Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 06:10, 13 mar 2017

Ja mam teraz zagwozdkę, gdzie je posadzić. Bo owoce w planach mam za domem, za garażem. Ale tam jakby słabo że słońcem. Mam jeszcze opcję obok garażu w stronę podjazdu. Bo tam w miarę odsłonięte od wiatru.
I pytanko czy ktoś kiedyś sadził owocowe na rabacie? Bo może zamiast tych śliw wiśniowych?
Toszka 08:12, 13 mar 2017

w moim ogrodzie gwiazdorzy wiśnia... taka zwykła

Rabaty tak muszą być zaplanowane aby był dostęp przy pracach pielęgnacyjnych (cięcie, ew. oprysk i zbiór).
Makusia 09:33, 13 mar 2017

Jak już o owocowych...moje wsadzone kilka lat temu w fatalną ziemię, w dodatku przez dwa ostatnie lata podsypywane popiołem z ekogroszku. Jak je wspomóc, bo rosną ładnie, i nawet owoce dają, ale boję się, że to powolna agonia.

Asiu- cześć tak w ogóle
pestka56 12:04, 13 mar 2017

Borówki amerykańskie mam na rabacie z iglastymi i kwasolubami. W trzech miejscach zachowałam dziko wysiane jabłonki i gruszę ulęgałkę, która przepięknie kwitnie. A po środku rabaty różanej mam jabłonkę ozdobną
Nie widzę przeciwwskazań dla mieszania ozdobnych z użytkowymi
Johanka77 17:41, 13 mar 2017

Toszka, Makusia, Pestka dzięki za opinię. Mam taką rabatę, zaraz wrzucę foto. Tam by miały i słonko i osłonięte od wiatru. Tylko chyba będę musiała poszerzyć ją aby odległość między drzewkami zachować. Bo to oczywiście samobezpłodne odmiany są
Johanka77 17:54, 13 mar 2017

Oto rzeczony rabata
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=12
Nr 6
babka 19:50, 13 mar 2017

Cześć, dawno mnie tu nie było. Muszę się cofnąć by zobaczyć co tam na stoku posadziłaś bo jakoś mi temat umknął
Magda70 20:04, 13 mar 2017

Johanka77 napisał(a)

Niestety. Miskanty też poszły pod kosę
Śmiałki ostrzyżone. Turzyce i spartiny również.

Spoko, nic im się nie stanie. W sumie rozplenice startują jako ostatnie. U niektórych miskanty już ruszyly.
Johanka77 07:32, 14 mar 2017

babka napisał(a)
Cześć, dawno mnie tu nie było. Muszę się cofnąć by zobaczyć co tam na stoku posadziłaś bo jakoś mi temat umknął

Witaj Olu, wpadaj śmiało. Na skarpie mam wrzosy, ale słabo przeżyły. Nie wiem czy tam też nie posadzę lawendy.
Gruszka_na_w... 19:01, 14 mar 2017

Wrzosy przytnij, zrób im oprysk miedzianem, a potem delikatnie podsyp siarczanem potasu i amonu, wymieszaj z ziemią. Podlej, ale nie zaraz po oprysku miedzianem. odczekaj tydzień. Sprawdź przy samej ziemi, czy nie mają tam zielonego. Czasem są tylko lekko podmarznięte.
U mnie 3 wiśnie rosną na półksiężycowych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies