Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

makadamia 08:50, 12 lip 2018

Zana napisał(a)

Asia siedzisz na swoim ranczo?. Mam podobne obserwacje do Twoich, moje rośliny na ruderwoej jak dostały trzy lata temu świeżych dobroci, to w pierwszym roku kwitły pięknie, w drugim marniej, a w tym roku jest porażka. Dlatego ja z takim uporem maniaka usuwam tony piachu i wymieniam ziemię. Wydaje mi się, że czegokolwiek do tego piachu nie dasz, to to i tak zostanie z niego wypłukane. Na mój babski rozum trzeba stworzyć lepszą warstwę. Może się mylę i za kilka lat powiem, że się bez sensu narobiłam, oby nie!

Ja tak samo: zanim cokolwiek posadzę, to najpierw piasek taczkami wywożę I ciągle mam wrażenie że za mało tych dobroci. Ciągle za mało
Szczególnie w pobliżu drzew.
Żeby było śmieszniej, jedną rabatkę, tą najmniejszą, przygotowałam aż za dobrze i teraz szałwie, liatry i jeżówki mi się na niej pokładają jak pijane
Za to floks niemalże hortensję przypomina

edit co do połączenia róż i śmiałka

W swoim wątku właśnie się chwaliłam nabytkiem "Planting. A new perspective". I tamże z radością wyczytałam, że śmiałki na dobrej ziemi (czyli takiej, jaką potrzebują róże) szybko się starzeją.
Z radością, bo w powiązaniu z info, że tolerują półcień wynika mi, że mogę je posadzić niedaleko świerka
KasiaBawaria 10:15, 12 lip 2018

A ja tak pomyslalam, ze moze wkopiesz troche te donice w ziemie?Wtedy beda nizej?Tak do miejsca w ktorym sa grubsze?Wiem, ze sa ladne, ze troche szkoda, ale w ten sposob wszystko by sie obnizylo.

Pieknie masz
Wiolka5_7 12:27, 12 lip 2018

Zana napisał(a)
Ponieważ już te hortki na działkę zawiozłam i nie miałam zamiaru zabierać ich znowu do W-wy, posadziłam tymczasowo i nawet mi się to spodobało:

Będąc w pobliskim Radzyminie celem zakupów spożywczych, nie omieszkałam zajrzeć do ogrodniczego (niczym Iza co to po serek jeździ a wraca z krzaczorami). No i wykupiłam wszystkie osiem sztuk hakone, nieopisanej z nazwy, jest zielona z żółtawym paseczkiem. Na razie posadzona celem rozrostu na zakopanym dole przed ławką. Wychodzi na to, że tworzę kolejny przechowalnik

Piekny zakątek
Hakonka to zapewne Albostriata, piekna jest ,szybko rośnie i weź pod uwagę ,gdy bedziesz sadzic na stałe miejsce,że rośnie duża moja 3 sezon sięga mi do kolan
malgol 12:32, 12 lip 2018

Piekna trawka Hakonek nigdy dość
Ale obok hortek widze nadal wścikle fioletowe tawułki... to vision in red nadal Tak obficie kwitną u Ciebie?
iwka 12:33, 12 lip 2018

miejscówka z ławeczką piękna ja w tych donicach to jakieś trawy widzę
malgol 12:35, 12 lip 2018

iwka napisał(a)
miejscówka z ławeczką piękna ja w tych donicach to jakieś trawy widzę

A wiesz Iwonka,że ja też je zobaczyłam? Tylko,że ja wszędzie widze obecnie hakonki ...takie wylewające się z donic...
Makao_J 12:44, 12 lip 2018

Ja straciłam dwa klony palmowe. Też zaczęły usychać liście. Już ich nie sadzę. Za drogi to interes.
malgol 12:47, 12 lip 2018

Makao_J napisał(a)
Ja straciłam dwa klony palmowe. Też zaczęły usychać liście. Już ich nie sadzę. Za drogi to interes.

A kiedy straciłas te klony? wiosna czy teraz po suszach?
eVka 13:30, 12 lip 2018

Mój klon też nie domaga, zasuszone listki ma, za mało go podlewałam po posadzeniu ale ciągle próbuję go ratować, dobrze, że pada.
Makao_J 13:44, 12 lip 2018

malgol napisał(a)

A kiedy straciłas te klony? wiosna czy teraz po suszach?

To już dawno było. Jednego straciłam na początku lata. Po zimie puścił listki i było wszystko dobrze a potem zaczęły usychać mu listek po listku.

A drugiego rok temu. Gałęzie zaczęły mu usychać a zsechł cały.