Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zmyślony

Ogród zmyślony

monteverde 23:09, 31 paź 2011

lawendowy ogród z trawą w tle
myszorek 09:26, 01 lis 2011

Haniu, ja tam wszystkie norki daruję, bo sama do zycia podchodzę bez zadufania i jak się da to trochę z jajem. Norki i myszorki są takie swojskie i roboczo mój ogródek taki właśnie może być, ale przydałaby mu sie jakaś nazwa oficjalna.Coś co Danuś mogłaby umieścić w tytule projektu, żeby wyglądało godnie i eligancko
bociek 13:21, 01 lis 2011

O kurcze, konkursik

Myslec, myslec, myslec

Ogrod otulony lawenda
Ogrod wsrod traw i lawendy
Lawendowy ogrod wsrod traw
Ogrodowe wspomnienie Prowansji
Lawendowa dusza ogrodu
Ogrod o zapachu Prowansji

myszorek 16:00, 01 lis 2011

Kaisia napisał(a)
Magdo czy dobrze widzę, że masz akwarium w ścianie? Jeśli tak to ile litrów? i Jaki biotop?
Ja mam 450 litrów malawi , ale wydaje mis się ze Twoje większe. Chyba że coś źle widzę

a ja przeoczyłam Twoje pytanie. Przepraszam.
Akwarium stoi we wnece specjalnie przygotowanej z kranikiem na wodę i odpływem.Mamy 600 litrów.Mieliśmy też drugie z malawi 240l-uwielbiam kolorowe rybecki- ale sprzedaliśmy z pół roku temu, bo jakoś nie było w domu miejsca, a odkąd jest kawałek działki, to latem realizujemy się tam

Bociek, dobrze kombinujesz
Kaisia 20:31, 01 lis 2011

Madziu, czyli dobrze widziałam, akwarium jest Fajnie ze od razu zrobiliście kranik i odpływ, my niestety nie mieliśmy już wpływu na wodę i teraz wodę trzeba wiadrami, a to niestety nie łatwe.
Czy masz w nim jakieś rośliny i jaki obecnie masz biotop? Wiem ze my tutaj o ogrodach, ale się zaciekawiłam Możesz pokazać zdjęcie , pliss.

A tytuł może
"Ogród nie tylko Lawendowy".
"Ogród z Lawendą w tle".

Jak by Danusia powiedziała, jakie rośliny będą większością w Twoim ogrodzie lub jaki element architektury, było by łatwiej. Bo teraz stawiamy na lawendę, wiedząc ze ją lubisz
myszorek 21:25, 01 lis 2011

Kasiu o biotopie u mnie w akwarium ciężko mówić. Próbowałam namówic męża na typowo roślinne akwarium z drobnicą- bystrzykami, ale on od wielu lat kocha skalary milością nieprzemijającą, więc zawsze coś ten deseń się w zbiorniku pałęta. No i na dnie bocje żyją z "glonojadami". To chyba wszystko co tam jest. Jak mi dasz trochę czasu to porobimy zdjęcia, ale to akwarium jest raczej nie w moim stylu -za dużo się w nim dzieje.Może czas zrobic przebudowę?

Co do ogrodu, to faktycznie Danuś nakierowywała na trawy, lawendę i bukszpan, ale sądzę, że będzie więcej rozmaitości, zwłaszcza, że trawy późno odbijają i trzeba wypełnić czymś wcześniejszym "pole".
Może sam szkic ogrodu podpowie jakąś nazwę, może utworzą się ciekawe osi widokowe, albo jakieś drzewo okazałe gdzieś wyrośnie, które będzie punktem kulminacyjnym, może tunele, zakamarki. Kto to wie
Kaisia 21:46, 01 lis 2011

W takim razie czekamy na projekt ogrodu.
Akwarium przy chwilce czasu też pstryknij zdjęcie. Typowo roślinne piękne, ale bardzo pracochłonne niestety.
U mnie żadne rośliny przy pyszczkach się nie utrzymują, a szkoda lubię je w akwarium.
Pszczelarnia 07:53, 02 lis 2011

Mazowiecka preria
Agnes 09:26, 02 lis 2011

Ogród z nutką lawendy
myszorek 17:45, 02 lis 2011

Kaisia napisał(a)
W takim razie czekamy na projekt ogrodu.
Akwarium przy chwilce czasu też pstryknij zdjęcie. Typowo roślinne piękne, ale bardzo pracochłonne niestety.
U mnie żadne rośliny przy pyszczkach się nie utrzymują, a szkoda lubię je w akwarium.

Kasiu to jest tak, że jak już się człowiek nauczy jak utrzymywać równowagę w zbiorniku, to już bez względu na to co posadzi w akwarium to rośnie i cieszy.
My testowaliśmy zwartkę(kryptokorynę) z pyszczakami. Rosła wielka i piękna, trzeba było ją co chwila wydzierać. Dodatkowo stanowiła dobrą kryjówkę dla narybku.
O, szukając zdjęć pyśków znalazłam zdjęcie jak jeszcze klony żyły

a tu pysie ze zwartką

a tu już akwarium obecne