Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

BasiaLT 09:59, 18 lis 2016

Wooow super.... prace idą rewelacyjnie. Pogoda jak w marcu to spokojnie można robić. A twój ogród jesienny wcale nie taki smutny.
AniMa 11:31, 18 lis 2016

Oj tak, każdy postęp cieszy
sylwik69 16:00, 18 lis 2016

Nett napisał(a)
Bedzie ślicznie. Jaki kolor domu planujesz?

Do tego daleko,ale jestem odważna w kolorach.Poszłabym w stalowe,grafity,antracyty a podbitka biała lub naturalnie drewniana przemalowana lakierobejcą.
Wnętrza też chcę nowocześnie,dość mam mebli z odzysku,choć mam wiele pamiątek po przodkach w postaci starych mebli...nie chcę się z nimi rozstać ale trudno będzie mi te dwa style połączyć.Może przeznaczę na to poddasze?Niedługo czeka nas wybór podłóg i ceramiki...na pewno dojdzie do niejednej sprzeczkitrzeba przeżyć!
sylwik69 16:05, 18 lis 2016

makadamia napisał(a)
Połączyłabam te koncepcje i wyszło mi coś takiego:

Z tego na kulce zrezygnowałam, bo faktycznie trudno będzie dostać tak wysoko szczepione drzewko. Poza tym, pod oknami przydałyby się masywne krzewy i razem z masywną koroną to by już za ciężko wyglądało.

Zrobiłabym kompozycję stożkowo-kulkową, z boków posadziła hortensje, fa froncie, jako obwódka - carexy, po obu stronach rabaty - "murek" bukszpanowy. A pomiędzy nimi - mieszaninę hostowo-bodziszkowo-trawiastą.
Jeśli chcesz bardziej kwitnąco, to zamiast host np.: liliowce i orliki podobno dają radę w półcieniu.

Wracając do rabaty pod oknami,jakie stożki tu polecacie?
Do tej rabaty dopisałam na listę cieniolubne:kopytnik,miodunkę,tojeść rozesłaną która pieknie wyglada z bukszpanem,żurawkę citronella,carex elata aurea,hakonechloa macra
AnnaCh 18:45, 18 lis 2016

Najładniejsze stożki byłyby z cisa
sylwik69 14:44, 19 lis 2016

AnnaCh napisał(a)
Najładniejsze stożki byłyby z cisa

To oczywiste Aniu,ale milionerką niestety nie jestem.Takiej wielkości stożek to pewnie droga sprawa...a coś zamiennego?
sylwik69 14:45, 20 lis 2016

Korzystając z pięknej,słonecznej niedzieli posadziłam jeszcze 2 Amanogawy i przywiozłam 2 wory liści na kompost.
Zmierzyłam!od parapetu do gruntu jest 1,40cm (to jeśli chodzi o rabatę koło tarasu)
AniMa 12:38, 23 lis 2016

Sylwik 2 pytania:
1.jaki kolor amangawy?
2.Kąpanie kota pro zdrowotne, czy dla czystości tylko i wyłącznie???
sylwik69 15:37, 23 lis 2016

AniMa napisał(a)
Sylwik 2 pytania:
1.jaki kolor amangawy?
2.Kąpanie kota pro zdrowotne, czy dla czystości tylko i wyłącznie???
;.
Amanogawy różowe,a kotka zaczęłam kąpać jak miał biegunki,ma dłuzszą sierść i nie wyglądało to estetycznie,miałam opory aby brać go na ręce.Teraz też będę ale chyba dużo rzadziej,bo nie ma potrzeby
sylwik69 11:18, 24 lis 2016

Nikt nie chce zabrać głosu w sprawie rabaty przy tarasie?
Działam mało ogrodowo.Wczoraj myłam okna na budowie,możecie wyobrazić sobie ten syf po gipsowaniu..ale najgorsze że z 2 okien nie usunęła się w całości taśma i przylgnęła do ramy z zewnątrz tak mocno,że nie da się usunąć kleju.Okleina jest antracytowa więc wszystkie środki trzeba stosować ostrożnie.Może ktoś miał podobnie i coś doradzi,bo jestem strasznie wkurzona