Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 12:09, 19 gru 2018

Ewciu, chętnie skorzystam, pośpiechu nie ma, ale pod jednym warunkiem: pozwolisz mi zapłacić

Resztę obgadamy na priwa
makadamia 12:11, 19 gru 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Asiu. To sobie poczytałam Wpadłam na moment...i obiadu jeszcze nie ugotowałam Czasem to mnie kusi zostawić ten ogród sam sobie, żeby całkiem do natury wrócił...ale chyba za bardzo już polubiłam to kopanie i to pulchniejącą ziemię Ale mam jednego sąsiada, który wybudował tak jak my, dom na obrzeżach lasu, wytyczył wąskie brukowane ścieżki i tak zostawił i mieszka...Często do niego zaglądam. Pięknie ma Ale narazie nie dałabym tak rady. Za to zawsze M. mówię, że na emeryturze tak będę miała Uściski przesyłam.

Cześć Agatko - obiad nie ucieknie

Chcesz powiedzieć, że sąsiad ma prawdziwą, nie naturalizowaną łączkę?
Brzozowadzie... 12:26, 19 gru 2018

makadamia napisał(a)

Cześć Agatko - obiad nie ucieknie

Chcesz powiedzieć, że sąsiad ma prawdziwą, nie naturalizowaną łączkę?

Trudno by było nazwać Jego ogród łączką - ma raczej prawdziwy, choć rzadki las sosnowy, z naturalną ściółką, nigdy nie grabioną i wszystkimi warstwami Wygląda to naprawdę ładnie, tylko raczej nic nie kwitnie Poza konwaliami, bo ma sporo
Poza sosnami, rosną u niego kępy leszczyn, jakieś dąbki samosiejki, dzikie jałowce, zwykłe paprocie leśne, etc. Jedyną ingerencją, jaką zauważyłam są ze trzy rodki, ale nie widziałam kwitnięcia. Oczywiście zero trawnika. No las
sylwia_slomc... 19:04, 19 gru 2018

Toszka napisał(a)

Pazurkowanie, motyka holenderska lub choćby przegrabienie jest bardzo ważne. Zwłaszcza jeśli po tej ziemi się chodzi i ugniata.
Motyka holenderska tak jak i pazurki doskonale pomagają w pieleniu wzrastających młodych chwastów. Tak co dwa tygodnie wystarczy "przelecieć"

Co do całości się zgadzam z Toszką z wyjątkiem tego "przelecieć"

Wydaje się łatwe, ale zależy od rodzaju posiadanego gruntu. Przelecieć ziemię pulchną i taką " mięsistą" to nie to samo co przelecieć zaschniętą lub namoknięta gliniastą i ciężką. Jak zaschnięta to się wręcz przelecieć nie daje, a jak mokra to okleja narzędzie przelotu i zwielokrotnia jego ciężar oraz ciężar słów, które wtedy tej czynności mogą towarzyszyć
Toszka 21:49, 19 gru 2018

Sylwio, toć dałam Przelecieć w cudzysłów
U Bacowej lub u Asi "przelecieć można szybciutko. U ciebie lub u mnie pojęcie "szybciutko" znaczy co innego
sylwia_slomc... 22:27, 19 gru 2018

Toszka napisał(a)
Sylwio, toć dałam Przelecieć w cudzysłów
U Bacowej lub u Asi "przelecieć można szybciutko. U ciebie lub u mnie pojęcie "szybciutko" znaczy co innego

No widzisz, a ja ten cudzysłów inaczej potraktowałam
Milka 11:45, 27 gru 2018

O motyczce piszecie...ja jej nie umiem używać, a mam 2, jak tam aura, zima czy wiosna?
makadamia 14:29, 28 gru 2018

W Wigilię trochę śnieg prószył, ale później się ociepliło i zdecydowanie wiosna: 7 stopni na plusie i deszcz.
Za to na Podlasiu zima chyba pełną gębą, bo znajomi przysłali zaśnieżone zdjęcia
19:36, 28 gru 2018
To tak jak u mnie, z tym że ja na termometrze mam 5 stopni.
11:45, 31 gru 2018
Asiu wpadniesz do mnie, planuje linie rabat u mojego brata , świeży domek i pusta działka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies