Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

ren133 09:38, 02 lut 2017

Tam gdzie masz sosny, dosadzić parę sztuk jakiejś szlachetniejszej odmiany sosny a niżej dać rododendrony (najgęściej od ogrodzenia) z innymi kwaśnolubnymi (enkianty, fotergille, azalie, epimedium itd.).

Podoba mi się taki pomysł na to miejsce
makadamia 09:45, 02 lut 2017

A reszta pomysłów już nie?
anna_t 10:30, 02 lut 2017

wedlug mnie też super masz łeb dziewczyno
a za tym kólkiem trawnika w stronę ogrodu co dalej?
fajne inspirki na pokoje.
a na drzewa to moze się do Arboretum w Rogowie umówimy? przy okazji się spotkamy łódzką grupą?
makadamia 10:35, 02 lut 2017

No właśnie wiem, co od ogrodzenia,
wiem, co przy ławeczce
a po środku nie wiem, bo za mało zdjęć było

Jakaś wycieczka do Rogowa się kroi? kiedy?
anna_t 11:49, 02 lut 2017

pewnie kwiecień bo wtedy jakoś sprzedaż otwierają, przyjechałabyś?
makadamia 11:55, 02 lut 2017

jak mi się uda wyrwać z chałupy
pestka56 21:55, 02 lut 2017

Te łąki i łączki przypomniały mi, że mam zdjęcia z ogrodu mojego dobrego znajomego. Może to Cię zainspiruje i pomoże podjąć decyzję.
Zdjęcia są z jednego roku i nie mam niestety żadnego z wczesnej wiosny, gdy kwitną krokusy. Dość dobrze jednak obrazują problem z taką łąką.
Jeśli ograniczysz się wyłącznie do kwietnej łaki, która będzie się częściowo sama wysiewać, a częściowo trzeba ją będzie co roku dosiewać, to będzie piękna w maju i czewcu. Potem zmarnieje. Wczesną wiosną też nic się na niej nie będzie działo. Nie co roku będą też kwitły rośliny w tej samej proporcji, tzn. raz może być przewaga jednych, jedne w ogóle nie zakwitną, a innych będzie dość mało. W następnym roku ten układ może się zmienić.
Łaka z dosadzonymi bylinami, taka jak ta na zdjęciach, też ma przerwy jeśli chodzi o urodę i wymaga corocznego dosadzania cebulowych, które wypadają.

Kiepenkerl ma dobre mieszanki łąkowe. Można dobrać zależnie od warunków. Podobno najlepsze są te z przewagą roślin stepowych.
Polskie mieszanki łąkowe kupisz u Łukasza Łuczaja.

Zdjęcia są kolejno z 21 kwietnia, 25 maja, 1 czerwca, 27 lipca i 15 września

Margerytka40 22:16, 02 lut 2017

Właśnie chyba już ze 2 godziny siedzę nad planem Asi i ze trzy razy próbowałam coś napisać i nie wiem co . W zasadzie bardzo mi się podoba .....ale muszę się przespać z nim . Myślę ,że sam plan w sensie rabat ok . Może tylko rośliny inne ale to mus pomyśleć . Same rabaty bomba a już szczególnie ten trawnik kolisty . Asiu chyba o takim marzyłam

Kasiu
Na pewno łączki u mnie nie będzie . Nie ciągnie mnie w te klimaty .

Rogów to moja miejscowość rodzinna ,tam mieszkałam prawie 30 lat
pestka56 22:54, 02 lut 2017

Asiu, usunąć te fotki prawda, bo psu na budę, skoro nie Twoje klimaty
Margerytka40 23:07, 02 lut 2017

Kasiu jak chcesz, mnie nie przeszkadzają choć nie skorzystam
Jednak bardziej podobają mi się wyraźne plamy w jednym gatunku. Wiem ,że ogranicza ten wybór ilość gatunków ale i tak nie można mieć wszystkiego.