Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 20:31, 14 lip 2016

Dominika a nie wiem czy nadrobią bo będą zmieniać miejsce hi,hi
olga80 20:33, 14 lip 2016

Robisz świetne zdjęcia a i ogród masz bardzo ładny no i ta Panna w trawach marzenie
Zana 20:54, 14 lip 2016

Dzisiaj trochę zdjęć spod perukowca, gdzie w ubiegłym roku zrobiłam sobie rabatkę z rozplenicami, jeżówkami, perowskią, bordowymi małymi rozchodnikami. Trochę z boku są berberysy Rosy Rocket i dwa miskanty Kleine Fontanne. Niestety dwie rozplenice, jeżówki Stouthern Comfort, trzy perowskie nie przeżyły zimy. W tym roku zrobił się tam trochę przechowalnik, bo w miejsce tego co padło posadziłam zakupy pęchcińskie i jeszcze rośliny, które przesadzałam z innego miejsca, bo tam z kolei wycinaliśmy starą sosnę i modrzewia, który więcej śmiecił niż dawał jakiejś ozdoby. Wszystko co tam rośnie, rośnie tymczasowo tzn. będzie miało kiedyś zmieniane miejscówki, jak mi się docelowy plan kształtu rabat zrobi i plan nasadzeń urodzi.

Trochę z boku rośnie jedna z pierwszych roślin, jakie posadziłam - kępa rudbekii:

Zana 21:03, 14 lip 2016

Czosnki i kocimiętka syberyjska to właściwie główni aktualnie bohaterowie tego miejsca (bo rabatą to trochę trudno je nazwać):

I te same czosnki robione o innej porze dnia "pod słońce":

Zana 21:21, 14 lip 2016

Gdzieś tam całkiem z boku, pod płotem perłówka orzęsiona z rozwarem (w rzeczywistości perłówka strasznie leży):

Od przodu, taki misz masz:

Zana 21:26, 14 lip 2016

Brylanciki już kiedyś były, teraz znowu zawisły na trawce:

jolanka 21:31, 14 lip 2016

Ania, te kocimiętkę przycinałaś ? U mnie na początku po kupieniu trochę się połamała i ją przycięłam. Teraz odbija ładnie. Na czosnki juz się szykuję

Zobacz nowe róże Zanim posadzę do ziemi to latam z donicami po ogrodzie i podziwiam
Zana 21:34, 14 lip 2016

Zana 21:57, 14 lip 2016

Tu na lewo od perukowca jest miejsce, gdzie muszę posadzić te "nieszczęsne" tuje. Na prawo od perukowca też albo tuje, albo...
Pomiędzy "cyckiem" z rozchodnikami a tym "cyckiem" widocznym w oddali (który zresztą będzie mocno wysuwany do przodu) jest jeszcze pusta przestrzeń, którą trzeba przygotować, żeby tam coś posadzić. To wcięcie pomiędzy cyckami zniknie, kawał darni jest do zdjęcia

I taki widoczek

Zana 22:06, 14 lip 2016

Tereniu panna jest jedyna w swoim rodzaju. Wreszcie powoli porządkuję jej otoczenie i mam nadzieję, że w przyszłym roku już będzie jakoś fajnie to wyglądało.

Jolanka z kocimiętką nic nie robiłam. Jestem zachwycona tym jak długo kwitnie. Od dołu puszcza już nowe pędy, rozrasta się. Będzie co dzielić. Na róże oczywiście przybędę.