Sylwia Ty mnie nie osłabiaj.... aż sprawdziłam na norweskiej do końca przyszłego tygodnia, najniższa temperatura jaką podają to 7s. Sprawdziłam w archiwum zdjęciowym i pierwsze przymrozki były u mnie w tamtym roku około 20.10....
dzisiaj pani pogodynka zmroziła mnie taką informacją .... a to czy się spełnią prognozy ? tego nie wie nikt ..... ja dzisiaj pomykałam w czapce zimowej
To jest rewlacyjny pomysł. W momencie gdy runianka po zimie jest wymęczona będą cieszyć krokusy, gdy krokusy zbrzydną odbije runianka Ja mam tę niską runiankę więc bedą w niej fioletowe krokusy w środku rabaty w skarpetę bukszpanową wsadzę szafirki. Przez cała wiosnę przedogródek będzie niebieski
Ja też posadziłam w lawendzie i odnosz wrażenie, że odebrałam m urodę...bo zniknęly w lawendzie. Wolałabym je w jakiejś trawie....
W tym roku jeszcze nie kupiłam, trzeba to zmienić
Odp. u Ciebie bo u mnie zginie - irys żyłkowany (Iris reticulata).. konkretnej odmiany nie znam, odnalazłam opakowanie po iryskach i pisało tylko Irys reticulata, irys holenderki, irys niski...
Kwitnie wcześnie, razem z krokusami... w tym roku to kwitł pod śniegiem... potem ma długie liście jak szczypior.. może się to ci przydać do planowania.