Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

AnnaCh 19:54, 29 wrz 2017

Nie wyrabiam na forum, ale przyszłam się odmeldować
M przywyknie, mój też na początku marudził, a teraz mówi, że trwanika możemy zostawić mimimalną ilość
AniMa 09:09, 02 paź 2017

Basilikum napisał(a)
Aniu macham z Zapracowanic, zagladam co dzialasz ale nie pisze

Izuniu - mam tak samo, zwłaszcza, że teraz często siedzę na O. w trasie...
Chyba duzo z nas tak ma, że nie ma kiedy nawet oblecieć ulubione wątki...i jeszcze tylu nowych
AniMa 09:12, 02 paź 2017

AnnaCh napisał(a)
Nie wyrabiam na forum, ale przyszłam się odmeldować
M przywyknie, mój też na początku marudził, a teraz mówi, że trwanika możemy zostawić mimimalną ilość

Meldunek przyjęty. TY u mnie a ja u Ciebie
Mój wczoraj patrzył na powiększone projekty Asi i dumał...trochę marudził...ze ten trawnik taki ładny i wcale nie duży...ale...
Stwierdził, że podoba mu się to jak ogród się zmienia i jest gotowy pomóc mi kopać nowe rabatyJeeej
AniMa 10:25, 02 paź 2017

makadamia napisał(a)
Aniu - jestem

jasnoszarym kolorem jest zaznaczony placyk pod basen (jak Wam się basen znudzi8, to możecie tam postawić kosza do gry w piłkę)
przed basenem - zasłaniający go żywopłot; 1-1,2 powinno wystarczyć.
drugi żywopłot, 30-50 cm wyższy - od strony ogrodzenia.
pomiędzy żywopłotami - ścieżka i rabatka - może być taka pomieszana jak teraz, a może być bardziej oszczędna - kwestia gustu.
Za tym wyższym żywopłotem, w zależności od jego wysokości, mogą być albo wysokie trawy, albo derenie wysoko i wąsko prowadzone. Jedno i drugie da ładny kontrast do żywopłotu, przy czym derenie mają bardziej całoroczny charakter.
W rogu żywopłotu potrzebne jest jakieś super drzewko, średniej wielkości, które będzie robiło za całoroczny "gwóźdź programu": albo będzie miało jakiś wyróżniający się kolor liści (np.: klon drummonda, brillantissimum; buk tricolor, może grujecznik - czy jest na sali Toszka?) albo będzie ładnie kwitło i ładnie się przebarwiało na jesień (wiśnie ozdobne?). Drzewo powtórzyć po trójkącie.

Asiu ta koncepcja mi pasuje bardziej - troszkę ją zmodyfikowałam po przejściu przez ogród... Nie za dużo lukru????
Nie rysowałam szarych ścieżek - bo równie dobrze przejście może być trawiaste.... jedynie do drugiego placyka byłaby inna nawierzchnia...
I pytanie co autorki pierwowzoru Co miałaś na myśli rysując ciemnozielony pasek wzdłuż prawego boku?????? Moje wypocinki:

Zęby przy wykuszu wyszły strasznie...to musze jeszcze przemyśleć....
agnieszka_m 10:47, 02 paź 2017

Aniu u Ciebie dalej plany i zmiany

Ja jakoś ostatnio nie mam natchnienia
AniMa 11:20, 02 paź 2017

Mi też jakoś wena nie służy...ale pora dobra na działanie...
Dzisiaj będą wykopki na tyłach Ile ja mam tam chwastów...2 miesiące nic nie ruszane. Sama sobie współczuje
AniMa 12:30, 02 paź 2017

Jeszcze coś takiego pokombinowałam:
Rabata z bocznym żywopłotem wychodziłaby na środek trawnika, pod żywopłotem nie byłaby taka szeroka, placyk na drzewa byłby o wiele większy a przy placyku małym basenowym posadziłabym jeszcze pionowy rząd traw, aby osłonic się od sąsiada z zach. strony i od częśći z obecnie stojącym tam kompostownikiem....
Jasno szaro - zielony kolor to trawnik...
Tylny żywopłot mógłby być prowadzony nawet na 1,5m, (cis?) ten przedni byłby niższy (też cis lub trawy?) - zastanawiam się co mogłoby być na ten po prawej stronie - tak aby pasował do żywotników....
Kawa 12:35, 02 paź 2017

Ania
nie gniewaj się ale i tak nie wiem co gdzie i jak

ale macham ci mocno
AniMa 13:26, 02 paź 2017

Hihihi. Można bólu głowy dostać od samego patrzenia... Ciemno zielone pasy to "żywopłoty" jasne to rabaty, szary placyk to zagajnik na drzewka, brązowy pod warzywnika (lub basen), rabata ze znakami zapytania jest do przemyślenia...ale nie pasuje mi tam

Macham też mocniutko
Pszczelarnia 13:33, 02 paź 2017

Okażę się bardziej pomocne w sadzeniu roślin. Plany piękne ale i tak nie umiem sobie wyobrazić.