Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

eVka 22:49, 16 sie 2018

Nigdy nie szukałam opuchlaków, może to to. Kiedyś popatrzeć w nocy z latarką, generalnie brzydzę się wszelkiego robactwa i do ręki bym nie wzięła. Nawet gąsienic bukszpanowych nie zbierałam bo miałam odruch fuj.
mrokasia 23:55, 16 sie 2018

No ja też podziwiam te wyprawy na robactwo.

Kochana, Ty w półtorej godziny tyle zrobiłaś? Nieźle!
Anitka 23:59, 16 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)
a teraz idę na polowanie na opuchlaki z latarką - jak co wieczór. Co ciekawe nigdy jeszcxe nie widziałam larwy opuchlaka - tylko dorosłe osobniki.

A ja idę właśnie na polowanie na ćmę, opuchlaki i ślimaki Lepiej Kasiu żebyś jak najdłużej tych larw nie widziała. Nie, że to jakieś potwory czy brzydactwa, ale potrafią szkód narobić. Na te też poluję przy przesadzaniu
zoja 05:48, 17 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)

Super widok
Swietna jest ta biala sciana obsadzona zielenia. Dla mnie widok idealny

Tetris z niego sie nie wyrasta?
Macham o poranku!
Mary 07:47, 17 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)
a teraz idę na polowanie na opuchlaki z latarką - jak co wieczór. Co ciekawe nigdy jeszcxe nie widziałam larwy opuchlaka - tylko dorosłe osobniki.

Jaką masz skuteczność tych łowów?
paulina_ns 08:18, 17 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)

no coś wreszcie porobiłam, bo mi brakowało pobabrania się w ziemi już rzadko udaje się uśpić dwójkę w jednym czasie, więc musiałam po prostu podziałać z kolei dzisiaj Kaja prawie nie spała - tyle co na spacerze i w połowie się obudziła a krótkie drzemki się nie liczą, bo zwykle zasypia przy karmieniu i otwiera oczy jak chce ją odłożyć

Marchenzauber piękna, ale dość szybko się sypie ii to mi w niej nie pasuje - teraz są nieco chłodniejsze dni niż 30parę stopni i mam wrazenie, że trochę z nią lepiej w tej kwestii trzymania kwiatów.
Z bliska fotę mam z wczoraj

A to z początku sierpnia z dalsza - kwiatostsny są chyba większe niż kule anabelle - te niższe kwiatostany to vanilka posadzona przed Phantomem

Dziękuję Kasiu za zdjęcia tutaj nie widać, żeby była jakimś tam wielkim potworem, widzę,że jej wzrost jest unormowany to wzrostu hortek no to czekamy do przyszłego roku
Kasia_CS 08:47, 17 sie 2018

zoja napisał(a)

Super widok
Swietna jest ta biala sciana obsadzona zielenia. Dla mnie widok idealny

Tetris z niego sie nie wyrasta?
Macham o poranku!

Dzięki Zojka! I ja lubię te ścianki, bo oprócz tego, że zaslaniają mi śmietniki sąsiadów, to stanowią fajne tło, podbijają zieleń

Jak widać tetris sie zmienia dla różnych kategorii wiekowych, ale trwa
Kasia_CS 09:14, 17 sie 2018

Mary napisał(a)

Jaką masz skuteczność tych łowów?

Zwykle kilka sztuk udaje mi się złapać - jeszcze nigdy nie miałam ich na elewacji, jak często się wspomima - tylko na liściach, kwiatach ogrodówek, ale ostatnio znalazłam na młodych przyrostach cisa. To tylko w częsci ogródka od strony furtki tak mam. Reszta ogródka wydaje się być wolna od opuchlaków.

Wczoraj chcialam isc drugi raz na łowy jakos po północy, ale w trakcie zakładania rekawiczki usłyszalam placz Kai, wiec nastąpił odwrót
Kasia_CS 09:26, 17 sie 2018

paulina_ns napisał(a)

Dziękuję Kasiu za zdjęcia tutaj nie widać, żeby była jakimś tam wielkim potworem, widzę,że jej wzrost jest unormowany to wzrostu hortek no to czekamy do przyszłego roku

Nie ma sprawy
Co do wielkości, to czasem zapominam o specyficznych warunkach ogrodowych u mnie.. zapewne posadzona w ziemi nie mającej pod spodem betonu wyrośnie bujniej
Kasia_CS 16:25, 17 sie 2018

Parę zdobyczy mam i ja

Chyba więcej nie kupię, chyba że na wyprzedaży. No i czosnki jeszcze tylko