Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród KasiWB - część II

Ogród KasiWB - część II

laurowisnia 09:51, 14 mar 2017

KasiaWB napisał(a)

Bardzo dziękuję za opinię witam u mnie
naprawdę to może być Princess Anne??! mimo, że to dość nowa linia róż Austina, to niestety chyba to nie będzie zbyt dobry pomysł na tą rabatę. Za niska. Na tych zdjęciach z wystawy wygląda lepiej pod względem koloru może zdjęcie podkręcone?
Darcey Busssell i Heathcliff też mam na liście ulubionych )Royal Jubilee też dłuuuga ta lista... a trzeba się na coś zdecydować albo jedna odmiana po całości albo dobre połączenie
Szukałam w necie połączeń tych róż, ale wcale nie jest to taka prosta sprawa, nie ma tego zbyt wiele. Pewną pomocą są dla mnie zdjęcia bukietów ślubnych oferowanych przez Austina piękne nazwą nie ma się co sugerować, bo w przypadku bukietów stosowane są jakieś inne nazwy róż, może specjalnie hodowane na bukiety? nie mam pojęcia, może ktoś wie?
Pozdrawiam

Na tej stronie jest odnośnik do róż Austina wystawionych na Chelsea, z nich najbardziej mi pasowała PA, zdjęcia może podkręcone ale i Austin na pewno zadbał o dobre wybarwienie kwiatów. Mi ta róża niezbyt się podobała przez ten mocny róż ale jeśli ma w sobie trochę takiej purpury to może warto o niej pomyśleć.
Z połączeniami kolorów róż to indywidualna sprawa, na początku starałam się wybraną różę zobaczyć na wielu zdjęciach w różnych połączeniach by stwierdzić czy aby na pewno będzie mi w danym miejscu odpowiadała. Teraz mam więcej luzu w tym temacie, na żywo też inaczej odbieramy kolory, róże w czasie swojego rozwoju przybierają też różne odcienie, powiedziałabym, że same się do siebie dopasowują. Ważniejszy jest zapach, pokrój krzaczka, obfitość kwitnienia, zdrowotność i ogólny odbiór róży no i kolor. Jeśli z nim nie trafię to zostaje przesadzanie. Uniknęłam tego jak na razie.
Filomena 10:54, 14 mar 2017

No właśnie - najważniejsze są priorytety. Jeśli problem tkwi w wyborze to trzeba zrobić listę priorytetów, a potem w skali np. 1-10 usadowić róże. Które róże zdobędą najwięcej pktów te zapewne spełnią oczekiwania.
KasiaWB 19:40, 14 mar 2017

_Martini_ napisał(a)

Kilka lat? To dopiero maniaczka, w dodatku uparta
Kurde, a jarzmiankę bordową zamówiłam jedną. Zobaczę jak mi tam czegoś zabraknie, tej kropki na i, to wcisnę te jarzmianki.

yhm od roku 2011/2012 ale pocieszające jest, że upodobania mi się zmieniają, więc trochę odpadło )) ale np. od dawna szukam przy każdej okazji bodziszka wspaniałego (Geranium magnificum) i nic, chociaż kiedyś na targach niby takiego kupiłam, ale okazał się zupełnie inną odmianą i wielkim niewypałem ) Ale jak mi się coś podoba "na stałe" to jestem cierpliwa - kiedyś kupię ) np. bordowy buk - Rohan Obelisk (potrzebuję 3 sztuki) albo Riversii (1 sztuka), w tej chwili mam inne priorytety zakupowe a te buki do tanich nie należą, metrowy Rohan od 350 zł w górę zresztą już się nie spieszę z zakupami )
Jarzmianki też sobie kiedyś odkupię ) bo miałam, ale przepadły.
KasiaWB 19:48, 14 mar 2017

Anda napisał(a)

Highgrove chyba zbyt czerwona Niezła lista chciejstw różanych

Mam zdjęcie, na którym nie jest czerwona ) ale jak w rzeczywistości jest czerwona to odpada, bo nie może być czerwona ) czerwone róże toleruję w kwiatach ciętych ) jakoś nie lubię czerwieni w ogrodzie, aczkolwiek kilka czerwieni mam - sprezentowane )) w rodzinie już wiedzą, że jak chcą mi sprezentować roślinę to najpierw należy to uzgodnić aby pasowało )) nie lubię roślinnych niespodzianek ))
KasiaWB 19:57, 14 mar 2017

Zagajanka napisał(a)

Tak, to sa specjalne roze na kwiat ciety: https://www.davidaustin.com/
Osobiscie szaleje za Constance i Miranda, ale reszta rowniez piekna.

a jednak ale są bardzo podobne do tych ogrodowych
Mi też najbardziej podobają się wymienione przez Ciebie i jeszcze Kate takie mam zapisane w folderku ale wszystkie kompozycje bardzo ładne
zdjęcia pokazują z jakimi dodatkami (wypełniaczami) można sadzić róże i ewentualnie jak komponować kolorystycznie - to już ktoś dobrze to przemyślał, więc gotowe rozwiązania )

KasiaWB 20:00, 14 mar 2017

Zagajanka napisał(a)

To jej nazwa poza Europa - widocznie tam nie znaja Alana Titchmarsha
Natomiast a propos Ameryki - mają tam od Austina fajna róże Windermere, ktora nie jest dostepna u nas. Ciagle zgaduję dlaczego...

))
no właśnie, dlaczego niektóre róże nie są dostępne u nas? to nie jedyny przypadek. Nie mam pojęcia
KasiaWB 20:03, 14 mar 2017

katel napisał(a)
Kasiu u Ciebie widzę różane szaleństwo jak zakupy nie muszą być wiosenne to zapraszam do siebie na oglądanie Old Port, mam na pniu a i coś innego może akurat będzie kwitło

) jak co roku Kasiu, nieustannie zachwycam się różami ) ale decyzja co do wyboru jest trudna zresztą nie tylko z różami ) nie będą wiosenne bo ja muszę widzieć co kupuję czyli musi kwitnąć, w ciemno już nie kupuję ) z przyjemnością zobaczę Old Port i nie tylko
KasiaWB 20:13, 14 mar 2017

laurowisnia napisał(a)

Na tej stronie jest odnośnik do róż Austina wystawionych na Chelsea, z nich najbardziej mi pasowała PA, zdjęcia może podkręcone ale i Austin na pewno zadbał o dobre wybarwienie kwiatów. Mi ta róża niezbyt się podobała przez ten mocny róż ale jeśli ma w sobie trochę takiej purpury to może warto o niej pomyśleć.
Z połączeniami kolorów róż to indywidualna sprawa, na początku starałam się wybraną różę zobaczyć na wielu zdjęciach w różnych połączeniach by stwierdzić czy aby na pewno będzie mi w danym miejscu odpowiadała. Teraz mam więcej luzu w tym temacie, na żywo też inaczej odbieramy kolory, róże w czasie swojego rozwoju przybierają też różne odcienie, powiedziałabym, że same się do siebie dopasowują. Ważniejszy jest zapach, pokrój krzaczka, obfitość kwitnienia, zdrowotność i ogólny odbiór róży no i kolor. Jeśli z nim nie trafię to zostaje przesadzanie. Uniknęłam tego jak na razie.

Bardzo dziękuję, zatem najbliżej do Princess Anne masz rację, że na wystawę odpowiednio szykuje się rośliny
u mnie ma to być jedna sztuka wśród bladawców, więc może warto zaryzykować to zestawienie bo dopiero jak słusznie piszesz na danym stanowisku okaże się czy będzie pasować i ...za ok. 3 lata - przynajmniej u mnie jak wynika z dotychczasowego doświadczenia
Dziękuję za pouczającą wypowiedź, wolę posłuchać znawców tematu
KasiaWB 20:17, 14 mar 2017

Filomena napisał(a)
No właśnie - najważniejsze są priorytety. Jeśli problem tkwi w wyborze to trzeba zrobić listę priorytetów, a potem w skali np. 1-10 usadowić róże. Które róże zdobędą najwięcej pktów te zapewne spełnią oczekiwania.

No cóż, całkowita prawda ) z tym, że trzeba uważać, bo jeśli mają rosnąć w grupie w jednym gatunku to ok, ale jak chcemy mieszać, to oceniając każdą z róż indywidualnie i na podstawie takiej oceny sadzić to może wyjść niezły bigos ) Trzeba w tym przypadku rozpatrywać całą kompozycję m.in. pod względem wzrostu, układu, kształtu, koloru )
vita 08:03, 15 mar 2017

Śledzę dyskusję o różach, nigdy tematu nie ogarnęłam, chociaż przewinęło się u mnie róż całe mnóstwo. Kibicuję i pozdrawiam