Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 06:20, 27 sie 2019

Ha, czyli nie tylko moje Vintage strajkują. Może ten typ tak po prostu ma. Za to Delicious Candy mnie urzekło.

A w ogóle to donoszę, że czosnki są w B. 7,99 za paczkę 2 dużych lub 10 mniejszych
April 12:04, 27 sie 2019

No i gdzie posadziłaś klona Carnival? Pisałaś już, chyba nie przegapiłam...
A ja ciągle się "czaję"
Ale mam teraz ciężką pracę, bo przekopuję i pielę dalej rabatę przy pomoście. Ciężka praca w tym upale
inka74 16:05, 27 sie 2019

Jeszcze stoi w donicy. Planowany jest na tyłach przy domku narzędziowym.
April 18:04, 27 sie 2019

Będzie świetnie tam pasował. Zazdroszczę ci takiego szybkiego podejmowania decyzji
Kasia_CS 12:34, 28 sie 2019

makadamia napisał(a)

Kasiu, boisz się mocnych kolorów? Zajrzyj na relację z ogrodu Danusi - jest tam lekarstwo na tą chorobę

Hihi, widziałam!! Ale wiesz, że to nie na moje hektary dostałabym oczopląsu
inka74 12:56, 28 sie 2019

Jola, ja tam szukałam czegoś innego za aronię i tak jakoś siłą rozpędu wyszło. Zresztą nawet jak ostatnio w AF byłyśmy to wam pokazywałam tego klona, że mi się podoba.

Kasiu o tym samym z dziewczynami rozmawiałyśmy. Nasadzenia piękne ale tylko na duże przestrzenie gdzie można z perspektywy na nie spojrzeć. U mnie czy u ciebie na naszych "hektarach" tego efektu by nie było a wręcz bałagan.
April 13:09, 28 sie 2019

Wiem, wiem, ty jesteś konkretna, a ja się ślimaczę i zdecydować nie umiem.
inka74 14:13, 28 sie 2019

Oj tam, czasami po prostu trzeba poczekać na inspirację i natchnienie. Zobacz ile już przez ostatnie lata zrobiliście. Nie mów, że się ślimaczysz bo cię kopnę w zadek.

Ja za to siedzę nad cebulkami i mam dylemat. W tym roku usunęłam wszystkie tulipany z rabat oprócz 2 miejsc, gdzie chcę dosadzić te same odmiany. Reszta jest do wymiany. I nie wiem co zamówić. Mam kilka odmian, które po prostu muszę mieć i dobrze, że częściowo je mam z ubiegłych lat czy teraz dokupione w B. Mam na myśli:
- Exotic Emperor - mam 200 cebulek takich, które będą na 100% kwitły
- Purple Pion - mam ok. 100 dużych i z 50 mniejszych pod znakiem zapytania
- Doll's Minuet - dokupiłam 60 sztuk bo ubiegłoroczne mizerne i to bardzo

Zostało mi trochę Salmon van Eijk i Mystic van Eijk - ładnie razem wyglądają pomieszane bo jedne są takie lekko chłodne w odcieniu a drugie odrobinę intensywniejsze i razem wyglądają jak cieniowane.
I jeszcze jedna odmiana niska morelowo-pomarańczowa mi została.
I to w sumie wszystko. Pozostałe albo się nie nadają wielkościowo albo zbyt małe cebulki są, aby coś z tego wyrosło. Przepiękne papuzie zachwycające na rabacie z dużą rdzawą obręczą niestety w następnym roku nie dadzą rady zakwitnąć. Cebulki po wykopaniu mikre bardzo.

I mam dylemat co dokupić. Angelique mi się znudziły, może Lecha i Marię ale co na pozostałe rabaty... Może dać sobie w tym roku spokój? Posadzić tylko to co już mam?
April 14:19, 28 sie 2019

inka74 napisał(a)
Oj tam, czasami po prostu trzeba poczekać na inspirację i natchnienie. Zobacz ile już przez ostatnie lata zrobiliście. Nie mów, że się ślimaczysz bo cię kopnę w zadek.

Oj przydałby mi się taki kopniak bo cierpię ostatnio na brak weny i energii. Zdecydowanie nie wpływa też na mnie pozytywnie ta wariacka temperatura.

A z tulipanami to ja nie pomogę bo lubię tylko zimne od bieli, lila do fioletu. A i tak szlag mnie trafia że tyle trzeba wydać, narobić się a one w większości jednoroczne.
inka74 14:28, 28 sie 2019

no u mnie co roku tak wyparowuje całkiem słuszna kwota wraz z cebulowymi zakupami, dobrze, że na 2-3 miesiące rozłożona. Cieszę się, że w tym roku kupiłam czosnki Giganteum sporo taniej niż poprzednio - bardzo je lubię a niestety kret mi je wyjada.