Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 20:57, 16 sie 2018

effka napisał(a)
Marchenzauber śliczna, adekwatna do swojej nazwy, bajeczna

Oj tak, nazwa jest bardzo trafiona
Kasia_CS 20:59, 16 sie 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Dziewczyny, a mi najładniej po raz drugi kwitnie różowa, wogóle miała króciótką przerwę. Może to jednak stanowisko, albo ziemia? Bo piszecie o szałwii, prawda??

tak tak Agatko, o szałwii mowa a pamiętasz jaką masz odmianę różowej?
Kasia_CS 21:13, 16 sie 2018

A ja dziś niewiele podziałałam, tak jak Anuli pisałam - raptem trochę kwiatostanów szałwii przycięłam. Myślałam nad drugim cięciem do zera, ale chyba dam szansę na kolejne kwitnienie, bo juz są kwiatostany zawiązane w kątach liści.. a w razie czego ciachnę później. Chyba szałwiom późne cięcie nie zaszkodzi - będą chociaż nowe świeże listki jesienią bez kwiatów

Za to wczoraj sobie ciut potetrisowałam - wysadziłam młodego Phantoma spomiędzy starego Phantoma i Anabelle, bo tam marniał - nie przypuszczałam, że tak mi się te hortki rozrosną, że zahamują wzrost tej młodszej sadzonki.
Tym sposobem pseudo szpaler hortek mi się wydłużył.

A żeby to zrobić, trzeba było przesadzić zawilce, hostę, a z ich nowego miejsca wysadzić sadzonki buksów

Z kolei marne w tym roku po podziale żurawki Lime marmolade zastąpiłam carexami i liczę na ładne rozświetlanie cienia Żeby było śmieszniej zabrałam te carexy z jednego miejsca, po czym stwierdziłam że jednak dobrze tam wygladały, więc podzieliłam inne sadzonki i dałam znowu w poprzednią miejscówkę (tu pukam się w czoło )

I tu robota się kończy wraz z Kai płaczem
eVka 21:37, 16 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)
A ja dziś niewiele podziałałam, tak jak Anuli pisałam - raptem trochę kwiatostanów szałwii przycięłam. Myślałam nad drugim cięciem do zera, ale chyba dam szansę na kolejne kwitnienie, bo juz są kwiatostany zawiązane w kątach liści.. a w razie czego ciachnę później. Chyba szałwiom późne cięcie nie zaszkodzi - będą chociaż nowe świeże listki jesienią bez kwiatów

Za to wczoraj sobie ciut potetrisowałam - wysadziłam młodego Phantoma spomiędzy starego Phantoma i Anabelle, bo tam marniał - nie przypuszczałam, że tak mi się te hortki rozrosną, że zahamują wzrost tej młodszej sadzonki.
Tym sposobem pseudo szpaler hortek mi się wydłużył.

A żeby to zrobić, trzeba było przesadzić zawilce, hostę, a z ich nowego miejsca wysadzić sadzonki buksów

Z kolei marne w tym roku po podziale żurawki Lime marmolade zastąpiłam carexami i liczę na ładne rozświetlanie cienia Żeby było śmieszniej zabrałam te carexy z jednego miejsca, po czym stwierdziłam że jednak dobrze tam wygladały, więc podzieliłam inne sadzonki i dałam znowu w poprzednią miejscówkę (tu pukam się w czoło )

I tu robota się kończy wraz z Kai płaczem

Jak Ty tyle ogarniasz z takim maluszkiem? Podziwiam

paulina_ns 21:41, 16 sie 2018

Kasiu sporo wczoraj podziałałaś, pamiętam,jak Wiktoria była malutka miałam praktycznie cały sezon wyrwany z życiorysu spać przez dzień niewiele spała, w wózku siedzieć nie chciała i nie wiele przy niej dało się zrobić. Piękna jest ta różyczka marchenzauber taka delikatna i śliczny ma kolor, kusisz pokażesz mi swojego phantoma z dalsza? U mnie dopiero drugi sezon, jak go kupiłam nie kwitł w ogóle, dopiero w tym roku zakwitł i ciekawa jestem bardzo jak wielki urośnie w przyszłym sezonie
Kasia_CS 21:46, 16 sie 2018

effka napisał(a)

Jak Ty tyle ogarniasz z takim maluszkiem? Podziwiam

Miałam jakieś 1,5 godziny snu obojga, więc wykorzystałam ile mogłam Choć zupełnie bez planu się zabieram i potem latam jak kot z pęcherzem co by tu podziałać..
eVka 21:48, 16 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)

Miałam jakieś 1,5 godziny snu obojga, więc wykorzystałam ile mogłam Choć zupełnie bez planu się zabieram i potem latam jak kot z pęcherzem co by tu podziałać..

Ehehe już to sobie wyobrażam
Co do żurawek, coraz bardziej mnie wkurzają, daję im jeszcze rok i jak nie podrosną wywalę je na rzecz traw.
Kasia_CS 21:59, 16 sie 2018

paulina_ns napisał(a)
Kasiu sporo wczoraj podziałałaś, pamiętam,jak Wiktoria była malutka miałam praktycznie cały sezon wyrwany z życiorysu spać przez dzień niewiele spała, w wózku siedzieć nie chciała i nie wiele przy niej dało się zrobić. Piękna jest ta różyczka marchenzauber taka delikatna i śliczny ma kolor, kusisz pokażesz mi swojego phantoma z dalsza? U mnie dopiero drugi sezon, jak go kupiłam nie kwitł w ogóle, dopiero w tym roku zakwitł i ciekawa jestem bardzo jak wielki urośnie w przyszłym sezonie

no coś wreszcie porobiłam, bo mi brakowało pobabrania się w ziemi już rzadko udaje się uśpić dwójkę w jednym czasie, więc musiałam po prostu podziałać z kolei dzisiaj Kaja prawie nie spała - tyle co na spacerze i w połowie się obudziła a krótkie drzemki się nie liczą, bo zwykle zasypia przy karmieniu i otwiera oczy jak chce ją odłożyć

Marchenzauber piękna, ale dość szybko się sypie ii to mi w niej nie pasuje - teraz są nieco chłodniejsze dni niż 30parę stopni i mam wrazenie, że trochę z nią lepiej w tej kwestii trzymania kwiatów.
Z bliska fotę mam z wczoraj

A to z początku sierpnia z dalsza - kwiatostsny są chyba większe niż kule anabelle - te niższe kwiatostany to vanilka posadzona przed Phantomem

Kasia_CS 22:08, 16 sie 2018

effka napisał(a)

Ehehe już to sobie wyobrażam
Co do żurawek, coraz bardziej mnie wkurzają, daję im jeszcze rok i jak nie podrosną wywalę je na rzecz traw.

no mnie do tej pory ładnie rosły, ale ostatnio niezbyt i podejrzewałam opuchlaki, bo u mnie grasują na peoniach i ogrodowych hortkach.. nawet mi róże podgryzały, które rosną jako jedyne w pobliżu. Ale chyba to też nie to.. Moze za mało wody dostają, bo w sumie im nie daję
Kasia_CS 22:08, 16 sie 2018

a teraz idę na polowanie na opuchlaki z latarką - jak co wieczór. Co ciekawe nigdy jeszcxe nie widziałam larwy opuchlaka - tylko dorosłe osobniki.