Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Dominika11 08:26, 14 lip 2016

dlaczego "nieszczęsne" - ja też mam przy płocie i jestem zadowolona
a jeżeli chodzi o sadzenie to trzeba szybko, najlepiej to gdzieś we wrześniu jeżeli z gołym korzeniem, a jak z doniczki to spoko
zoja 08:33, 14 lip 2016

Dominika11 napisał(a)
dlaczego "nieszczęsne" - ja też mam przy płocie i jestem zadowolona
a jeżeli chodzi o sadzenie to trzeba szybko, najlepiej to gdzieś we wrześniu jeżeli z gołym korzeniem, a jak z doniczki to spoko

ja tylko powtórzyłam za Anulą
bo ja osobiście bardzo lubię
BKosimkArt 13:29, 14 lip 2016

Anulko, to ja nie wpadłabym na to że pod słońce foty robisz... Myślałam, że masz filtr jakiś muszę wypróbować tą metodę
uziemiona 14:41, 14 lip 2016

Przychodzę tu i zawsze kolanka mi miękną, pięknie!!!!!

Postanowiłam posadzić jako tło cisy, też nie przepadam za tujami, a może raczej na odwrót. I też mi się nie chce, tym bardziej, że muszę eksmisję przeprowadzić tybylców. Ale weźmy się i będzie po, ja tylko czekam na znak ze szkółki. U nas czasem kłopot, żeby kupić co się chce.

Proszę o nowe zdjęcia róż nieoczywiście najoczywiściej pięknych- Minervy i Karola w nerwach tzn. Charles de Nervaux.
A czytałam, że Minerva obłędnie pachnie, może by się skusić, ale raczej na mojej jedynej różance nie będzie pasowała?
Pytałam Aniu jaki masz system nawadniania? Pójdę chyba po instrukcje do Jagódki, i sama zrobię.
Zana 19:55, 14 lip 2016

Blyxa ach, ta panna u mnie wzbudza tyle emocji. Może dlatego, że rzeźby to w sumie rzadkość w naszych ogrodach? Myślę, że to właśnie dlatego

Iwona super mi się z Tobą gadało. A może wpadłabyś do mnie w następną, albo w jeszcze następną sobotę po południu? Bo potem będę wyjeżdżać wreszcie na urlopik, z czego z jednej strony się cieszę, ale z drugiej strony zostawię ogród na dłuuugi czas bez mojego nadzoru.
Zana 20:01, 14 lip 2016

Zoja i Dominika odnośnie "nieszczęsnych" tuj: żeby je posadzić, to najpierw trzeba wykonać tyyyyyle roboty w tej części, że ciągle to odkładam. Trzeba ściągnąć darń, sporo ziemi dokupić bo tam jest spadek terenu, wszystko przekopać itd. Ale już sobie obiecałam, że jesień przeznaczę na przygotowanie tej części, żeby w przyszłym roku polecieć tam nie tylko z tujami, ale i z kolejną rabatą

Basiu filtry wzięły się i już nie powiem w jaki sposób poniszczyły i jakoś nikomu niespieszno zakupić nowe. Tak więc robię zdjęcia bez żadnych filtrów.
Sylvana 20:06, 14 lip 2016

Zana napisał(a)
Sylwia jeny czyżbyś wracała? Mam nadzieję, że tak, bo już mi tęskno za Tobą! Wyprawa do kina udana?
Zgadłaś w połowie, godzina była mocno popołudniowa.
Kochana, cały tył działki, za rabatą z rododendronami i tawułkami jest do zrobienia (ale to kiedyś, kiedyś), wzdłuż płotu jeszcze full terenu do obsadzenia. Kiedyś przewinęło się zdjęcie, na którym było widać te rabaty, których jeszcze nie ma. Całe otoczenie przy tarasie (miejscu, które jest w zasadzie najważniejsze, bo tam się spędza sporo czasu) jest na nowo do zrobienia itd.

Pojawiam się i znikam....
Wyprawa na "BFG" Bardzo Fajny Gigant i był BFF - Bardzo Fajny Film...polecam, wreszcie coś pogodnego, bez przemocy, film o przyjaźni

Widzę, że czasem zaglądasz do mnie, chociaż mnie nie ma...bardzo to miłe....bo zauważyłam, że brak wpisów i fotek = wątek chylący się do zamknięcia niezauważalnie

Ha ha....sztukę uniku masz opanowaną do perfekcji...bo z tego co piszesz to wszystko jest nie skończone i do zmiany a na fotach wygląda jakbyś miała ogród na tip top.

U mnie trochę roślin ostatnio zmieniło lokum, kilka wreszcie wyskoczyło z donic, ale końca nie widać
Zana 20:22, 14 lip 2016

Asiu z Nadmorskiego no właśnie, trzeba się wziąć za te tuje i cisy! I już!
Sorki, że nie napisałam o nawadnianiu, ale to nie było specjalnie, tylko jakoś tak mi się przeoczyło. Właściwie to nie ma o czym pisać, bo to bardzo prymitywne nawadnianie zrobione jakieś 15 lat temu jeszcze przez dziadka. To są raptem cztery spryskiwacze, bez linii kroplujacych, woda leje się jak popadnie po trawniku i po roślinach, są miejsca gdzie nie dociera, a miejscami podlewa też chwasty za ogrodzeniem pod ruderą. Jedyna zaleta to to, że jest jakaś tam prosta automatyka i możemy ustawić częstotliwość, długość lania wody i samo się włącza. No, ale już najwyższa pora zrobić nawadnianie na nowo. Już drugi rok się za to zabieram, ale samodzielnie nie będziemy w stanie tego zrobić z uwagi na koszmarny brak czasu.

Różyczki zmaltretowane trochę przez deszcze i jako tegoroczne młodziaki nie kwitną obficie. Minerva jak dla mnie pachnie pięknie i czuć ją nawet z bliskiej odległości, nie trzeba przed nią klękać na kolanach. A nerwowy Karolek porozwalał się na boki. Nie wiem co go tak wyprowadziło z równowagi. Ale specjalnie dla Ciebie skromne ujęcia z ostatniej soboty:

Nie wiem jak mogłam nie widzieć w obiektywie tego suchego badyla:

Dominika11 20:24, 14 lip 2016

i tak są śliczne, za rok nadrobią wszystko
Zana 20:30, 14 lip 2016

Sylwia zaglądam, zaglądam. Widzisz, są takie wątki, do których się tęskni. Fajnie, że masz trochę czasu dla synka, ja teraz tak zarobiona w pracy jestem, wracam wieczorami do domu. Zresztą on ma już dwanaście lat z hakiem i ma mnóstwo "swoich spraw". Na szczęście mimo, że jest jeszcze w Warszawie, my pracujemy, to on spotyka się z kolegami (i koleżanką) i nie nudzi się tak bardzo.

Sztuka uniku??? Bez komentarza.