Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

jolanka 18:19, 28 gru 2016

Iwonka, hahaha ale jesteś niesamowita Mnie się nawet mysleć nie chce czegokolwiek planować bo zaraz potem coś się przydarza Na żywioł pewnie pójdę ale z tym kablem to dobra rzecz Podpytam trochę jak będę chciala to zrobić
anna_t 20:05, 28 gru 2016

inka74 napisał(a)
Plany ogrodowe na 2017 - na razie na liście mam:
- znaleźć miejsce na 10 róż i je zakupić na wiosnę (już bliska jestem sukcesu z tą ilością miejsca bo róże już wybrane,
- do zmiany są linie 3 - 4 rabat - trzeba je będzie poszerzyć przecież aby róże weszły,
- zrobić placyk pod ławeczką z latarniami i kulami z szamotu (marzy mi się taki żwirowy, jasny bo już trawy mam tam dosyć, więcej mchu niż trawy bo słońca nie ma),
- porosadzać żurawki Lime Marmalade jak przetrwają zimę i zrobić z nich więcej obwódek - są niesamowite, nadal są intensywnie zielono-cytrynowe - kocham je
- kupić 4 doniczki szamotowe przed bukszpany i ciemne żurawki do nich bo te ciemne co mam nie starczą,
- kupić coś okrągłego żółtego na pniu (na razie trzmielinę lub sosnę lub cyprysik biorę pod uwagę zamiast za dużej w tym rogu tui aurea nana - tą nie wiem gdzie przesadzę ale drażni mnie niesamowicie, no zgrzytam jak na nią patrzę),
- zrobić porządne miejsce z siedziskami i paleniskiem - takie 3 metrowe koło, na razie w sferze marzeń, wiem co mniej więcej chcę i gdzie ale nie do końca jestem tego pewna więc się nie będę napinać szczególnie że to spory wydatek, muszę też zlikwidować to co teraz jest (ten kwadrat) i jakoś to eM wytłumaczyć bo to jego robota ;-( i nie mam pomysłu jak to taktycznie wykonać,
- do przeróbki jest rabata cienista obok wiaty, nic tam nie chce rosnąć, jedynie bukszpany jako tako wyglądają i rosną i chyba takie klimaty zostaną,
- wkopać do końca kabel z prądem - ech do tego to nie wiem kiedy się zabiorę ale muszę na wiosnę zanim rośliny znów gąszcz zrobią,
- wysiać begonie, niecierpki, smagliczkę w marcu do doniczek i inne kwiaty aby nie zbankrutować na wiosnę.

To tak w skrócie, reszta zależy od tego co przeżyje zimę i ile jeszcze pięknych ogrodów się naoglądam i czy wygram w totka.

Już się wiosny nie mogę doczekać i nogami przebieram, byle do marca...
Iwonka no o te ogrodowe plany mi właśnie chodziło
widze ze realnie do tematu podchodzisz, dobrze. niewiem z czego byś chciała to miejsce 3m na palenisko? myślisz ze to droga impreza?
ja też planuję ale w kwadracie i chce zrobić szachownice z płyt tych mniejszych (mam takie z odzysku) i reszte żwirem wysypać bo nam został. tescia poproszę to mi palenisko z rusztem wyspawa. powinno być ok
inka74 20:17, 28 gru 2016

No ja nie bardzo mogę usiedzieć w miejscu, im więcej ogrodów oglądam tym więcej pomysłów się rodzi w głowie. Kwestia tylko selekcji co do mojego zieleńca pasuje i na co mogę sobie pozwolić. Zrobić plan prac, budżet i sezon można rozpocząć

Kabelek sam w sobie fajna sprawa. Jakbyś potrzebowała informacji pisz na maila.
inka74 21:23, 28 gru 2016

Ania jak liczyłam to najmniej wyszło mi ok. 400 zł za żwirek plus większe płyty a najwięcej prawie 2500 przy takim dużym kamiennym kole z całych płyt.

Wrzucę co mi się podoba bo takiego idealnego do skopiowania 1:1 nie znalazłam - tu nawierzchnia z cegieł i pergola w koło tylko cegły mam wrażenie nie do końca pasują do mojej kostki
http://pin.it/K6UcyRh

Tu układ jaki mi pasuje ale jest za surowy. Ławki nie w takim klimacie ale takie lekko półokrągłe.
http://pin.it/B4YaNig

Tu ciekawe połączenie dużych płyt w kamykach. Myslę nad włożeniem takich dużych płyt w kamyki tylko jeszcze nie wiem jak
http://pin.it/PLTTWRj
anna_t 21:44, 28 gru 2016

2500 to już rzeczywiście odczuwalna kwota ale gdyby z samego żwiru zrobić?
inka74 00:17, 29 gru 2016

Sam żwir jak porządnie ma być z 400 zł. Potrzebujesz folię, piasek, obrzeża aby trawa nie wchodziła lub kostkę, żwir. Masz już część rzeczy więc trochę taniej będzie. Folia ok. 30 zł, obrzeża czy kostka zwykła ok. 60-80 zł. Kostka granitowa u mnie od 200 zł się zaczyna chyba za tonę. Mniej nie wożą. Piach jak masz blisko skład budowlany i jak go przywieźć to grosze. Żwir gorszy, taki pylący, wapienny 50 zł - lepszy 200. Płyty betonowe w zależności od ilości - u mnie ok.240 zł. Ja do tego liczyłam materiał na ławki. Teść może uspawa podpory i trochę drewna tekowego, farba - razem jakieś 200 zł.
Wszystko zależy od użytych materiałów.
inka74 07:51, 29 gru 2016

Tu mniej więcej szkic co mi chodzi po głowie z tym miejscem na ognisko. Po bokach ławki. Płyty w środku chyba zrobię różnej długości. Już nawet znalazłam takie betonowe szare.
Ławki w tym stylu:
https://pl.pinterest.com/pin/575053446154891844/
lub bardziej takie:
https://pl.pinterest.com/pin/575053446154780766/

To jest ten narożnik

Tu pomysł na ławkę

A tu jest na środku nieszczęsna tuja mutant aurea nana. Ona ma 4-5 lat u mnie. Kupiłam ją niedużą a teraz ponad 120 cm ma. Dwa razy już cięłam i nie pomaga. Nadal rośnie za szybko.
anna_t 10:26, 29 gru 2016

ooo konkretnie kombinujesz już widzę ławki bardzo fajne i miejsce z ławką też, taka odskocznia na kawkę tam też żwir będzie?
ja mam 3 tuje sunkist ktore sa do przesadzenia i nie mma pojęcia gdzie...już nie mówiąc o tym jak to M powiedzieć..chyba ze to zrobię jak w pracy będzie
inka74 10:59, 29 gru 2016

Ja nad tym miejscem na ognisko już ponad dwa lata kombinuję i jakoś nie mogę się zebrać to co mam z belkami mąż zrobił bo trawę wypaliliśmy i coś trzeba było wymyślić ale ten kwadrat mi kompletnie nie pasuje. U innych mi się podobało, u mnie zgrzyta, no nie ten klimat. Wszędzie obłe linie, miękkie i jeden taki ni w pięć ni w dziewięć. Oprócz tego tam jest idealne miejsce na postawienie grilla jak jest impreza ale przy ognisku już mało miejsca jest.

Wrzuciłam u ciebie to co do tej pory zebrałam na pintereście, może ci się przyda.
inka74 11:09, 29 gru 2016

Pod ławką ma być żwirek taki jak mam w innych miejscach. Trudno tam kosić, trawa nie rośnie bo ławka cień daje. Koszt nieduży - przeniosę tylko kostki w inne miejsce i dokupię żwirku bo za mało mam. 100 - 150 zł maks. jak dołożę grys marmurowy na wierzchu. Roboty tylko sporo bo ten żwir wapienny trzeba wypłukać. Najgorsze są kosztowo latarenki bo spore chcę 70 i 50 cm: 300-350 zł. Kula szamotowa przy tym to drobiazg 40 zł z przesyłką. Ale całość już się robi 440-540 zł za w sumie pierdułę. Ogród to skarbonka bez dna jak stary francuski samochód