Brzozy ładne ale rosną tak dziwnie.. ani nie na rabacie ani nie w trawniku. Blisko tego wrzosowiska-będzie się źle kosić. Pasuje Ci taki koncept?
A tę trawę to nie wiem co on za mieszankę siał, że takie zróżnicowanie..
I oby na dniach przyjechał bo ona jest za długa w wielu miejscach, zacienia dolne partie i jak ją skosi to będzie zażółcona i sztywna. Tak zasiać i sobie skosić to byś sama zrobiła. Jak już płacić to za coś..
Pozdrawiam ciepło
Mam z ognika żywoplot szybko przyrasta i można formować,kwitnie na biało i ma ozdobne korale a pomiędzy nim także jałowiec,z którego będę w przyszłości ciąć kule na pniu
Brzozy to żaden koncept. Również pozostałość po zeszłorocznej próbie. Generalnie nigdy nie myślałam o drzewach w rabacie. Wydawało mi się, że z trawnika łatwiej wygrabić opadające liście.
Myślisz, że powinnam ją przesadzić na skarpę?
Ja to się boję przesadzać drzew.
Trawa uniwersalna. Ale ta jej różnorakość wynika nie z mieszanki, tylko chyba z tego, co tu oryginalnie rosło. Komosa, dziewanna i skrzyp
O typowych kulach na pniu (lizakach) z jałowca nie słyszałam. Natomiast jest na forum sporo przypadków renowacji starych jałowców płożących, które rozrosły się na wysokość ponad metra i szerokość 2-3 metrów. Wycina im się gałązki boczne wzdłuż gałęzi głównych formując na końcu poduchy. mała Mi nazywa to bonzajem dla ubogich.
Jałowce to rośliny gleb suchych, słonecznych i ubogich. Takie jest ich naturalne środowisko. Środek zawsze będzie zasychał, bo nie dochodzi tam słońce. W tej samej cenie można sobie zrobić lizaka z żywotnika.
Tak, dajesz gazety, kilka stron, by było grubiej, polewasz wodą by nasiąkły i na to trawa.
Odnośnie drzew w rabatach - na rabatach nie musisz sprzątać liści. To najlepsza ściółka dla bylin na zimę i pokarm dla dżdżownic. Wiosną mozna delikatnie zgrabić i wrzucić na kompost.