Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

inka74 21:55, 11 lip 2018

Kocimiętkę syberyjską wyrzuciłam z rabaty a i tak wychodzi. Nie miałam na nią sposobu. Podwiązywanie i przycinanie nie zdało u mnie egzaminu a jeszcze ją coś podjadło. Jest teraz w doniczce. Drugą kocimiętkę normalną oddałam Mrokasi - jakieś jej 2/3 i dopiero coś na rabacie teraz jest widać. Chyba trzeba ją dzielić zanim opanuje całość rabaty i stanie się potworem.
Makao_J 22:18, 11 lip 2018

Dziś w Mai było że klony muszą mieć wilgotne powietrze. W przeciwnym razie uschną. Ale to chyba nie chodzi o podlewanie obfite. Raczej o częste zraszanie czy coś takiego.
eVka 22:18, 11 lip 2018

Zana napisał(a)

Ewuś boooosze, przecież moja ruderowa jest w totalnej rozsypce (oprócz nowego kącika z rh), to nie wiem czym Ty się chcesz inspirować. Ale miło mi niezmiernie. Też mam problem z doborem traw do róż. Teraz kupiłam te molinię i podoba mi się, miałam też myśl żeby połączyć róże ze śmiałkiem darniowym. On ma niską kępę, a wypuszcza chmurę lekkich kwiatostanów. Między różami może to fajnie wyglądać.

Wiesz co, po prostu podoba mi sie to zdjęcie, stare drzewa, duże rodki, paprocie, funkie...mój klimat. Podobny klimat mam po drugiej stronie wjazdowej przy budynku, mogę patrzeć gidzinami na hosto-rodkowisko ☺
Śmiałka nie mam jeszcze, w sumue cuekawa trawa, delijatna, nie stłumi róż. Muszę pomyśleć.
Zana 22:34, 11 lip 2018

Iwonka no na taką koncepcję to nie wpadłam. Wymyślałam za to co posadzić do tych donic zamiast hortensji no i wymyśliłam lilaki Palibin. Małe (tzn. jak się tnie i wytrzymałe). Ewentualnie hosty. Po moich doświadczeniach z hodowlą hortek w donicach na balkonie mam jednak obawy. Te są duże i nie chciałabym ich zmarnować.
Kocimiętkę chyba eksmituję, zajmuje ogromną przestrzeń na mojej jedynej w pełni słonecznej części ogrodu, chyba wolę mieć tam bardziej bezproblemowe rośliny.

Janie mój klon nie jest cały dzień w słońcu, słońce jest tak do ok. 12-13ej godziny, więc tym bardziej powinien dać radę. Dla klona przygotowałam porządne stanowisko z nową ziemią, kompostem, korą przekompostowaną, obornikiem. To jest spore drzewko a bryła korzeniowa nie była zbyt duża. Może jednak przez te upały nie daje rady.

Ula na końcu języka mam nazwę odmiany tej hakonki, bo znam ją. A nie mogę sobie przypomnieć, ot skleroza

Haniu oj żebyś wiedziała. Mimo, że się napracowałam, to dla nas taki rodzaj pracy kiedy wyłania się coś nowego z jakiegoś bajzlownika to sama przyjemność. Przydałoby mi się jeszcze trochę takiego czasu, no ale możliwości urlopowe są mocno ograniczone. Jarząby nie są w wykopanych dołkach, ja tam cały obszar z nową ziemią urobiłam. Sprawdzałam, ziemia była mokra. Już mi nawet przyszło do głowy, że może za mokro mają, ale tylko ten środkowy tak się mocno pochorował. Co do kocimiętki to skłaniam się do jej eksmisji.
Zana 22:46, 11 lip 2018

Kasiu ba, ja sama nie nadążam z moim wątkiem. Myślę, że tawułki na pewno od upału mają podeschnięte liście, mam to samo z moimi rosnącymi w słabszej części gleby na ruderowej. Te ze zdjęć mają u mnie słońce dopiero po południu, wcześniej pełen cień. Na ławeczce jak najbardziej można wreszcie usiąść bez ryzyka stoczenia się do dołu.

Aniu no tak, często się czyta, że klony lubią rosnąć nad wodą. Jednak wiele osób ma je w ogrodach bez takich udogodnień i rosną. Nie skreślam go na razie, mam nadzieję, że przeżyje.

Ewuś aaaa, o ten nowy zakątek Ci chodzi. Rozumiem, ja też uwielbiam takie klimaty i powiem Ci, że jakoś bardziej mnie kręcą takie cieniste klimaty. Co prawda cierpię, że moje róże mają tego słońca troszkę za mało, ale efekt światłocienia jest bezcenny!
eVka 23:40, 11 lip 2018

Zana napisał(a)
Kasiu ba, ja sama nie nadążam z moim wątkiem. Myślę, że tawułki na pewno od upału mają podeschnięte liście, mam to samo z moimi rosnącymi w słabszej części gleby na ruderowej. Te ze zdjęć mają u mnie słońce dopiero po południu, wcześniej pełen cień. Na ławeczce jak najbardziej można wreszcie usiąść bez ryzyka stoczenia się do dołu.

Aniu no tak, często się czyta, że klony lubią rosnąć nad wodą. Jednak wiele osób ma je w ogrodach bez takich udogodnień i rosną. Nie skreślam go na razie, mam nadzieję, że przeżyje.

Ewuś aaaa, o ten nowy zakątek Ci chodzi. Rozumiem, ja też uwielbiam takie klimaty i powiem Ci, że jakoś bardziej mnie kręcą takie cieniste klimaty. Co prawda cierpię, że moje róże mają tego słońca troszkę za mało, ale efekt światłocienia jest bezcenny!

Ogród w cieniu starych drzew jest niesamowity, taki prawdziwy, nawet jak młody to przez te drzewa, już na starcie dojrzały. Żałuję że tylko z przodu przy wjeździe mam duże drzewa, cały tył nie licząc dużego orzecha jest łysy.
Kasya 05:44, 12 lip 2018

Kocimietka...
Ja swoją wsadzilam w największa podporę pierscirniową
Cześć która wylazła podwiązałam a nadmiar wycięłam
Jest ok
Nowalijka 07:50, 12 lip 2018

Anula na zdjęciach pokazujesz hoste w duzzzzym pojemniku. Moje pytanie, czy na zimę chowasz ją? Pomysł podoba mi się bardzo ale nie będę miała jej gdzie przetrzymać
Masz piękny dojrzały ogród. Old port mimo jednego kwiatka jest piękna. Zamierzam tez ją zakupić ale pustki w sklepach internetowych. Dopiero jesienią.
Kasiolaaa 08:37, 12 lip 2018

Hakonki wspaniale tak rozswietlają rabate a te brzozy sa cudowne pieknie czysto
makadamia 08:43, 12 lip 2018

UlaB napisał(a)
U mnie tawułki siedzą w cieniu pod drzewami, nie dostały żadnych dobroci w nogi, wodę dostają od czasu do czasu i kwitną. Białe pełne zaczynają sie rozłazic jak chwasty. Ale na glinie.

I wszystko jasne