Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

wiunia 23:13, 15 wrz 2014

Anetko pod domem z jednej strony masz posadzone cudne hortki obok chyba Gacilimusy i jakieś jeszcze trawy nie wiem niestety jakie chciałam zapytać w jakiej odległości od siebie i od budynku rosną te trawy ślicznie ten układ wygląda, a szukam pomysłu na podobną ścianę więc...mam niecny zamysł cosik zgapić
nicol21 00:14, 16 wrz 2014

Jubilee celebration tez pachnie... rewelacyjnie wg mnie I kolor taki lososiowo-rozowy ma. Obym mogla ja dalej chwalic w kolejnych latach.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
lenka 00:17, 16 wrz 2014

Ana ponieważ Ty jesteś winna,że zachciało mi się takich łanów tulipanów więc pisz mi tu teraz jak je sadziłaś,że tak ładnie gęsto u Ciebie rosną i tak fajnie kolorki masz połączone!!
Poważnie, poproszę o jakieś wskazówki bo ja nigdy jeszcze sadzareczki w rękach nie miałam i takich ilości cebul do posadzenia też..
Milena7770 07:30, 16 wrz 2014

Ana dziękuję za odp. Powiedz mi jeszcze w jakiej odległości sadzisz te żurawki pod hortkami ? Chyba spróbuję jeszcze raz te żurawki, choć moje pierwsze mnie zniechęciły dość mocno.
Betka 16:16, 16 wrz 2014

ana_art napisał(a)
z góry

widoki z góry piękne jestem pod ogromnym wrażeniem! I zastanawiam się jak ty utrzymujesz ogród w tak idealnym stanie?! Jest piekny
Betka 16:19, 16 wrz 2014

ana_art napisał(a)

I jeszcze to pieknie
Tess 17:07, 16 wrz 2014

Tu wszystko jest piękne
Donia72 18:19, 16 wrz 2014

ana_art napisał(a)

nic nie robię siedzę i patrzę...

Kochana, to zapraszam do mnieprzyjedź i patrz u mnie...może też tak pięknie u mnie urośnie
Iwk4 18:42, 16 wrz 2014

Donia72 napisał(a)

Kochana, to zapraszam do mnieprzyjedź i patrz u mnie...może też tak pięknie u mnie urośnie

Hi, hi, dobre
ana_art 21:21, 16 wrz 2014

w odpowiedzi na siedzę i patrzę,postanowiłam coś pokazać...
Mamy bardzo małą działkę 9 ary, ziemia klasa V i VI. (szukam sponsora może wówczas kupie działkę obok) Do domu przeprowadziliśmy się latem 2010, wówczas byłam w zagrożonej ciąży więc jedyne co mogłam zrobić to poleżeć na kocyku wśród chwastów.
Pierwsze prace rozpoczęliśmy w 4.2011...poniższe zajęcia są z tego okresu, widać też jaką mieliśmy ziemię...

wbrew pozorom nie przyjechały do mnie roślinki ciężarówką... Na początku była jedna rabatka nad którą się głowiłam i dumałam bo nawet nie byłam zielona w temacie ogrodu...

potem była rabata wzdłuż tarasu

w oddali widać rabatę brzozową, poniżej zawartość rabaty brzozowej w zbliżeniu, hosty ktore są do dzisiaj i świerk nidiflora

tutaj widać róże na pniu które zmieniły miejsce pobytu ale są od 2011

potem pojawiły się świerki w narożniku

miałam mnóstwo wątpliwości, pytań, nie raz ręce mi opadały... Byłam zdana tylko na siebie, z 4 dzieci i bez M w tygodniu. Zatem często moja praca w ogrodzie wyglądała tak, że albo Jasiek był zaketłany w huście na moich plecach lub liczył korę na rabacie jak na zdęciu

we wrześniu 2011 moja pierwsza rabata wyglądała tak

widać na niej maleńkie hakone które dzisiaj dalej są na tej rabacie tylko w innym ułożeniu, nie widać Coniki, która miała może 25cm teraz ponad metr, krzywe pseudo stożki bukszpanowe, maleńkie cyprysiki, które teraz sa w łezce przy tarasie
We wrześniu powstała też rabata z jodłami. Tutaj widać miskanta giraffa
wówczas miał może 50cm teraz ok 230cm

za kulkami cisowymi są variegatusy, które teraz rosną przy limelightach na tyłach domu

w październiku pojawiły się rozplenice

i w ten sposób zakończyłam 2011...