Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

AniMa 12:49, 24 lis 2016

Jest taki środek do zmywania taśm, poszukaj w sklepach typu Castro, LM... Ja miałam problem z tąsmą na oknach, którą producent przyklił bloczki do rolet...taśma była dodatkowo wzmacniana..po kilka dniach na słońcu prawie sie wtopiła...Płyn dał radęTylko uważaj aby nie pobrudzic ścian...

Odnośnie rabaty jestem za, no przecież wieszAle u mnie większość bukszpnowa, na razie pod oknem 1 "kula" cisowa...no i będą bardziej cebulowe z trawami (słońco lubnymi) Hortensje mam w przedłużeniu tej rabaty, tj. skręca na bok domu... Ale u mnie mniej miejsca...
AniMa 12:51, 24 lis 2016

citronella i/lub hakone tez będą pasować
sylwik69 11:08, 25 lis 2016

Dziękuję Aniu!u mnie też będzie duzo bukszpanów,moją listę uszczuplę troszkę aby za dużo gatunków nie było...pewnie dostęp do roślin ją zweryfikuje,bo jednak lubię obejrzeć i dotknąć niż zamawiać internetowo/chyba że w gre wchodzą rośliny mało dostępne/
Teraz trzeba zrobić kilka wersji tej rabaty,tak konkretnie z roślinami!pomóżcie
AniMa 12:09, 25 lis 2016

Ja cyfry różne pomijam na wątku, ale dawałaś gdzieś wymiar tej rabaty???
Powiem tak bardzo cichutko: jak tam masz cień, to przeniesienie którejś z Danusiowych koncepcji rabat może się udać Jak dla mnie citronnela i/lub hakone to nr 1.
roma2 12:42, 25 lis 2016

Sylwio, nie znam się, ale bardzo mi sie podoba rabata cienista u Tess. Co prawda inny kształt, ale może Cię zainspiruje? tu? To juz dalsza część planowania . Czyli upiększania pięknego .
sylwik69 21:45, 25 lis 2016

roma2 napisał(a)
Sylwio, nie znam się, ale bardzo mi sie podoba rabata cienista u Tess. Co prawda inny kształt, ale może Cię zainspiruje? tu? To juz dalsza część planowania . Czyli upiększania pięknego .

Dziękuję,że zajrzałaś do mnie!rabata którą polecasz wspaniała,hakone fajnie rozświetla...czy Tess posadziła marikeny polecane przez Danusię?bo nie znalazłam tej rabaty po realizacji.Była obawa,że będą miały tam za mało słońca
sylwik69 21:51, 25 lis 2016

AniMa napisał(a)
Ja cyfry różne pomijam na wątku, ale dawałaś gdzieś wymiar tej rabaty???
Powiem tak bardzo cichutko: jak tam masz cień, to przeniesienie którejś z Danusiowych koncepcji rabat może się udać Jak dla mnie citronnela i/lub hakone to nr 1.

Cieszę się,że obstawiamy te same rośliny to już znak że idę w dobrym kierunku.Rabata ma 3 m x 7m i słońce do godz.12
wrobelki 15:49, 26 lis 2016

To jak do 12 słońce to zamiast citronneli polecam 'Lime marmalade' lepiej znosi słońce jest bardziej "sałatowata" (bardziej limonkowa i bardziej pomarszczona )
AnnaCh 13:45, 27 lis 2016

No ja też nie jestem milionerką, stąd stożków z cisa u mnie chyba nie będzie A i te cisy co mam, to maleńkie

140 cm jest do parapetu, to stożek powinien być wyższy, nic mi nie przychodzi do głowy oprócz zwykłej tui i cięcia jej jakoś ładnie. Przemek z Życia w wiejskim ogrodzie ładnie tnie swoje tuje i całkiem ładnie wyglądają
Na dół hakone
sylwik69 17:22, 27 lis 2016

AnnaCh napisał(a)
No ja też nie jestem milionerką, stąd stożków z cisa u mnie chyba nie będzie A i te cisy co mam, to maleńkie

140 cm jest do parapetu, to stożek powinien być wyższy, nic mi nie przychodzi do głowy oprócz zwykłej tui i cięcia jej jakoś ładnie. Przemek z Życia w wiejskim ogrodzie ładnie tnie swoje tuje i całkiem ładnie wyglądają
Na dół hakone

Tak Aniu,też myślałam o poczciwej,znudzonej przez wszystkich tuji.Szybko rośnie i da się kształtować,no i tania...Zerknę do PrzemkaO!faktycznie fajnie je poprowadził