Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Anda 08:57, 11 wrz 2016

Skarpę przygotowałaś perfekcyjnie Koszenie trawnika wyszło bardzo dobrze. No a jeżówki śliczne, ja też je bardzo lubię
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Johanka77 08:59, 11 wrz 2016

Anda napisał(a)
Skarpę przygotowałaś perfekcyjnie Koszenie trawnika wyszło bardzo dobrze. No a jeżówki śliczne, ja też je bardzo lubię

Dzięki Ewa! To bardzo budujące!
Gruszka_na_w... 22:00, 11 wrz 2016

Johanka77 napisał(a)
Stipy mam. Kupne. Wiem, że padną zimą. Ale nie wiem, jak się sieje...
Na tej rabacie pod oknem mam te stipy i pęcherznice. I tam właśnie wpasowałam te jeżówki. Jutro je pewnie posadzę.

Pęcherznice masz pod oknem? To spore krzewy. Zjedzą jeżówki i stipę.

Stipa wysiewa się sama )jak popadnie) albo wysiewa się ją w lutym w pojemniczki, rozsadza, czyli pikuje do pojedynczych pojemniczków, a w maju do gruntu.
Asiu, z racji swoich obowiązków zawodowych (nieobecność w ciągu tygodnia), stawiaj na trawy, które będą spokojnie zimowały kilka lat. Samodzielne robienie sadzonek jest upierdliwe i pracochłonne, a coroczne dokupywanie do zbędne koszty.
Iglaki przesadza się we wrześniu, a liściaste w okresie bezlistnym. Zaczekaj aż brzózkom zaczną żółknąć liście.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 22:12, 11 wrz 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pęcherznice masz pod oknem? To spore krzewy. Zjedzą jeżówki i stipę.

Stipa wysiewa się sama )jak popadnie) albo wysiewa się ją w lutym w pojemniczki, rozsadza, czyli pikuje do pojedynczych pojemniczków, a w maju do gruntu.
Asiu, z racji swoich obowiązków zawodowych (nieobecność w ciągu tygodnia), stawiaj na trawy, które będą spokojnie zimowały kilka lat. Samodzielne robienie sadzonek jest upierdliwe i pracochłonne, a coroczne dokupywanie do zbędne koszty.
Iglaki przesadza się we wrześniu, a liściaste w okresie bezlistnym. Zaczekaj aż brzózkom zaczną żółknąć liście.

Hania! Ty to masz oko!
Pęcherznice już jakiś czas temu zaplanowałam na wiosnę wywalić pod płot sąsiada. Tam im będzie dobrze
Tym jeżówkom dam jakieś bardziej twarzowe trawy. Jeszcze nie wiem, jakie...

Dzięki za radę z brzózką. poczekam.
chagall 22:23, 11 wrz 2016

Asiu, super pomysł z tekturą na skarpie - muszę zastosować u siebie w "pustkach" na przyszłych rabatach.
Trawnik prezentuje się bardzo ładnie
Do jeżówek dojrzewam
Gruszka_na_w... 22:26, 11 wrz 2016

Johanka77 napisał(a)

Hania! Ty to masz oko!

Staram się czytać ze zrozumieniem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 22:27, 11 wrz 2016

A dziś zabrakło mi dnia...
Zdążyłam tylko posadzić jeżówki, wypielić jedną rabatkę, posadzić wrzośce i wtedy zabrałam się za... wsadzanie perovskii. Ale do tego trzeba było trochę poprzestawiać starą rabatę ze spartiną. I zrobiło się ciemni, a weekend się skończył
Jutro Mąż ma wolne - pomoże
Johanka77 22:29, 11 wrz 2016

chagall napisał(a)
Asiu, super pomysł z tekturą na skarpie - muszę zastosować u siebie w "pustkach" na przyszłych rabatach.
Trawnik prezentuje się bardzo ładnie
Do jeżówek dojrzewam

Ta tektura ma jedną zaletę. Nie trzeba ganiać gazet po ogrodzie
Rozwijasz i już!

Ja do jeżówek dojrzałam w Leroy, chodząc wokół nich 3 razy
Johanka77 23:05, 11 wrz 2016

Skoro rajd cebulinek trwa, to to są moje
Johanka77 05:45, 12 wrz 2016

Między lawendę to dać gladiatory czy purple sensation? Zastanawiam się, czy gladiatory nie za wielkie tam.
Druga opcja to między spartine, perowskie i turzyce.