Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 18:46, 03 paź 2016

Reniu, Iwi- widziałyście źródło, czy nie ma takiej potrzeby, bo to zaufane źródło?
Wysyłkowo czy z odbiorem własnym? Jest coś, co fajne może być dla mnie? (np. Brzozy albo derenie? Albo inne inszości ładne?
Juzia 18:56, 03 paź 2016

Makusia napisał(a)

No fieszsz!!! Wszak to nasionka darowane! Trza je należycie ugościć, a nie cisnąć gdzie poradnie

Najlepiej rośnie jak zapominasz, że w ogóle masz
margaretka3 19:25, 03 paź 2016

Makusia napisał(a)

No fieszsz!!! Wszak to nasionka darowane! Trza je należycie ugościć, a nie cisnąć gdzie poradnie

Ha ha, no właśnie spodziewałam się takiego potraktowania z namaszczeniem pierwszych nasionek. Ja nadal tak mam z nasionkami kwiatków, których u siebie jeszcze nie mam, więc rozumiem. Dlatego kazałam zostawić Ci część nasion na takie pieszczoty. A z częścią zrób tak jak Juzia pisze Tylko oznacz porządnie
Ad. 1. przyprósz z lekka, żeby nie uleciały i ptaszki nie wydziobały.
Ad 2. ruchem zwiewnym, jak tam się sypnie
Ad. 3. Wybroni, wybroni. A jak nie, wiosną jej pomożesz.
AnnaCh 19:28, 03 paź 2016

Makusia napisał(a)
Reniu, Iwi- widziałyście źródło, czy nie ma takiej potrzeby, bo to zaufane źródło?
Wysyłkowo czy z odbiorem własnym? Jest coś, co fajne może być dla mnie? (np. Brzozy albo derenie? Albo inne inszości ładne?
A Ty chcesz do Karoli też jechać? Zapytaj jej może co ma
Juzia 19:54, 03 paź 2016

Rozrzuć i się nie cackaj!
Jak nie wzejdą....w co nie wierzę .... to wyślę Ci już gotowce
iwka 20:04, 03 paź 2016

Juzia ma rację, ja jak się cackałam to g...o miałam rozsyp i zapomnij

Osobiście u źródła nie byłam, ale stożki mogą być
Gruszka_na_w... 21:13, 03 paź 2016

Jako że młoda z Ciebie ogrodniczka, to zrób sobie rowek głębokości 2 cm. Wsyp nasionka niezbyt gęsto. Przysyp ziemią. Oznacz początek i koniec rowka patyczkiem. Możesz połączyć patyczki kolorową nitką. Kiedy wiosną roślinki wyrosną, będziesz je miała w równym rządku i nie pomylisz z chwastami (odkryjesz spójność wizualną, rozpoznasz cechy gatunkowe). Kiedy podrosną, podważysz łopatką i kępkami będziesz wsadzać w zaplanowane miejsca.
W domu weź plastikowy pojemnik 15x20 cm. Wsyp ziemi ogrodniczej zmieszanej z piaskiem na wysokość 3/4 pojemnika. Lekko ugnieć. Wysyp równomiernie nasionka, przysyp 1 cm warstewką ziemi, spryskaj wodą, nakryj folią i trzymaj w cieple i pod folią do czasu kiełkowania. Codziennie odkrywaj folię i wietrz (żeby im nie było parno . Po wykiełkowaniu zdejmij folię i codziennie spryskuj (nie podlewaj!, bo można połamać)siewki. Jeśli prognozy pogody będą korzystne, to na początku maja kępkami wysadza się do gruntu. Potem trzeba te kępki podlewać póki nie okrzepną.
Wszystkie moje jeżówki ogrodowe są z wysiewu do jednego pudełka po margarynie.
Za 2-3 lata kępki zrobią się dorodne, można je jesienią szpadlem dzielić na części lub zostawiać przekwitłe kwiatostany i same się wysiewać będą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
hindsight 06:50, 04 paź 2016

Czytam z zainteresowaniem, bo też zamierzam wysiewać jeżówki.
Makusia 08:12, 04 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jako że młoda z Ciebie ogrodniczka, to zrób sobie rowek głębokości 2 cm. Wsyp nasionka niezbyt gęsto. Przysyp ziemią. Oznacz początek i koniec rowka patyczkiem. Możesz połączyć patyczki kolorową nitką. Kiedy wiosną roślinki wyrosną, będziesz je miała w równym rządku i nie pomylisz z chwastami (odkryjesz spójność wizualną, rozpoznasz cechy gatunkowe). Kiedy podrosną, podważysz łopatką i kępkami będziesz wsadzać w zaplanowane miejsca.
W domu weź plastikowy pojemnik 15x20 cm. Wsyp ziemi ogrodniczej zmieszanej z piaskiem na wysokość 3/4 pojemnika. Lekko ugnieć. Wysyp równomiernie nasionka, przysyp 1 cm warstewką ziemi, spryskaj wodą, nakryj folią i trzymaj w cieple i pod folią do czasu kiełkowania. Codziennie odkrywaj folię i wietrz (żeby im nie było parno . Po wykiełkowaniu zdejmij folię i codziennie spryskuj (nie podlewaj!, bo można połamać)siewki. Jeśli prognozy pogody będą korzystne, to na początku maja kępkami wysadza się do gruntu. Potem trzeba te kępki podlewać póki nie okrzepną.
Wszystkie moje jeżówki ogrodowe są z wysiewu do jednego pudełka po margarynie.
Za 2-3 lata kępki zrobią się dorodne, można je jesienią szpadlem dzielić na części lub zostawiać przekwitłe kwiatostany i same się wysiewać będą.

Dziękuję pięknie
margaretka3 08:12, 04 paź 2016

Hania pisze, żeby te nasionka w doniczce przykryć 1 cm ziemi, a mi tak przykryte nie kiełkowały albo baardzo długo się z tym ociągały. Dlatego potem nasionka jeżówek tyko wciskałam w ziemię, pudełeczko nakrywałam folią i pilnowałam wilgotności. Kiełkowały w ten sposób po 3, 4 dniach.
Każdy musi znaleźć swój własny sposób wysiewów