/fusów 'wychodzi' - jak się wkłada cytrynę do już zaparzonej (i pozbawionej fusów) herbaty to zdrowo - w takim przekonaniu żyję
Iwk4 14:30, 17 sie 2018

zoja napisał(a)
Aniu dokładnie to coś z tym glinem, który jest niezdrowy, ale to z liści/fusów 'wychodzi' - jak się wkłada cytrynę do już zaparzonej (i pozbawionej fusów) herbaty to zdrowo - w takim przekonaniu żyję

Oooooo, chciałabym wierzyć, bo lubię herbatę z plasterkiem cytryny.

edit: Zoju, masz sporo racji z tą herbatą
http://biomist.pl/chemia/artykuly/czy-herbata-z-cytryna-jest-szkodliwa-czyli-jak-nam-robia-wode-z-mozgu/3612
zoja 14:34, 17 sie 2018

Iwk4 napisał(a)

Oooooo, chciałabym wierzyć, bo lubię herbatę z plasterkiem cytryny.

to zobacz tutaj

cytuję:
"w naczyniu z herbatą muszą pozostać fusy. Tylko w tym wypadku kwas z cytryny może wypłukać aluminium. Po usunięciu fusów nic nam nie grozi."

"Jeśli więc lubisz wypić herbatę z cytryną, nie musisz z niej rezygnować. Pamiętaj jednak, aby dodawać cytrynę do naparu bez fusów i dopiero wtedy, kiedy ta wystygnie. Jeśli nie zależy ci na witaminie C, a tylko na smaku napoju, nie musisz czekać na zmniejszenie temperatury naparu. "

ja piję herbatę w takich ilościach, że muszę wiedzieć
asiak 15:00, 17 sie 2018

Widzę, że u Ciebie w wątku Iwonko dylematy cukrowe
To i ja coś skrobnę Od nowego roku wyeliminowałam cukier do herbaty. Długo mi nie smakowała bez cukru. Z kawą poszło mi dużo szybciej. Na dzień dzisiejszy nie słodzę ani herbaty, ani kawy Herbata musi być z cytryną, a kawa niestety ze śmietanką
I jeszcze od nowego roku piję codziennie ponad litr wody z sokiem z połowy cytryny. Dodam, że nie piłam w ogóle wody, wiec ponad litr to dla mnie wyczyn
Codzienne picie wody weszło mi w nawyk
To tyle na temat cukru i wody
Iwonko, Twoje różyczki czerwone są śliczne Ja też mam u siebie i bardzo je lubię Lubię tak samo jak Ty takie akcenty na rabacie
Pozdrawiam cieplutko
anna_t 15:50, 17 sie 2018

Spotkałam ostatnio na swojej drodze ogrodniczke z ogromnym doświadczeniem i setkami hortensji które nawozi tylko nawozem do pomidorów. Więc może i hortensje tą gnojowką z liści pomidorów możesz podlewać..?
Iwk4 19:24, 17 sie 2018

Kochani, chwilowo jestem zajeta. W poniedziałek odpiszę. Przepraszam, ze nie zdążyłam przed weekendem.
Roma, dziękuję za twój wpis. On bardzo ważny dla mnie.
Buziaki dla wszystkich.
tulucy 19:30, 17 sie 2018

Iwonka miłego weekendu
roma2 19:34, 17 sie 2018

Niestety poniosło mnie! Nie zdzierżyłam! Nie jestem z siebie dumna, ale po przeczytaniu tego, co napisała Ania (schowała już), nie wytrzymałam.