Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

anbu 21:35, 10 wrz 2016

Ach śliczne, ja też coraz bardzie ulegam, miałam nie mieć kfffiutkowo a nie mogę się powswtrzymać normalnie
Johanka77 21:44, 10 wrz 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zawsze się dziwię, kiedy widzę duży trawnik.

Świetny miałaś pomysł z tą tekturą. Dżdżownice ją bardzo lubią. Zalecają nawet wrzucanie kawałków zmoczonych do kompostownika, tudzież wytłoczek po jajcach. Ilość trawy jest wystarczająca. Tektura nie rozkłada się błyskawicznie, a trawa ogranicza jej odparowanie. (wilgotna, nie będzie podatna na zwiewanie przez wiatr).

Och! Kamień spadł mi z serca! Cieszę się, że wyszło mi
Wiatr mi tektury nie zwieje, bo byłam taka przezorna, że przypięłam ją szpilkami do włókniny
Johanka77 21:47, 10 wrz 2016

anbu napisał(a)
Ach śliczne, ja też coraz bardzie ulegam, miałam nie mieć kfffiutkowo a nie mogę się powswtrzymać normalnie

O tak! Też chciałam mieć same trawy
A teraz na podokiennej stipy będą jeżówkowe!

No i tem kolor zielono-żółty! Urzekł mnie bardzo
anbu 21:51, 10 wrz 2016

Stipy będą?
A stipy sama siejesz? czy jak?
Johanka77 22:18, 10 wrz 2016

Stipy mam. Kupne. Wiem, że padną zimą. Ale nie wiem, jak się sieje...
Na tej rabacie pod oknem mam te stipy i pęcherznice. I tam właśnie wpasowałam te jeżówki. Jutro je pewnie posadzę.
Johanka77 22:37, 10 wrz 2016

Toszka napisał(a)

Odnośnie drzew w rabatach - na rabatach nie musisz sprzątać liści. To najlepsza ściółka dla bylin na zimę i pokarm dla dżdżownic. Wiosną mozna delikatnie zgrabić i wrzucić na kompost.

No to przesadzimy brzozę.
A czy to teraz dobry czas? Czy lepiej wiosną?
Madzenka 22:40, 10 wrz 2016

Super jezowki kupiłaś. Z tą skarpą to sie urobiłaś po pachy. Nie przypiekłaś się w czasie pracy?
Johanka77 22:45, 10 wrz 2016

Madzenka napisał(a)
Super jezowki kupiłaś. Z tą skarpą to sie urobiłaś po pachy. Nie przypiekłaś się w czasie pracy?

Jeżówki rzeczywiście cudne. Kupiłam w Leroy. Były jeszcze purpurowe, ale córcia wolała te. Ja chyba też

No, powiem, że pielenie tej skarpy to mnie wykończyło. Czuję w krzyżu
Jutro muszę jeszcze zasadzić na niej te zaległe dwadzieściapare wrzośców. Ale już widzę, że to wziąż mało. Te wrzosy giną na metrażu.

UlaB 00:08, 11 wrz 2016

Witaj Johanko, obejrzałam własnie jak sobie poczynasz Działacie szybko, powodzenia!

Co do kociej trawy - tak sie mówi na Cyperus alternifolius 'Zumula', chociaz jak pan w szkolce Ci powiedział, ze to rosnie wszedzie i jak chwast to przyszło mi do głowy ze to jakas rodzima turzyca (moze palczasta?), chociaz ze zdjec nie do konca mi pasuje.
Johanka77 08:41, 11 wrz 2016

UlaB napisał(a)
Witaj Johanko, obejrzałam własnie jak sobie poczynasz Działacie szybko, powodzenia!

Co do kociej trawy - tak sie mówi na Cyperus alternifolius 'Zumula', chociaz jak pan w szkolce Ci powiedział, ze to rosnie wszedzie i jak chwast to przyszło mi do głowy ze to jakas rodzima turzyca (moze palczasta?), chociaz ze zdjec nie do konca mi pasuje.

Cześć UlaB!
Isotnie, Cyperus miałam rok temu. Ale on wyglądał inaczej, na czubku źdźbła miał charakterystyczne rozgałęzienia. A to zwykła kępa jest.

Jak wyjdzie słońce, obfocę ją i wstawię.
Rośnie rzeczywiście fajnie.