Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

malgol 22:30, 07 maj 2020

Obejrzałam w końcu Twoja wizytówkę tulipany - obłęd normalnie! Roze- cudo! Aż pozazdroscilam tyle kwiecia i słońca w ogrodzie leżanki widzę też już czekają, jak u mnie, na leniucha z kieliszkiem czegoś dobrego

Te derenie to u Ciebie mają za dobrze, dlatego tak urosły. U mnie będą normalne, jak piszą w książkach, do 1.2m : D
Poppy 23:44, 07 maj 2020

inka74 napisał(a)

Ciebie to tylko na chwile spuscic z oka, i takie zmiany
Torpeda jestes.
Tulipany piekne, w calym ogrodzie, troche tesknie na nie patrze, bo u mnie juz dawno pozamiatane w temacie. Nie doczytalam, co juz upchalas kolanem w dawnych warzywniku, ale to pewnie za kolejna chwile sie okaze.
inka74 08:22, 08 maj 2020

malgol napisał(a)
Obejrzałam w końcu Twoja wizytówkę tulipany - obłęd normalnie! Roze- cudo! Aż pozazdroscilam tyle kwiecia i słońca w ogrodzie leżanki widzę też już czekają, jak u mnie, na leniucha z kieliszkiem czegoś dobrego

Te derenie to u Ciebie mają za dobrze, dlatego tak urosły. U mnie będą normalne, jak piszą w książkach, do 1.2m : D
widzisz, ja zazdroszczę tobie czy Izie Ursie, Anuli Zanie wysokich drzew i światłocienia a ty mi mojej patelni ale prawda, że dla róż mam dobre warunki to i rosną. Glina i słońce ))

Dereń najważniejsze żeby zdrowo rósł. Ja uwielbiam jego kolor listków i zestawienie z białą hortensją.

Leżanka jest tam na razie na zastępstwo. Normalnie stoi na tarasie i tam zaraz wróci. Testowaliśmy ilość potrzebnego miejsca i gdzie półki zrobić. Buduje się bardziej rozbudowane miejsce do odpoczynku
inka74 08:43, 08 maj 2020

Poppy napisał(a)

Ciebie to tylko na chwile spuscic z oka, i takie zmiany
Torpeda jestes.
Tulipany piekne, w calym ogrodzie, troche tesknie na nie patrze, bo u mnie juz dawno pozamiatane w temacie. Nie doczytalam, co juz upchalas kolanem w dawnych warzywniku, ale to pewnie za kolejna chwile sie okaze.
eee, przecież to było na liście prac do zrobienia w zimę tworzonej. No to trzeba było coś w temacie zrobić. Są tam derenie, cisy, magnolie, hortensje, trawy, ciemierniki i resztki róż. A i ambrowiec Gumball. Miało być inaczej a zrobiłam inaczej po przymierzeniu roślin. I nie wiem czy one sobie poradzą bo wymieszałam te lubiące trochę kwaśniejsze podłoże z tymi bardziej zasadowymi. Niby w osobnych kwaterkach i one u mnie na innych rabatach tak rosną dobrze ale... Na razie to nie wygląda więc nie pokazuję z bliska. Nie ma czego

Potem za późno by było na taką większą robotę w upały a tak roślinki czas mają i wodę i odpowiednią temperaturę. Po ubiegłorocznej porażce z dereniami, które nie dały rady z sierpniowym upałem i wsadzaniem je wtedy ( zrzuciły liście, potem na jesieni odbiły ale na zimę nie poszły na czas spać i zamarzły) nie będę już w lato kombinować z drzewami czy rabatami. Dlatego zostawiam sobie kącik z czaplą do zmiany na jesieni. Jeżeli już to zrobię. Wszystko zależy od tego jak metasekwoja odbije i czy odbije czy będzie wegetować.
Ogród uczy mnie ogromnej cierpliwości i myślenia takiego strategicznego , chyba bardziej niż wszystkie ostatnie szkoły i kursy na które chodzę.

Bo wiesz, znalazłam ciekawie wyprowadzoną fastigiatę i kombinuję...
malgol 09:44, 08 maj 2020

inka74 napisał(a)
widzisz, ja zazdroszczę tobie czy Izie Ursie, Anuli Zanie wysokich drzew i światłocienia a ty mi mojej patelni ale prawda, że dla róż mam dobre warunki to i rosną. Glina i słońce ))

Dereń najważniejsze żeby zdrowo rósł. Ja uwielbiam jego kolor listków i zestawienie z białą hortensją.

Leżanka jest tam na razie na zastępstwo. Normalnie stoi na tarasie i tam zaraz wróci. Testowaliśmy ilość potrzebnego miejsca i gdzie półki zrobić. Buduje się bardziej rozbudowane miejsce do odpoczynku

a palenisko masz takie jak ja Od niedawna się z niego cieszę , od kiedy zrobiłam rogalową rabatę na środku trawnika. Jednak zmiany ciesza
inka74 10:09, 08 maj 2020

My bardzo często korzystamy z paleniska. Obiadki są świetne
malgol 10:11, 08 maj 2020

inka74 napisał(a)
My bardzo często korzystamy z paleniska. Obiadki są świetne

a jak się fajnie siedzi wieczorem przy takim ognisku szczególnie gdy chłodno
Gosiek33 15:37, 08 maj 2020

piękny wilczomlecz, a kuklik - czerwony wysoki?
kasiek 20:34, 08 maj 2020

inka74 napisał(a)
w końcu jest to coś co wygląda prawie tak, jak ja to widzę .

O ja ce - jakie krzesełka i ten kącik w tulipanach - super Ci to wyszło!
inka74 07:59, 09 maj 2020

Gosiek33 napisał(a)
piękny wilczomlecz, a kuklik - czerwony wysoki?
lubię go bardzo choć chimeryczny jest.
Kuklik ma kolor wściekłego pomarańczu )