Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 10:29, 31 maj 2019

April napisał(a)
U Ani, pierwsza z lewej to na pewno gruszka Konferencja, bo cyknęłam fotkę. Ale reszty nie sprawdzałam.
Sama od dłuższego czasu dumam nad takim owocowym drzewkiem, w ogromnej ilości szt 2-3, żeby rozpiąć na ścianie garażowej. Też widziałam u Kalisiaka. I decyzji ciągle brak. Chętnie poczytam wszelkie uwagi na ten temat.
mam Konferencje właśnie jako kandelabr ale on niski. Na razie szukam co ja tam chcę. Objawił mi się inny temat. Tam gdzie rosną czereśnie mam róże i borówki. A róże teraz są oblepione mszycami. Ręcznie ściągam bo pryskać nie mogę. Jak ja tam znów wsadzę owocowe drzewka a nie ozdobne to nadal będzie problem z przenoszeniem się mszyc ;(
inka74 10:32, 31 maj 2019

Poppy napisał(a)

Doczytalam nizej, ze masz powod do zostawienia wiekszej ilosci trawnika z drugiej strony, i popieram, ogrod ma byc dla wszystkich, tez dla corki mam trawnik i zjezdzalnie. Dziecko dorosnie, potrzeby sie zmienia, nawet synus mamusi po 20ctce nie bedzie trawnika w duzych ilosciach potrzebowal, wiec spokojna glowa, zdazysz upchnac w swoim czasie, to i owo, i do biesiadowania miejsce tez zostanie.

Co do hortki, to nie wiem, czy kwitnie na nowych przyrostach, zastanawiam sie wlasnie. Te dwie wieksze sa z patyka hodowane, nowe odrosty wypuszczaly poznym latem i nie kwitly na nich. ta sklepowa byla przesadzana, wiec podobnie. Teraz paki sa na starych pedach,nowe przyrosty juz sa, ale pakow nie, nie wiem, czy jeszcze, czy w ogole.
No cóż, za rok się okaże jak ona kwitnie ))
inka74 10:34, 31 maj 2019

mrokasia napisał(a)

Potwierdzam, relacja audio i video prima sort!
już się umówiłam ))) my to w ogóle jak siatka zwiadowcza działamy ))
inka74 10:35, 31 maj 2019

kwartet napisał(a)
Melduję posłusznie że podkładki m26,pestkowe to słabo nadają się a tego typu formowanie, gruszki i jabłonie najbardziej.Szczepienie to zawsze na dole jest,koronę to mozesz wyprowadzić tak naprawdę na dowolnej wysokości poprostu podkkrzesujesz.Ja kupowałam wysyłkowo ze szkółki zajmującej się drzewkami owocowymi,zadzwoniłam ,wytłumaczyłam co chcę z nimi robić i na jesieni wsadziłam,a dalej to cięcie i doginanie.Miałam problem dostać takie bez koronki(mi takie patyki były potrzebne bo ja je prowadzę w kordonie)bo oni głownie sprzedają takie dwu letnie okulanty już z uformowaną wstęnie koronka.
Myśmy nic nie widziały jak byłyśmy u ciebie teraz to się dzieje do jesieni będzie się wylewało.
Tak jak u ciebie takich róż jak w tym roku to ja jeszcze nie miałam tfu tfu,mszyc pełno ale pąków też pełno.
Jak to wszystko zakwitnie to mi samej szczęka opadnie.
Też tak mam jak patrzę na ilość pąków różanych. Nie mogę się doczekać. Musimy następne zloty zrobić
A co do owocowych to ja muszę do ciebie zadzwonić gdzie zamawiałaś.
inka74 10:46, 31 maj 2019

Poppy napisał(a)
April, a masz jakas dokumentacje zdjeciowa?
Ja wiem tyle, ze do wachlarza nadaja sie wisnie, czeresnie, brzoskwinie, nektarynki, figi i sliwki. Jablonie i grusze formuje sie inaczej. Wazny jest takze rodzaj owocowania tych jablek, bo jedne sie nadaja bardziej, inne mniej, ucieklo jak sie to nazywa,
Czytasz po angielsku, o ile dobrze pamietam, wiec prosze:
For plums, mirabelles, apricots, peaches, nectarines the best rootstock is St Julien A (or Torinel).

For apples, growers in the UK will probably prefer the MM106 rootstock. M26 can also be used, and will produce a slightly smaller tree. In the USA MM106 is usually considered too vigorous for espaliers (since most US climate zones have a longer growing season than the UK) and semi-dwarf or even dwarf rootstocks are more suitable.

For pears and quinces, choose a semi-dwarf or semi-vigorous rootstock.

How much space should you allow for a fan-trained or espalier-trained tree?

This can be quite difficult to predict as the rootstock, soil, and natural vigour of the fruit tree variety all play a part.

As a rough guide, the medium vigour rootstocks (apple MM106, plum St. Julien A, pear Quince A, cherry Gisela 5 or 6) will produce a tree which will occupy a width of about 10ft / 3m or more and a height of 8ft / 2.5m, after 5 years or so.

You can control the relative width and height to some extent as the tree grows, to suit the space you have available. So if you have a fence which is only 6ft / 2m tall, allow a bit more width and encourage the tree to put its energy into growing sideways rather than upwards

Maczku - dziękuję!
Zana 11:04, 31 maj 2019

inka74 napisał(a)
już się umówiłam ))) my to w ogóle jak siatka zwiadowcza działamy ))

Kurcze, coś chyba przegapiłam, bo nie wiem o co chodzi.
Ale dzięki Ci za wczorajszą akcję zwiadowczą dla mnie
tulucy 11:54, 31 maj 2019

Iwonka ja z powodu mszyc wywaliłam śliwy z ogrodu. Nie ma i nie będzie. Owoców bez oprysku nie zobaczysz, a siedliska dla mszyc potworne, do tego pod drzewami wszystko było oblepione tym ich sokiem... Do tego dodaj trochę kurzu i wiesz, jak to wyglądało... Nawet m słowem nie pisnął, tylko się zgodził wycinać.
Gosiek33 13:26, 31 maj 2019

tulucy napisał(a)
Iwonka ja z powodu mszyc wywaliłam śliwy z ogrodu. Nie ma i nie będzie. Owoców bez oprysku nie zobaczysz, a siedliska dla mszyc potworne, do tego pod drzewami wszystko było oblepione tym ich sokiem... Do tego dodaj trochę kurzu i wiesz, jak to wyglądało... Nawet m słowem nie pisnął, tylko się zgodził wycinać.

To stąd taka przestrzeń w Twoim ogrodzie?
tulucy 13:33, 31 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)

To stąd taka przestrzeń w Twoim ogrodzie?

Nie, przestrzeń taka sama od 3 lata już jest, dawno wycięliśmy już te owocówki. To tylko zdjęcie takie
Poppy 17:03, 31 maj 2019

inka74 napisał(a)
No cóż, za rok się okaże jak ona kwitnie ))

W tym roku Ci powiem, jak to u mnie wyglada. Jak paki beda to super, jak nie to raczej nie bedzie sensu dawac mamie.