Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 22:45, 25 maj 2017

Toszko, nie mam w płynie, ale ukorzeniacz w proszku i wsypałam do wody i tym podlałam Za słabo?

A cokolwiek boki ruszać? czy dopiero jak trochę zdrewnieją nowe przyrosty?
Toszka 22:54, 25 maj 2017

Lepszy w płynie.
Przyrosty muszą ściemnieć. Jak sciemnieją to każdą gałązkę, pracowicie przytnijo 1/3 minimum. Delikatnie uformuj/wycieniuj boki. Podcięcie gałązek sprowokuje je do rozkrzewienia. Ale czubek teraz tnij.
Pilnuj do wiosny podlewania - 1-2 kubły wody na tydzień.
Kasia_CS 22:58, 25 maj 2017

Dziękuję Korzonek do kupienia w takim razie,a cięcie spróbuje jutro jak będę coś widziała jak z zajęć wrócę wieczorem
iwonkap 10:03, 26 maj 2017

Toszka napisał(a)

Miłorząb to iglak, czyli albo kulkowe sosenki, albo azalie np. japońskie, lub rododendrony repens, mogą być wrzosy, kiścienie a nawet brązowe trawy Buchanana lub czupryny Bronze Form. Kwestia aranżacji

cisy zależy od formy i ich wykorzystania. Mało danych

Toszko wiem ze mało danych bo zbieram mysli co pasuje w okolicy drzewka Cisy mnie kusza i tak dumam bo dopiero jakas wizja mi sie tworzy Mam kawałek rabaty ok 3m dł na 1,5-2 szeroki do zagospodarowania bo został jakiś taki samotny prostokąt który z prawej ma trawy / ID, red baron, ML + w wiosną cebulowe / a po lewej ma anebelki i tak szukam jakiegoś połączenia

Kasiu przepraszam ze u Ciebie ale jestem bezdomna

Kasiu a co to za trawka na ostatnim zdjęciu z hostami ?
Toszka 10:28, 26 maj 2017

iwonkap napisał(a)

Toszko wiem ze mało danych bo zbieram mysli co pasuje w okolicy drzewka Cisy mnie kusza i tak dumam bo dopiero jakas wizja mi sie tworzy Mam kawałek rabaty ok 3m dł na 1,5-2 szeroki do zagospodarowania bo został jakiś taki samotny prostokąt który z prawej ma trawy / ID, red baron, ML + w wiosną cebulowe / a po lewej ma anebelki i tak szukam jakiegoś połączenia

Kasiu przepraszam ze u Ciebie ale jestem bezdomna

Kasiu a co to za trawka na ostatnim zdjęciu z hostami ?

Trawiaste, waskie nasadzenia znajdziesz u Polinki.
Proponuję cisy Wojtek lub Robusta lub Fastigiata. Warto kupić większe.
Kasia_CS 10:34, 26 maj 2017

Iwonko, to stipa kochana rozgosc się śmiało, pytaj o co chcesz jak masz potrzebę, to wklej zdjęcie nawet u mnie, może łatwiej będzie doradzić
gierczusia 10:03, 28 maj 2017

Łaaaaa Toszka się pojawiła będzie się działoooo
Piękne masz te hosty Kasiu szczególnie ta fffraitka kręcona zarabiście mi się podoba
Jak tam hypertufa ??
Buziol goracy
Kasia_CS 17:32, 28 maj 2017

Elu, jak juz mam perlit i cement, to z kolei kompost zużylam

No masz rację! Z Toszką nie zginę
lindsay80 11:08, 30 maj 2017

Kasiu, piękną skrzynię Ci mąż sprezentował, należą mu się pochwały!

Rodki masz śliczne i kwitną jak piana, u mnie w tym roku klapa, niby pąki były ale zakwitły tylko pojedyncze kwiatki

Wrzuciłam u mnie fotki rabaty z różami, o które pytałaś.
Zana 11:25, 30 maj 2017

Kasiu, ten mój rododendron nn podobny do Twojego różowego to chyba jednak będzie się nazywał Gunborg. Przez przypadek natknęłam się w necie na niego. I dodatkowo zgadza się w opisie, że młode liście ma pokryte kutnerem. Młode liście Twojego też takie są czy zielone bez kutneru?