Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja glebo terapia

Moja glebo terapia

anabuko1 21:45, 25 paź 2017

kerii napisał(a)
Ania to srebrne to calocephalus brownii taką nazwę znalazłam w necie, na placyku kupiłam ją po prostu jako srebrne druciki

Fajna jest bo nawet jak uschnie to nie widać, że uschła co roku na wiosnę ją kupuję. Podobno można w doniczce przechować i nie kiedy nawet kwitnie ale mnie się jak dotąd ten wyczyn się nie udał.

Acha,To brzmi ciekawie.Nie znam tej roślinki..
Ale spodobała mi się.
To i ja może coś takiego ciekawego na wiosnę sobie kupię, do jakiejś kompozycji.
kerii 19:49, 26 paź 2017

Korzystając dzisiaj z w miarę dobrej pogody urwałam się na całą godzinę do ogrodu Powycinałam wszystko co było do wycięcia na bylinówce, świeci teraz golizną jak święty turecki , skróciłam wybujałe róże bo sterczały takie gałęzie aż do nieba, znowu pograbiłam trochę liści i zrobiło się ciemno

Na wolną chwile nadal czekają szafirki i czosnki. Rozmnożone hortensje i róża chopin siedzą w doniczkach i coś mi się wydaje, że zostaną tam do wiosny.

O wiejskim ogrodzie to już nawet nie wspominam musi sam sobie radzić do następnego sezonu, jedynie eM georginie wykopał a reszta nietknięta w stanie dzikim będzie sobie zimowała.
Za to mam dużo czasu na dumanie i planowanie co i jak w następnym sezonie posadzić, przesadzić.
Choć planista ze mnie marny ale spróbować zawsze można. W tym planowaniu najlepsze jest to, że zawsze można je zmienić
kerii 20:16, 26 paź 2017

Magleska napisał(a)
Azalia pięknie sie przebarwiła ale liści masz ..... będziesz grabić ,czy zostawiasz na zimę ?
Miśki będą fajnie z trawkami wyglądać .....może za miśkami ,a między tujami też daj parę wyższych trawek ? , a żurawki to dałabym jasne jakieś ,bo bordowe w korze się gubią ....
Właśnie dziś do takiego wniosku doszłam hihihi
Do kory jasne żurawki ,a do żwirku ciemne alem wymyśliła hi hi
Różyczka biała mi sie podoba

No liści mam trochę zwłaszcza z orzecha już trzy razy grabiłam a one nadal spadają 10 worków czeka aż przyjadą po odpady ogrodowe
Reszta idzie na kompost, te co spadną na rabaty zostają do wiosny.

Co do miśkowej rabaty, myślałam aby tam miskanty dosadzić tak trochę z tyłu za hortkami tylko nie wiem czy się za gęsto potem nie zrobi. Na razie wymyśliłam że zostanie tam molinia która już rośnie w przyszłym sezonie powinna się rozrosnąć.
A z przodu to właśnie te brązowe trawki i mam dwa typy żurawek bo te co tam teraz sobie rosną to faktycznie zlewają się z tą korą i ich prawie nie widać.

Pierwsza to ta, taka trochę pomarańczowa

a druga to ta, co prawda jest dość mocno bordowa ale za to duża więc będzie ją widać i chyba dobrze będzie się komponować z tymi brązowymi trawkami.

Ta pierwsza ma fajny kolor i też jest dość duża ale trochę się boję, że razem z brązową trawą to będzie taka jedna plama i to i tamto w podobnym kolorze.

A żeby było ciekawiej to tam rośnie sobie jeszcze turzyca evergold
Nowalijka 21:01, 26 paź 2017

Piękne te żurawki. Uwielbiam je. A jeszcze teraz one są w swoim żywiole. To ich czas.
Magleska 07:25, 27 paź 2017

piekna ta żurawka pomarańczowa ... taka toffi ......i nie wiedziałam ,ze tam w Miskowej molinie już masz ..... to po prostu trzeba poczekać ,aż wszystko urośnie
A ta bordowa żurawka z evergoldem ładnie się komponuje
kerii 09:15, 27 paź 2017

Magleska napisał(a)
piekna ta żurawka pomarańczowa ... taka toffi ......i nie wiedziałam ,ze tam w Miskowej molinie już masz ..... to po prostu trzeba poczekać ,aż wszystko urośnie
A ta bordowa żurawka z evergoldem ładnie się komponuje

Molinia mało widoczna bo w cudowny sposób rozmnażana z jednej trzy się udało zrobić Z evergoldem lepiej mi poszło bo 7 zrobiłam
Piters 20:15, 30 paź 2017

Cześć! Przychodzę z rewizytą. Ciekawy ogród, dużo się zmieniło od stanu początkowego. Dodaję do obserwowanych.
kamila66 21:23, 05 lis 2017

kerii napisał(a)
Korzystając dzisiaj z w miarę dobrej pogody urwałam się na całą godzinę do ogrodu Powycinałam wszystko co było do wycięcia na bylinówce, świeci teraz golizną jak święty turecki , skróciłam wybujałe róże bo sterczały takie gałęzie aż do nieba, znowu pograbiłam trochę liści i zrobiło się ciemno

Na wolną chwile nadal czekają szafirki i czosnki. Rozmnożone hortensje i róża chopin siedzą w doniczkach i coś mi się wydaje, że zostaną tam do wiosny.

O wiejskim ogrodzie to już nawet nie wspominam musi sam sobie radzić do następnego sezonu, jedynie eM georginie wykopał a reszta nietknięta w stanie dzikim będzie sobie zimowała.
Za to mam dużo czasu na dumanie i planowanie co i jak w następnym sezonie posadzić, przesadzić.
Choć planista ze mnie marny ale spróbować zawsze można. W tym planowaniu najlepsze jest to, że zawsze można je zmienić

Zima to dobry czas na planowanie dzięki ostatniej mam róże w ogrodzie
Zana 23:19, 06 lis 2017

No co się naoglądałam to moje. Nie znałam kompletnie tej trawy wietrznica, koniecznie daj znać wiosną jak przezimowała, bo wygląda na wartą grzechu. Do hortek brązową trawę z żurawką fajnie wymyśliłaś. Jestem za tą bordową, ta miodowa faktycznie za bardzo się zleje z brązową trawą. Chyba, że jednak jakieś bardziej zielone trawy. Z brązowymi też może być problemowo, one nie wszystkie dobrze znoszą nasz klimat.
Magleska 18:57, 19 lis 2017

Macham