Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja glebo terapia

Moja glebo terapia

kerii 10:39, 01 cze 2017

Dziewczyny może któraś z was mi doradzi jak sensownie połączyć te dwie rabaty w jedną całość ?

Nie chciała bym tej środkowej całkiem likwidować bo mam do niej tai trochę sentyment to moja pierwsza rabata jaką zrobiłam

Ale myślałam żeby może coś tam na niej poprzesadzać. Chociaż trochę się boję tego przesadzania bo rosną tam z jakieś 15lat.

Zostawić tą choineczkę stożkową a resztę tych niby kulek jakoś rozplanować, bukszpany to co prawda nie są ale może da się coś z tego wykombinować.
sylwia_slomc... 10:56, 01 cze 2017

Ja bym chyba zabrała tą doniczkę z lewej w rabatę pod tujami( poszerzając ją )stopniowo do tej okrągłej i łącząc do tego kółeczka po prawej i od niego do tej prawej rabaty.....czyli reasumując wyszłabym z linią rabaty przed wszystkie te "placuszki" zaokrąglając kąt łagodnie i łagodnie przechodząc koło narożnika budynku trawniczkiem.
sylwia_slomc... 11:01, 01 cze 2017

Ten obecny kącik dałabym spore drzewko( docelowo spore) a przed nim dosadziłabym podobnych iglaczków jak na tej wysepce , żeby po połączeniu cały ten kącik zrobił się zimozielony. Po powiększeniu/połączeniu zyskasz sporo miejsca na nowe roślinki , które sprawią, że rabata będzie ciekawiej wyglądać. Chyba, że upierasz się do prostych linii zmienić całość to nie mam pomysłu
W mojej propozycji nie trzeba by ruszać tych iglaczzków na rabatce
kerii 12:52, 01 cze 2017

Sylwuś dzięki za zainteresowanie.

Do doniczki z bratkami ani prostych linii rabat nie jestem przywiązana. Choć z drugiej strony za bardzo falować nie mogę, żeby się eM nie wkurzał przy koszeniu że zakamarków narobiłam.

W tym tujowym kąciku rośnie perukowiec jak mu pozwolę to pewno wyrośnie większy jednak sadzić pod nim nie za bardzo mogę.
Tam jest trasa przelotowa dla moich futrzaków. Gdzieś muszą wchodzić i wychodzić z pod tych tuj,zwłaszcza że za płotem jest chodnik po którym ludzie łażą. Miedzy innymi dlatego te hortensje tak nagle się kończą.

Pewno najlepiej by wyglądało jak bym mogła je pociągnąć do tej kamiennej rabaty ale cóż psy są i będą i muszę ich potrzeby brać pod uwagę . A posadzić coś i potem się wkurzać że deptają to się mija z celem.

Najbardziej mi chodzi o efekt wizualny z pierwszej fotki, to widać jak się wejdzie z bramki.

Z góry to bardziej poglądowa fotka co tam jest.
Kawa 13:00, 01 cze 2017

ja na planowaniu rabat się nei znam
może coś w tym stylu ale nie wiem na ile to pasuje u ciebie
Kawa 13:03, 01 cze 2017

albo tak tylko jakoś bardziej wysublinowane
kerii 13:08, 01 cze 2017

Kamila właśnie o czymś takim myślałam tak mniej więcej. Problem jest co na tej iglakowej dosadzić albo raczej wysadzić.

AgnieszkaW 13:16, 01 cze 2017

A może coś takiego? Z placykiem wypoczynkowym? Może być też bez placyku, tylko zamiast niego trawnik.
sylwia_slomc... 13:39, 01 cze 2017

AgnieszkaW napisał(a)
A może coś takiego? Z placykiem wypoczynkowym? Może być też bez placyku, tylko zamiast niego trawnik.

O czymś takim myślałam tylko bez placyku i ten kącik ciut mniej wklęsły
kerii 13:41, 01 cze 2017

Agnieszka rabata musi się kończyć tak jak hortensje, w rogu psy biegają cokolwiek bym tam posadziło uległo by dezintegracji, tam nawet kora nie bardzo ma prawo bytu bo jak szczekają pod ogrodzeniem to kopią tylnymi nogami i wszystko z pod tuj na trawnik leci tam jedynie obrzeże będzie.

Spróbuję dzisiaj poglądowo kamyki z obrzeża okrągłej przestawić. Może to mi coś rozjaśni.