Jak kupowałam moje hortki to były ledwo do kolan a niektóre nawet mniejsze patyczek 10 cm...
Latem 2012 wyglądały np. tak
Zatem na pewno urosną wszystko urośnie
Przy tarasie jest zaplanowana rabata formalna - bukszpanowa, ale dodatkiem będą hortensje albo Limelight albo Vanilla F. albo jeszcze jakieś inne. Wszystko co tam teraz jest będzie rozsadzone w inne miejsca, które już planuję
Pozdrawiam
To dla mnie dobra wysokość, bo tworzą mi dodatkowe piętro przed serbami
Wysokość i szerokość zależy od cięcia - jak kto sobie życzy gęstość nasadzeń to też sprawa indywidualna - ja mam szerzej bo pod hortensjami mogę jeszcze coś sadzić, a górą się już łączą.
Już bardzo dużo roślin wykopałam z tej rabaty, bo był straszny ścisk i rośliny zagłuszały się nawzajem. Były tam tymczasowo np. wszystkie róże pnące, które teraz są na murze i wreszcie odetchnęły i pokazują na co je stać Było tam też dużo cisów, ale powędrowały na żywopłot, chociaż jeszcze jakieś tam siedzą i czekają na swoją kolej
Mam na początku nie zachwycała, ale teraz jest bardzo ładna, wysoka i sztywna pięknie pachnie. Kwiat ładny ale dość delikatny - przy deszczach szybko brzydnie. Po pierwszym kwitnieniu już ma kolejne pąki Lubię tą różę
Limki uwielbiam fakt - są wielkie tnę je do miejsca przemrożenia w danym roku, w tym roku ścinałam tak ok. 50 cm. Cięłam też nieco więcej od tyłu żeby na serby mi nie wchodziły. Łodygi od dołu są zdrewniałe i grube, no i od dołu nie odbija jak np. Anabelka, ale rozwija się w górnych partiach. Mi to akurat odpowiada, bo dołem są posadzone inne rośliny.
Za 4 lata to Ty ogrodu nie poznasz, szczególnie, że ogród już masz jak ja wszystko sadziłam, to nie było dosłownie nic oprócz wieloletnich chwastów
Pozdrawiam
Przeglądając stare zdjęcia widzę jakie rośliny miałam, a których już nie ma, gdzieś przepadły:
złocień
zawciąg nadmorski
niebieskie orliki - moje ulubione; mam tylko białe i różowe
i Clematis Vinered - ładny miał kolor