Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

sylwik69 20:03, 16 sty 2017

anulajda napisał(a)
Sylwia normalnie wciągło mnie...i przeczytałam Twój wątek od dechy do dechy
fajnie dziewczyny Ci Tu doradzją i naprowadzają na konkretne nasadzena wiśnie Amanogawy pięknie będą wydlądały w ilości pięć to dopiero łał, w połowie maja po kwitnięciu przyjrzyj się liściom czy jakieś robaki ich nie ppdgryzają, bo ja mam co roku tak,ale to piękne drzewo zwłaszcza podczas kwitnienia i jesienią to warto im poświęcić czas.Nie będę Ci mieszać w głowie podczas planowania rabat bo sama kumasz już co i jak ale... proszę,proszę przemyśl jeszcze raz cisy w zywopłocie , przy krawężniku od początku wzdłuż do samej rabaty włącznie przed budynkiem gospodarczym i warzywnikiem w jednej lini,wysokości i rodzju, cis jest elegancki w wyglądzie a tuja to tuja... szału nie ma.Cis Hicksill szybo Ci urośnie tylko tnij go na początku po bogkch a po wysokości bardzo,bardzo delikatnie albo wcale, i nie zamykałabym się żywopłocikiem bukszpanowym od strony trawnika-tarasu.
Pozdrawiam

Bardzo Ci dziękuję za wizytę i opinięTwoje rady przemyślę,czy cis da radę na tej rabacie?czy jego system korzeniowy nie będzie w przyszłości zagrożeniem dla oczyszczalni rozsączającej?tego niestety nie wiem.Spróbuję poszukać w necie.To w sumie jest główny powód,dlaczego ta rabata jest taka trudna do zaprojektowania
anulajda 20:03, 16 sty 2017

warto przysłonić widok z tarasu na gospodarczy domek,daj sobie coś wzdłuż niego(domku a przed cisami) kwitnącego, na wysokości ciut większej od ewentualnego żywopłotu z cisa,panowie lubią bardzo kwiatki i na pewno jakoś swojemu Januszowi to wyklarujesz Janusz będzie miał kwitnące od gospodarczego a ty od tarasu,tylko tak posadź żeby korony kwitnące stykały ciut albo blisko były
anulajda 20:06, 16 sty 2017

sylwik69 napisał(a)

Bardzo Ci dziękuję za wizytę i opinięTwoje rady przemyślę,czy cis da radę na tej rabacie?czy jego system korzeniowy nie będzie w przyszłości zagrożeniem dla oczyszczalni rozsączającej?tego niestety nie wiem.Spróbuję poszukać w necie.To w sumie jest główny powód,dlaczego ta rabata jest taka trudna do zaprojektowania

Ponad metr do oczyszczalni to dużo cis jej nie przebije bo bedziesz go cieła,nie bój się
sylwia_slomc... 20:10, 16 sty 2017

sylwik69 napisał(a)
Niedługo Gardenia 2017 w Poznaniu! hurrrra.Będę tam już 3 raz i nigdy nie żałuję,polecam innym,wspaniała wystawa pełna inspiracji ogrodowych i możliwość kupna roślinek.
Dla zwiedzających 4 marca,odliczam tygodnie... może spotkam tam kogoś z Was?

Szkoda, że tak daleko Rób fotki i się potem pochwal
anulajda 23:02, 16 sty 2017

c.d. siedząc na tarasie na lewo zerknij masz: piękne Amanogawy-daj im może skarpety zimnozielone jednego gatunku tak powyżej tego betonu z ogrodzenia a na wiosnę to wymarzone miejsce na tulipany a potem czosnki.Nie "zaśmiecaj" sobie rabat różnorodnością roślin.Na tej rabacie masz Limki jak jest tam patelnia słoneczna to nie dadzą rady no chyba że w upały będziesz lać codziennie ze szlaufa wodę albo będziesz oglądać liche kwiaty,przemyśl to a rabata patrząc na lewo ta problemowa-wcale taka nie musi być :zbiornik pod nią jest na głębokości pomad metra i nie jest z papieru tylko z mocnego tworzywa i na pewno korzenie nie uszkodzą go no chyba że wielgaśne drzewa puścisz w samopas,korzenie formowanych drzew nie są duże
sylwik69 18:40, 17 sty 2017

Aniu,masz rację limki mają tam ciężkonie mam narazie co z nimi zrobić.Tulipany posadziłam i zobaczę efekt na wiosnę.Ta rabata pod płotem to taki przechowalnik,zdawałam sobie sprawę,że niektóre rośliny muszą stąd wyleciec.Tylko Amanogawy są w pełni przemyślane.Coraz bardziej mam smaka na cisa,może udałoby się gdzieś znalezc tanio z gołym korzeniem?gdybyś znała takie miejsce napisz.
A skarpety wokół drzew to obwódka w kwadracie czy myślisz o pełnym wypełnieniu bukszpanem?
sylwik69 18:44, 17 sty 2017

anulajda napisał(a)
warto przysłonić widok z tarasu na gospodarczy domek,daj sobie coś wzdłuż niego(domku a przed cisami) kwitnącego, na wysokości ciut większej od ewentualnego żywopłotu z cisa,panowie lubią bardzo kwiatki i na pewno jakoś swojemu Januszowi to wyklarujesz Janusz będzie miał kwitnące od gospodarczego a ty od tarasu,tylko tak posadź żeby korony kwitnące stykały ciut albo blisko były

Nie bardzo wiem jak widzisz ten żywopłot,na jaką wysokość?i czy wzdłuż całej rabaty na oczyszczalni?jakie rośliny masz na myśli?
Przepraszam jeśli męczę pytaniami w jakiej odległości sadzić sadzonki cisa o wys 50cm? bo chyba takie znalazłam w dobrej cenie 6 zł!
Bardzo Ci jestem wdzięczna za porady
sylwik69 18:46, 17 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Szkoda, że tak daleko Rób fotki i się potem pochwal

Fotki napewno będą i liczę że kogoś poznam z Wasprzykro mi,że mieszkasz tak daleko
Nett 19:51, 17 sty 2017

Sylwia a jaką odmianę cisa znalazłaś w tej cenie?
sylwik69 20:27, 17 sty 2017

Nett napisał(a)
Sylwia a jaką odmianę cisa znalazłaś w tej cenie?

Anetko cis Baccata