Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

anna_t 14:17, 01 paź 2016

dla mnie bomba ja tez skorzystam dobrze że na różance będe sadzić to sama szpadel w biję bo na reszcie ogrodu jest to a-wykonalne taki zbity szary piach..
Marta cisy na półkę dokupujesz?
ja taka samą qpe dostałam :/

Iwona podpowiedz jeszcze proszę bo ja kostki będę robić szer 40cm lub 80cm to co ile sadzonki dawać? będą docelowo ciete raczej nisko 20-40cm
Makusia 14:33, 01 paź 2016

Zaraz, zaraz!
Ja mam w ten sposób 40 dołków wykopać? No przeceniasz mnie! Dołek w dołku- no niemal jak AZYMUT
Toszka ja je kupuje z przeznaczeniem na: 1. Kulki- zamierzam kilka do jednego dołka w dołku wsadzić w ten sposób- powiedzmy 4 na jeden dołek w dołku razy 5 kulek- "mejbi" 6 w porywach do 8, co daje mi 20 cisów w porywach do 40- no nie - przekombinowałam W każdym razie odłóże tyle, ile jest mi na półkę potrzebne wzdłuż ogrodzenia, a resztę chcę "skulkować". Teź na półkce, a tam ziemia jest całkiem przyzwoita do kopania.
Co Ty na to?
Toszka 14:48, 01 paź 2016

Aniu, jeśli to cis baccata, to taka niska obwódka będzie trudna do utrzymania. Do tego zadania najlepsze są niskie cisy, tzw. repens, rosnące bardziej w szerz niż wzwyż. One zazwyczaj z natury są do 80cm -1m.

Martuś, ta sama uwaga - po co dawać kilka sadzonek w dołek jak jedna w tym samym czasie będzie taka sama. Uwierz na słowo. Tak można z buksem robić - kilka w jeden dołek, ale cis to przecież tak na prawdę drzewo. Trzy czy cztery w jednym dołku będą sobie kraść składniki pokarmowe, wodę i w ścisku będą hamować swój wzrost.
Dokładnie to przetestowałam - kupiłam żółtą sadzonkę cisa Elegantissima. Przez 3 lata słabo rosła. Stwierdziłam, że przesadzę. W trakcie przesadzania okazało się, że to były trzy sadzonki upchnięte w jedno (głupia myślałam, że tak ładnie rozkrzewione). Rozdzieliłam i posadziłam oddzielnie. W jeden sezon każda z sadzonek nabrała masy jak uprzednio 3 przez 3 lata.
Toszka 14:50, 01 paź 2016

aaaaa, i jeszcze - Ania podesłała mi linka z sadzonkami 60-80cm w cenie 4 razy niższej niż doniczkowe. Może lepiej takie sadzonki wziąć, bo one są o min. 2-3 lata starsze.
anna_t 15:25, 01 paź 2016

te repens cisy? to ja poproszę namiar na priv
Toszka 15:30, 01 paź 2016

Aniu, namiaru nie dam, ale mogę ci dać adres szkółki, gdzie przy ofercie masz króciutkie opisy taxus zaczyna się od 182. Znajdź odmianę i szukaj w okolicy
Makusia 15:44, 01 paź 2016

No to mnie Toszka zmartwiłaś-to ja musze mniej wziąć. Wzdłuż półki mam 6.2 m to mi 12 styknie. Nie pamiętam co ile tamte od sąsiada sadziłam. 10 na kulki starczy? Czy wziąć więcej? Po jakim czasie zacznie to kulkę przypominać?
Dalej po stronie sąsiada nie pociągnę żywopłotu, bo raz, że mam tam przechowalnik, a dwa, że darń nawet nie zdarta dalej- do wiosny muszę odpuścić cięższe pracę, bo z ręką nie dam rady. Wyszło mi póki co 25...może jednak te 15 dobrać i kulkowac - kulki mają być w kilku miejscach, więc może zamiast buksowych np pod dębem iść w cisowe????
Toszka 16:46, 01 paź 2016

Moim zdaniem cisowe kulki wygrywają z buksowymi. Po prostu zdrowsze i nie takie chimeryczne. Tylko jedna rzecz - z buksa zrobisz kulke, a z cisa w praktyce półkule - poduchy. Pierwsza cisową półkule kupiliśmy z rozpędu razem ze stożkami. Po posadzeniu wiedziałam, że cisowa półkula to jest to.
Z tych sadzonek co masz na półce już jakiś czas temu dojrzałam kilka potencjalnie stożków.
Ania w linku jaki mi dała (sadzonki 60-80cm) to po pierwszym przycięciu o 1/3 za dwa trzy lata będziesz mieć przyzwoitą, ładną kulkę. Jak cis się ukorzeni, to przyrosty miewa na prawdę spore. I spokojnie za 5 lat będziesz mieć eleganckie kulki. Ważne by sadzonki było bogato rozkrzewione. Każde cięcie każdej gałązki powoduje jej rozkrzewienie na min. 3. Łatwo sobie wyobrazić tempo zaokrąglania się. Kluczowe jest nabycie starszej sadzonki.
Może, ponieważ to po sąsiedzku, ów pan zgodzi się sprzedać wam sadzonki nieopłukane z ziemi. To by było na prawdę bardzo dużo. Być może opłukuje do wysyłki, a przy sprzedaży stacjonarnej uda się zdobyć niepłukane. No, chyba, ze uprawia je hydroponicznie... w co wątpię.
Margerytka40 08:17, 02 paź 2016

Wow . Widzę że same komunie w przyszłym roku. Moja córka też w przyszłym roku idzie do komunii. Może zorganizujemy jakiś klub rodziców dzieci komunijnych ? Albo kółko różańcowe ?
bdan 18:53, 02 paź 2016

Marta czytam te porady Toszki, i choć juz trochę jestem na ogrodowisku, to ciągle się uczę.

Pozwól, że u Ciebie dopytam Toszki na jakiej wysokości da się utrzymac zywopłoty:

a) z baccaty (jeżeli dobrze doczytałam, co piszesz powyżej to 0.8-1 m)

b) hilli (z opisów w załaczonym linku po 10 latach - 1,5m)

c) Hicksii (z opisów w załaczonym linku po 10 latach - 3 m)

Rozmumiem, że te b oraz c - to nie cięte.

Muszę odgrodzić warzywnik od rabat i planuję tam żywopłot cisowy, ale nie może być za wysoki. Jaką odmianę byś poleciła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies