Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

sylwik69 18:46, 29 gru 2016

AnnaCh napisał(a)
Pamiętałam, tylko zawsze było ciemno jak wracałam do domu
Jak dla mnie wygląda ok, jak widzisz dosadzone są tuje na dalszy ciąg A za tym klockiem jest kolejny, widać za bramą cięty klocek. Nie widać, żeby utrzymanie go na takiej wysokości sprawiało jakąś szczególną trudność, a po szerokości widać, że już trochę lat ma
Z niższym piętrem będzie super wyglądać

Aniu!to bardzo dobra wiadomość
sylwik69 11:34, 04 sty 2017

W wątku "Pojedyńcze pytania.." Danusia zamieściła ciekawy projekt jak łączyć linie proste z falistymi nasadzeniami bylinowymi.Bardzo mnie to zainspirowało i mam nadzieję wykorzystać
anbu 12:12, 04 sty 2017

Hej Sylwia, widzę że się inspirujesz A i dobrze, troszkę czasu jeszcze do wiosny zostało a potem start
sylwik69 14:42, 05 sty 2017

anbu napisał(a)
Hej Sylwia, widzę że się inspirujesz A i dobrze, troszkę czasu jeszcze do wiosny zostało a potem start

Oj tak...na pewno zacznę od nawiezienia ziemi,obornika czyli przygotowania gleby wokół domu.Bardzo chciałabym zrobić rabatę na oczyszczalni,wciąż brakuje ostatecznego planu
16:57, 05 sty 2017
przybyłam na zawołanie

witaj

nie znam twojego ogrodu ...przeleciałam kilka stron raptem i zaobserwowałam ze dom w budowie a z teren zielonym juz walczysz ....to dobry kierunek ....warzywniki w skrzyniach tez

formowanych bukszpanów mam tylko 2 szt ...jedne to korytka z hortensjami i jezówkami ( te do nasadzenie w tym roku ...bo była w nich werbena ...ale mnie pokonała)

a druga z obwódka bukszpanową to akurat buk "baba Jaga " jest w środku obok sa na całości zawilce japońskie i 4 ciemierniki żeby wiosna nie było za łyso.

muszę powiedzieć ze utrzymanie zawilców w obwódkach bukszpanowych to będzie wyzwanie ...bo one sie rozlażą ...co prawda nie sa jakieś bardzo ekspansywne ...ale będę mieć kłopot je utrzymać tak aby za obwódki nie wychodziły.

tu masz foto ... https://www.ogrodowisko.pl/watek/5730-kolorowa-piaskownica?page=23 inne z kwitnącymi sa gdzieś w wątku (sierpień wrzesień)

czy cos konkretnego polecam do obwódek bukszapnowych ....byliny kwitnące ...monotematycznie albo w miksie ....ja będę testować jeżówki ze spitą w duecie

dobrze tez powinny wyglądać róże.

co do roslin na zimę ...to u mnie jest łyso zima ...wyjątek stanowią dwie hortensje które widać tez zima ...ale czy hortensje z bukiem będą dobrze wyglądać ....moze te niskie odmiany.

Jest wiele inspiracji w necie gdzie w tych obwódkach sa rożnej wielkości kule bukszpanowe.....albo rożne trawy.

ja ogród traktuje jaj poligon doświadczalny sadze obserwuje i jak mi sie nie podoba to zmieniam

pomogłam?

sukcesów życze i dobrych wyborów

sylwik69 20:57, 05 sty 2017

Bardzo Ci dziekuję za odwiedzinyi informacje.Chyba też nie stworzę niczego idealnego i powinnam podejść do ogrodu jak do poligonu
21:05, 05 sty 2017
sylwik69 napisał(a)
Bardzo Ci dziekuję za odwiedzinyi informacje.Chyba też nie stworzę niczego idealnego i powinnam podejść do ogrodu jak do poligonu

najważniejsze to odnaleźć własny styl nasadzeń ...poligon to dobre słowo na pierwsza pieciolatkę
Elka 11:17, 06 sty 2017

Słowo "poligon" daje mocnego kopa - może tak trzeba człowiek od razu chciałby mieć idealnie, a może nie trzeba do tego tak podchodzić... Pozdrawiam Was serdecznie w ten mocno zimowy poranek
sylwik69 11:37, 06 sty 2017

Elka napisał(a)
Słowo "poligon" daje mocnego kopa - może tak trzeba człowiek od razu chciałby mieć idealnie, a może nie trzeba do tego tak podchodzić... Pozdrawiam Was serdecznie w ten mocno zimowy poranek

Macham do Ciebie Eluno widzisz bardziej doświadczona koleżanka daje nam 5 lat na wyeliminowanie błędów,a one są nieuniknione.Przy pomocy Ogrodowiska możemy je zminimalizować.Styl nasadzeń już znam,wiem co mi się podoba,teraz tylko konsekwencja i plan!
W lubuskim temp.-7 i pięknie od rana świeci słońce
sylwik69 12:13, 06 sty 2017

Niedługo Gardenia 2017 w Poznaniu! hurrrra.Będę tam już 3 raz i nigdy nie żałuję,polecam innym,wspaniała wystawa pełna inspiracji ogrodowych i możliwość kupna roślinek.
Dla zwiedzających 4 marca,odliczam tygodnie... może spotkam tam kogoś z Was?