Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

April 19:00, 31 maj 2019

Poppy napisał(a)
April, a masz jakas dokumentacje zdjeciowa?
Ja wiem tyle, ze do wachlarza nadaja sie wisnie, czeresnie, brzoskwinie, nektarynki, figi i sliwki. Jablonie i grusze formuje sie inaczej. Wazny jest takze rodzaj owocowania tych jablek, bo jedne sie nadaja bardziej, inne mniej, ucieklo jak sie to nazywa,
Czytasz po angielsku, o ile dobrze pamietam, wiec prosze:
For plums, mirabelles, apricots, peaches, nectarines the best rootstock is St Julien A (or Torinel).

For apples, growers in the UK will probably prefer the MM106 rootstock. M26 can also be used, and will produce a slightly smaller tree. In the USA MM106 is usually considered too vigorous for espaliers (since most US climate zones have a longer growing season than the UK) and semi-dwarf or even dwarf rootstocks are more suitable.

For pears and quinces, choose a semi-dwarf or semi-vigorous rootstock.

How much space should you allow for a fan-trained or espalier-trained tree?

This can be quite difficult to predict as the rootstock, soil, and natural vigour of the fruit tree variety all play a part.

As a rough guide, the medium vigour rootstocks (apple MM106, plum St. Julien A, pear Quince A, cherry Gisela 5 or 6) will produce a tree which will occupy a width of about 10ft / 3m or more and a height of 8ft / 2.5m, after 5 years or so.

You can control the relative width and height to some extent as the tree grows, to suit the space you have available. So if you have a fence which is only 6ft / 2m tall, allow a bit more width and encourage the tree to put its energy into growing sideways rather than upwards

Dzięki,cenne informacje.
inka74 09:00, 01 cze 2019

Zana napisał(a)

Kurcze, coś chyba przegapiłam, bo nie wiem o co chodzi.
Ale dzięki Ci za wczorajszą akcję zwiadowczą dla mnie
Anula system poszukiwania/zakupów roślinnych.

Nie ma za co a dzwoniłaś do AF? Będę tam dziś po hortkę.
inka74 09:02, 01 cze 2019

tulucy napisał(a)
Iwonka ja z powodu mszyc wywaliłam śliwy z ogrodu. Nie ma i nie będzie. Owoców bez oprysku nie zobaczysz, a siedliska dla mszyc potworne, do tego pod drzewami wszystko było oblepione tym ich sokiem... Do tego dodaj trochę kurzu i wiesz, jak to wyglądało... Nawet m słowem nie pisnął, tylko się zgodził wycinać.
śliwa ulena też u mnie z tego powodu wyleciała. Myślałam, że czereśnie mniej są atakowane. Trudno. Wypad będzie.
inka74 09:03, 01 cze 2019

Poppy napisał(a)

W tym roku Ci powiem, jak to u mnie wyglada. Jak paki beda to super, jak nie to raczej nie bedzie sensu dawac mamie.
prawda. Ja za rok się dowiem u mnie jak to będzie wyglądało
tulucy 09:08, 01 cze 2019

W sumie to ona ta hortka dla kontrastu pędów i liści jest super, nawet nie musi kwitnąć

Ja się złamałam (bo przecież nie cierpię pstrych liści) i kupiłam sobie forsycję w pstre liście (a przecież nie cierpię pstrych liści) - ale właśnie urzekły mnie pędy kontrastujące z listkami (forsycja koreańska kumsum)
inka74 09:14, 01 cze 2019

Dziewczyny, musiałam eksmitować palbin krzaczasty. Nadal mam palbin na nóżce i to jego lepsza wersja nie rozłazi się i kwitnie bo ten cięty co roku niestety ograniczył kwitnienie tylko do swojego środka W związku z tym muszę tu coś wsadzić. I nie wiem co. Korci mnie rozplenica jakaś mniejsza ale nie wiem jaka. Taka 50 x 50 cm by się przydała. Poradźcie proszę co zakupić bo ja na trawach mi w ząb się nie znam. Na razie przeglądam katalogi trawiaste.

Tam można spokojnie przetasowania zrobić. Druga opcja jaka mi przyszła do głowy to kulka roślinna - z cisa, berberysy. To musi być coś co da się albo formować albo będzie na lato/jesień się rozwijało.
inka74 09:17, 01 cze 2019

tulucy napisał(a)
W sumie to ona ta hortka dla kontrastu pędów i liści jest super, nawet nie musi kwitnąć

Ja się złamałam (bo przecież nie cierpię pstrych liści) i kupiłam sobie forsycję w pstre liście (a przecież nie cierpię pstrych liści) - ale właśnie urzekły mnie pędy kontrastujące z listkami (forsycja koreańska kumsum)
takiej na żywo nie widziałam
inka74 09:19, 01 cze 2019

Dla Gosi wrzucam stan mojego tamaryszka. Z lekka pochłanianego przez powojnik

jolanka 09:20, 01 cze 2019

Rozplenice nawet mniejsza i tak z czasem zasłoni Ci rośliny obok, nie da się przewidzieć ile na pewno urośnie. Lepsze są miscanty, są i niższe, i one nie są takie fontannowe
Jak chcesz ciąć to rzeczywiście jakaś kulka
inka74 09:21, 01 cze 2019

Mam plagę mszyc. Zbieram co rano.

Coś mi też hortkę zaatakowało