Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

malgol 12:34, 14 lip 2017

mrokasia napisał(a)
Śliczna ta tawułka . Tawułki to moja tegoroczna miłość .
Swoją drogą, nie sądzicie dziewczyny, że to głupie jest - nazywa się Vision in Red a jest fioletowa...

Tez się zastanawiałam co autor miał na myśli
inka74 11:07, 17 lip 2017

Makusia napisał(a)
Ps. Chcesz brązowa trawę? Tę, co wygląda jak zdechnięta?

Bronze Form czy Buchanana? Ja mam tą pierwszą i ta jak się rozrośnie trochę taka wygląda jakby ją coś przydeptało. Wczoraj przycięłam bo już mnie wkurzała jak się tak po ziemi szargała i teraz ma ładny pióropusz i już nie wygląda jak zdechnięta
inka74 11:26, 17 lip 2017

Ania - ja w sumie po prośbie przyszłam. Ty masz u siebie carex Montana i Beatles - która fajniejsza? Potrzebuję zwartej fajnej niedużej (30 cm) kępki turzycy w jednolitym kolorze zieleni w miarę jasnej ale nie cytrynowej. Coś lekkiego i delikatnego. Na słońcu musi wytrzymać
Monia81 11:28, 17 lip 2017

No to jestem na bieżąco, tawułki Aniu u Ciebie piękne, nadal przyglądam się jarzmiance bo ładniutka i kusi, a Novalis, ach piękny ma kolorek
Zana 19:43, 17 lip 2017

jazzy napisał(a)
Nieustannie zachwycam się!

Och Ty moja kibicko. A ja zachwycam się u Ciebie, a tam tak mało fotek. Trzcinniki byś nasze wspólne pokazała
Zana 19:44, 17 lip 2017

Makusia napisał(a)
Hakone all gold śliczne są! Mam 4 (choć miałam 5 ale jedna wzięła i zniknęła). Miejsca godnego im znaleźć nie mogę, a są perełki, oj są

I one fajnie przyrastają. Mam jeszcze Aureola i ta wolniej u mnie rośnie.
Zana 19:45, 17 lip 2017

babka napisał(a)
Cudnie, klimatycznie. Chciałabym umieć tak komponować rabaty.
A wiesz, wczoraj w szkółce widziałam Jordana i mi ślinka pociekła Ja to jednak muszę rośline na żywo zobaczyć by ja sobie umieć wyobrazić
Piękny ci on, achhh

Ola, już Ty mi nic o komponowaniu rabat nie wypisuj, bo u Ciebie na szybko byłam, nowy wystrój grabowej widziałam i pozazdrościłam Tobie umiejętności komponowania. Zresztą każde Twoje miejsce to jak cukiereczek
Zana 19:46, 17 lip 2017

AngelikaX napisał(a)

O to fajnie... właśnie za nią się rozglądam... znaczy na wiosnę rozglądałam... ale maluszki wszędzie strasznie był więc odpuściłam... muszę poszperać w necie znów

Dzięki

Nie ma za co. Są bardzo żarówiaste, myślę że świetne do cienistego miejsca, wtedy fajnie rozświetlają.
Zana 19:51, 17 lip 2017

UrsaMaior napisał(a)
Anula. Weź Ty mi powiedz, dobra kobieto, coś na temat kuklików. Bo jakoś ostatnio za mną chodzą, tylko nie wiem czy mogę. Ile Twój ma słońca? Coś go zacienia? Długo kwitnie? Polecasz?

Hmmm, kukliki mówisz. No więc moje stoją teraz wykopane, ale nie dlatego, że mi się nie podobają, tylko koncepcja mi się zmieniła. Kwitły w jednym czasie z rododendronami i to mi nie pasowało, bo mimo że nie rosły przed rh, to jednak siedząc na tarasie wyglądało jakby były właśnie przed rh. Ale do rzeczy: żeby je było z daleka widać musi ich być kilka, bo kwiatuszki są bardzo drobne. Przezimowały bardzo ładnie, nawet zielone liście były przez zimę. Wiosną powycinałam i bardzo szybko odbiły. Gorzej po kwitnieniu, zrobiły się jakieś rozlazłe, Ale chyba trzeba też przyciąć, bo widzę, że u jednego który został niewykopany kępka fajnie się rozrasta. Liście mają bardzo ładne, fajne kępy i ładnie się jesienią przebarwiają. U mnie do ok. 13-14ej są (a właściwie były) w cieniu (takim pełnym) a potem full słońce do wieczora.
Zana 19:54, 17 lip 2017

AgataP napisał(a)

Zana czy ta tawułka ma bardziej fioletowy kolor czy w ciemny róż wpada, kolory na monitorze przekłamują, tak samo opisy są różne.
Piękna ona jest, chciałam pod rodki coś wsadzić - mam do wyboru biała lub fioletowa, w wolałabym tą drugą Piękna jest nieziemsko... się powtórzę

Tak jak Gosia odpowiedziała, jest fioletowa, ale to taki dosyć ostry fiolet.