przybyłam na zawołanie
witaj
nie znam twojego ogrodu ...przeleciałam kilka stron raptem i zaobserwowałam ze dom w budowie a z teren zielonym juz walczysz ....to dobry kierunek ....warzywniki w skrzyniach tez
formowanych bukszpanów mam tylko 2 szt ...jedne to korytka z hortensjami i jezówkami ( te do nasadzenie w tym roku ...bo była w nich werbena ...ale mnie pokonała

)
a druga z obwódka bukszpanową to akurat buk "baba Jaga " jest w środku obok sa na całości zawilce japońskie i 4 ciemierniki żeby wiosna nie było za łyso.
muszę powiedzieć ze utrzymanie zawilców w obwódkach bukszpanowych to będzie wyzwanie ...bo one sie rozlażą ...co prawda nie sa jakieś bardzo ekspansywne ...ale będę mieć kłopot je utrzymać tak aby za obwódki nie wychodziły.
tu masz foto ...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5730-kolorowa-piaskownica?page=23 inne z kwitnącymi sa gdzieś w wątku (sierpień wrzesień)
czy cos konkretnego polecam do obwódek bukszapnowych ....byliny kwitnące ...monotematycznie albo w miksie ....ja będę testować jeżówki ze spitą w duecie
dobrze tez powinny wyglądać róże.
co do roslin na zimę ...to u mnie jest łyso zima ...wyjątek stanowią dwie hortensje które widać tez zima ...ale czy hortensje z bukiem będą dobrze wyglądać ....moze te niskie odmiany.
Jest wiele inspiracji w necie gdzie w tych obwódkach sa rożnej wielkości kule bukszpanowe.....albo rożne trawy.
ja ogród traktuje jaj poligon doświadczalny sadze obserwuje i jak mi sie nie podoba to zmieniam
pomogłam?
sukcesów życze i dobrych wyborów