Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 16:28, 17 lis 2012

asc napisał(a)
Super wyszła sikorka
I widzę kolejna Podlasiankę.... czy Kurpiankę.. bo zaczęłam się zastanawiać.. czy Wy Kurpie, czy Podlasie????

o to jest pytanie
Jako dziecko należałam do ludowego zespołu pieśni i tańca. Śpiewaliśmy, tańcowaliśmy i godoliśmy po kurpiowsku. Moja koleżanka na maturze miała pytanie odnośnie regionu, folkloru do jakiego należymy, mówiła o kurpiach dostała celujący, znaczy się kurpie chyba! Historycznie to Łomży bliżej chyba do mazowsza, ale teraz przydzielili nas do podlasia
ana_art 21:22, 18 lis 2012

razem z sikorkami latal dzisiaj taki ptaszek, był od nich mniejszy, i strasznie ruchliwy nie zdążyłam za nim więc zdjęcie kiepskie. Co to może być?
Mala_Mi 21:25, 18 lis 2012

ana_art napisał(a)
razem z sikorkami latal dzisiaj taki ptaszek, był od nich mniejszy, i strasznie ruchliwy nie zdążyłam za nim więc zdjęcie kiepskie. Co to może być?

Sikorka uboga .. ale na 100% to Bogdzia wie.. leć do niej....
Mala_Mi 21:29, 18 lis 2012

ana_art napisał(a)

Super wyszła sikorka
I widzę kolejna Podlasiankę.... czy Kurpiankę.. bo zaczęłam się zastanawiać.. czy Wy Kurpie, czy Podlasie????

o to jest pytanie
Jako dziecko należałam do ludowego zespołu pieśni i tańca. Śpiewaliśmy, tańcowaliśmy i godoliśmy po kurpiowsku. Moja koleżanka na maturze miała pytanie odnośnie regionu, folkloru do jakiego należymy, mówiła o kurpiach dostała celujący, znaczy się kurpie chyba! Historycznie to Łomży bliżej chyba do mazowsza, ale teraz przydzielili nas do podlasia

Moja Babcia większość żywota tańczyła i śpiewała w Kurpiach Zielonych... (ależ super zabawki przywoziła w komunie z zachodu).. potem tam działała... stad zastanawiam się czy Podlasie i Kurpie to co inne czy to samo.... ot i taka ze mnie białostocczanka.
Bogdzia 21:34, 18 lis 2012

asc napisał(a)

Sikorka uboga .. ale na 100% to Bogdzia wie.. leć do niej....

Aniu są dwie bardzo podobne sikory. Jedna nazywa sie uboga lub szarytka , druga -czarnogłówka. Różnią się długością tej czarnej czapeczki na karku i szerokością tego krawacika pod głową. Żeby powiedziec dokładnie co to jest trzeba by je porównac. Tu akurat nie widac czy ta czapeczka jest długa czy nie. A wogóle dla mnie takie kryteria gdzie trzeba ptaka złapac żeby porownac są głupie.Tak więc jest to jedna z tych dwoch ,predzej szarytka bo jest bardziej popularna. Buziaczki za ładne zdjecie.A Ania asc już dobry znawca.
anna_studio 21:35, 18 lis 2012

ana_art napisał(a)
żwirowe rabatki od strony tarasu żwirek płukałam przez kilka dni sitkiem kuchennym ...

swoją drogą to dużo u mnie tego żwiru w ogrodzie, muszę sfocić wszystkie rabaty żwirowe

Witaj w KPŻ
czyli Klubie Płukania Żwiru
Ale SITKIEM..............???
Ja płukałam 2 miesiące, na sicie do piachu...karcherem

Pięknie się prezentują................................

pozdrawiam
ana_art 21:43, 18 lis 2012

anna_studio napisał(a)

żwirowe rabatki od strony tarasu żwirek płukałam przez kilka dni sitkiem kuchennym ...

swoją drogą to dużo u mnie tego żwiru w ogrodzie, muszę sfocić wszystkie rabaty żwirowe

Witaj w KPŻ
czyli Klubie Płukania Żwiru
Ale SITKIEM..............???
Ja płukałam 2 miesiące, na sicie do piachu...karcherem

Pięknie się prezentują................................

pozdrawiam

Latem to ja recznie plukałam. miałam kuwetę, w niej kamyki i wodę, garściami przekładalam do rugiego zbiornika z woda apotem na rabatkę, ale z raci tego, że teraz woda lodowata to sobie wymyśliłam taki plastikowy cedzak i szlauf z końcowką do podlewania, żmudna to robota i nieprzyjemna brrr ale chciałam to w tym roku zrobić
Bogdzia 21:46, 18 lis 2012

Pięknie to wyglada ale sitkiem kuchennym bym nie robiła nawet za karę.
ana_art 22:42, 18 lis 2012

Dziękuje Bożenko, fotka kiepska, bo zaskoczona byłam, że w zgraji sikorek znalazł się inny ptaszek. W gromadzie naliczylam 7 sikorek opędzlowały już cały pojemnik z ziarnem, jutro muszę dokupić słonecznika. Dzisiaj w Maji pokazywali karmniki i skórki sloniny które były przybite do ogromnych drzew. Zastanawiam się nad słoninką tylko nie mam gdzie tego zawiesić...
ana_art 22:48, 18 lis 2012

Bogdzia napisał(a)
Pięknie to wyglada ale sitkiem kuchennym bym nie robiła nawet za karę.
eee tam bo ja taka pokręcona inaczej