Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

asiak 11:04, 21 cze 2017

To ja przysiądę i poczekam na fotki
babka 11:22, 21 cze 2017

asiak napisał(a)
To ja przysiądę i poczekam na fotki

Siadłam też, w pierwszym rzędzie
lojalna_ 11:23, 21 cze 2017

Ja tez powzdychalam sobie do zdjęć do widoków i zapachów )))
Zana 20:10, 21 cze 2017

No to jestem znowu. Najpierw zaległe odpowiedzi.

Ewa privy udało się w tzw. międzyczasie nadać.

Patrycja to takie fotograficzne czary mary

Iwonka Ty byłaś u mnie i wiesz jaki u mnie w wielu obszarach bajzelek, a fotki to się zawsze wykadrują i coś tam wyczarują

Renia może faktycznie jakaś krótko kwitnąca ta odmiana, ale nazwy nie pamiętam, żeby to jakoś sprawdzić. Ale ostatnie kwitnące w pięknym biskupim kolorze ciachnęłam do wazonu i jeszcze dzisiaj sobie na nie patrzę. To co mnie zmartwiło, to że irysy też u mnie jakoś bardzo krótko kwitły. Tak się na nie cieszyłam, w jeden weekend były w pączkach a tydzień później już były przekwitnięte i smętnie wisiały. A przecież u innych tak długo kwitną, nie wiem o co chodzi z tymi moimi.

Kasia jarzmianki kupowałam jako "jarzmianka większa", nie wiem jaka to konkretnie odmiana. Jest biała i dosyć wysoka, ok. 80 cm o ile dobrze pamiętam.

Edytka eee, z tą tajemniczością to trochę przesadzacie. Dzięki

Ola, Asia, Jola no kochane jesteście.
Zana 20:22, 21 cze 2017

W długi weekend byliśmy na działce tylko dwa dni, we czwartek i w piątek. Potem było spotkaniowo rodzinnie. Ale w ogrodzie nie za wiele udało się zrobić. W Boże Ciało pracować jednak nie wypada, ale przecież ileż można na leżaku leżeć! W ramach prac tzw. lekkich, łatwych i przyjemnych poobrywałam wszystkim rododendronom przekwitłe kwiatostany, od razu zrobiły się schludniejsze. A w piątek poszła w ruch łopata i taczka no i wreszcie posadziłam klona Jordana oraz carexy montana od Izy.

Tu rabatka jeszcze bez klona:

A tu już z posadzonym klonem, jeszcze parę przeróbek trzeba będzie w tym miejscu dokonać:

Na tym zdjęciu widać ile jeszcze nietkniętego moją ręką miejsca pod płotem, cały koniec działki czeka na zagospodarowanie.

Zana 20:25, 21 cze 2017

Coś mi zeżarło niemal doszczętnie liście parzydła leśnego.

Mam nadzieję, że mimo to kwiaty się rozwiną:
Zana 20:28, 21 cze 2017

Kilka widoczków spod rudery, drugi rok kwitną takie niskie żółte naparstnice. Zdziwiło mnie to i ucieszyło, myślałam że w tym roku już ich nie będzie:

mrokasia 20:38, 21 cze 2017

Zana napisał(a)

A tu już z posadzonym klonem, jeszcze parę przeróbek trzeba będzie w tym miejscu dokonać:

Rabatka bardzo zyskała dzięki klonowi, fajny pionowy akcent.
Fajny klimat masz w ogrodzie, szkoda że nie możesz na te cuda patrzeć codziennie.
Zana 20:39, 21 cze 2017

Róże u Was kwitną na całego a u mnie takie trochę bidoty jeszcze. Tegoroczne zakupy powolutku zbierają się do kupy, nawet jedna z Lemon Rokoko, którą już spisałam na straty zaczęła puszczać liście.
Dzielnie niedolę przeżył Ventilo i ma sporo pączków jak na krzaczek po takich przejściach:

Z trzech krzaczków Heidi Klum zbiorą się może ze trzy, cztery kwiatki. Mam nadzieję, że w tę sobotę zobaczę na żywo rozwinięty kwiatek:

Przesadzone Lavender Ice mają się całkiem nieźle, oprócz jednej, która zdecydowanie odchorowuje przeprowadzkę:

mrokasia 20:40, 21 cze 2017

Zana napisał(a)

Co to za trawka? Jakie tam masz stanowisko? Półcień?