Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zmyślony

Ogród zmyślony

zbigniew_gazda 19:41, 25 sie 2011

Myszorku - wyczytałem że znalazłaś sposób na peonie . Napisz tutaj albo u mnie jak to myślisz zrobić bo mam podobny problem. Mam 2 szt. przy ścieżce. Jak kwitną to jest super ale teraz - wiesz jak wyglądają . Jak obetnę liście to zostanie puste miejsce . Bardzo proszę.
myszorek 08:12, 26 sie 2011

Zbysiu nie wiem, czy znalazłam sposób. Wymyśliłam tylko, że trzeba je sadzić w drugiej linii, a w pierwszej coś, co wyrasta z ziemi po nich. Ja wsadziłam trawy , które są od nich wyższe, ale jak się będzie sprawować taki dwupak z czasem, to nie wiem
zbigniew_gazda 20:43, 26 sie 2011

myszorek napisał(a)
Zbysiu nie wiem, czy znalazłam sposób. Wymyśliłam tylko, że trzeba je sadzić w drugiej linii, a w pierwszej coś, co wyrasta z ziemi po nich. Ja wsadziłam trawy , które są od nich wyższe, ale jak się będzie sprawować taki dwupak z czasem, to nie wiem

Super. Tak czy inaczej trzeba je przesadzić do tyłu .Bardzo dziękuję i też będę dumał . Pozdrawiam.
justi 20:51, 26 sie 2011

Tak sobie zajrzałam, czytam i lukam i pomyślałam, że można by piwonie sadzić na przemian z hortensjami i przed to coś niskiego.
Lawendy piękne masz. Nawet z siewu są, a mi nie wzeszły w ogóle. Trzeba spróbować z sadzonek.
Lena 08:58, 27 sie 2011

Myszorku ale pięknie u Ciebie,tak swobodnie z pięknymi trawkami a lawenda piękna
Niage 09:22, 27 sie 2011

Trawki i lawendy, to mi się bardzo podoba i bardzo lubię te rośliny Zebrinusy kupiłam kilka dni temu, ładne sadzonki i czekają na posadzenie Te Twoje już dość okazałe, jak długo rosną u Ciebie ?
myszorek 20:49, 27 sie 2011

Hejka wieczorna.Ja dzisiaj cały dzień na wysokich obrotach, ale w ogrodzie mało co działałam. Tylko rano na zakupy zieleninowe skoczyłam. Dobrze, że chociaż nawet udane.Jutro może uda się wkleić jakieś foty nowych nabytków.
Zbysiu, w ogrodzie i przy ogrodzie to się zawsze można nadumać, że aż głowa trzeszczyWiem, ile mnie to kombinowanie, przeliczanie, określanie ryzyka niepowodzenia estetycznego, uprawowego itp itd wysiłku kosztuje, zwłaszcza, przy moim nikłym doświadczeniu ogrodniczym

Justi, ja nie lubię zbytnio sadzenia na mijankę, ale samo zestawienie hortensja z przodu i peonia z tyłu brałam pod uwagę Lawendy z siewu mam sporo, większość to już duże rośliny, a te pypki wykopałam, bo się robiło za gęsto na lawendziaku. Lawendę ciężko się przesadza, ma jakąs taką skomplikowaną budowę podwozia, trzeba ją stabilizować i prostować.Co innego ta z doniczki-wkładasz i gotowe.

Lenko, dziękuję ślicznie. Też lubię trawska z lawendą razem oglądać. Niech no tylko budleja ruszy, ładnie je uzupełni.Może trochę zdąży jeszcze w tym roku. Będę ją podlewać i nawozic-choć z tymi działaniami generalnie jestem na bakier, a to błąd

Niage- zebrinusy są bardzo wdzięczne, bo się z upływem czasu dzielnie i prosto trzymają. Wydaje mi się, że w sezonie podwajają swoją objętość, przynajmniej na początku, później pewnie przyrost jest większy.Ja mam część z jesieni ubiegłego roku, a ze dwa chyba z wiosny 2010. Jest miedzy nimi spora różnica
myszorek 20:56, 27 sie 2011

A Pszczólko, dołożyłam tego stachysa, ale mam dosłownie 4 sztuki, czyli o jakieś 30 za mało. Dołozyłam też kawałek dalej naście sadzonek firletki kwiecistej, o podobnie srebrnych listkach. Ładnie się to moim zdaniem komponuje z perovskią, choć jaśnizna jest w tej części rabaty. Brakuje czegoś ciemnego dla równowagi z lewą częścią rabaty, tylko miejsca już nie ma
Sebek 21:27, 27 sie 2011

Pokaż zakupy
myszorek 00:25, 28 sie 2011

jutro, znaczy dzisiaj, ale jak będzie trochę jaśniej