Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

makadamia 07:57, 03 lut 2017

A można nie usuwać? Nawet jeśli Asia nie jest zainteresowana, to może komuś innemu się przyda
A gdyby ktoś był zainteresowany, to o łąkach i ich zakładaniu dużo pisze na swoim blogu Megimoher (np.: tutaj i tutaj. I w ogóle Megi ma fajne podejście do ogrodów. Polecam tego bloga wszystkim, którzy są zainteresowani życiem w zgodzie z naturą, bioróżnorodnością, itd.

A wracając do ogrodu Asi
Nasadzenia blokowe fajne, ale mnie osobiście martwią dwie rzeczy:
1. nasadzenia mieszane dłużej zachowują atrakcyjność, bo rośliny się uzupełniają
2. jak źle wybierzesz roślinę, nie dopasujesz z upodobaniami, i zacznie Ci chorować, to d.pa blada. Cała rabata wtedy pada. A że na każdą rabatę trzeba będzie kupić kilkadziesiąt-kilkaset sadzonek - robi się kosztowna impreza.

Żeby jednak nie było tak przerażająco - nie wiem, co musiałoby się stać, żeby Ci padły np.: liliowce
Pamiętam, że Wilcza Góra ma taką trójkątną rabatę właśnie z samych liliowców (różnych odmian) podsadzonych czosnkami i bardzo atrakcyjnie to wygląda.
Margerytka40 08:10, 03 lut 2017

Asiunia, a wiesz że ja właśnie o liliowcach myślałam? Podobają mi się posadzone w jednym pasie i mają wiele zalet . Szybko startują wiosną , są niezawodne .
W Twoim planie trochę nie mogę sobie wyobrazić tych sosen dodatkowych. Czy Ty widzisz je zaraz przy tych starych? Pierniczą mi się te kółeczka.
Czy rodki dadzą tam radę? Bardzo bym chciała ale mam obawy . Już teraz cienia tam sporo a jak jeszcze dojdą te sosny to chyba za dużo jednak będzie.
Margerytka40 08:25, 03 lut 2017

Jeszcze Asiu, czy Ty widzisz w moim ogrodzie duże nasadzenia hortensjowe? Bo mnie nie tak jak tych bylin chce się właśnie hortensji i to dużo , wiele plam każda w innym gatunku . Wiem,wiem może to takie klasyczne ,wszyscy mają ale moje myśli aż śmieją się na myśl o takich widokach.
Margerytka40 09:27, 03 lut 2017

W tych blokach jednogatunkowych nie muszą być byliny . Może niskie berberysy ,wrzosy. A z bylin nie do zdarcia jeszcze przyszły mi na myśl rozchodniki ,peonie.
makadamia 10:38, 03 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
Asiunia, a wiesz że ja właśnie o liliowcach myślałam? Podobają mi się posadzone w jednym pasie i mają wiele zalet . Szybko startują wiosną , są niezawodne .
W Twoim planie trochę nie mogę sobie wyobrazić tych sosen dodatkowych. Czy Ty widzisz je zaraz przy tych starych? Pierniczą mi się te kółeczka.
Czy rodki dadzą tam radę? Bardzo bym chciała ale mam obawy . Już teraz cienia tam sporo a jak jeszcze dojdą te sosny to chyba za dużo jednak będzie.

Z mojej mizernej wiedzy wynika (niech mnie Bogdzia poprawi w razie czego) że rodki lubią się z sosnami, które mają głebokie, palowe korzenie i zakwaszają ziemię. Z tym, że pod iglastymi sucho jest, a rodki tego nie lubią. Dlatego tych sosen dosadziłabym niewiele - ze trzy lub cztery sztuki - i dość daleko od siebie.
Ale dosadzić trzeba, jeśli ma być klimacik lasku.
makadamia 10:44, 03 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
Jeszcze Asiu, czy Ty widzisz w moim ogrodzie duże nasadzenia hortensjowe? Bo mnie nie tak jak tych bylin chce się właśnie hortensji i to dużo , wiele plam każda w innym gatunku . Wiem,wiem może to takie klasyczne ,wszyscy mają ale moje myśli aż śmieją się na myśl o takich widokach.

jak najbardziej można wprowadzić duże plamy hortensji np.: koło świdośliw, albo jako jeden z pasów na trawniku.

Piwonie faktycznie niewymagające, choć nie kwitną zbyt długo. Ale np.: jakby je dać pomiędzy liliowce a jakąś niewysoką trawkę, to byłby ładny kontrast faktur.
Margerytka40 10:54, 03 lut 2017

makadamia napisał(a)

Z mojej mizernej wiedzy wynika (niech mnie Bogdzia poprawi w razie czego) że rodki lubią się z sosnami, które mają głebokie, palowe korzenie i zakwaszają ziemię. Z tym, że pod iglastymi sucho jest, a rodki tego nie lubią. Dlatego tych sosen dosadziłabym niewiele - ze trzy lub cztery sztuki - i dość daleko od siebie.
Ale dosadzić trzeba, jeśli ma być klimacik lasku.

Aśka, zabij mnie ale ja chyba nie chcę lasku i zostawiłabym tylko to co jest z iglastych. Za dużo mi tam tych iglaków. Jak dojdą rodki i tak sporo zimozielonych tam będzie a z tymi dodatkowymi sosnami jakiś taki mały busz mi się tam robi. Wszystko mi się podoba w Twoim planie tylko z tym kawałkiem jakoś ruszyć nie mogę.
Margerytka40 11:48, 03 lut 2017

Baaaaaardzo podoba mi się pomysł z tymi trzema śliwami przy bramie. I nawet ta sosna mi teraz tam pasuje.
Asiu a czy ta niebieska plama po stronie tej sosny to lawenda tak jak z drugiej strony chodnika?
Pomysł obsadzenia siatki dereniami dla mnie bomba! Nie będzie zwartej zimozielonej ściany , która kompletnie mi tam nie pasowała. I choć nie zimozielono to jednak pięknie zimą . Mmmmmmmm już oczyma wyobraźni widzę ten kolor zimą . Muszę jeszcze poszperać i poszukać gatunków ,które dają piękne kolory . Może coś z rozłogowych dereni? Ich chyba nie ma potrzeby ciąć silnie żeby dawały kolor gałązek?
makadamia 12:58, 03 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)

Aśka, zabij mnie ale ja chyba nie chcę lasku i zostawiłabym tylko to co jest z iglastych. Za dużo mi tam tych iglaków. Jak dojdą rodki i tak sporo zimozielonych tam będzie a z tymi dodatkowymi sosnami jakiś taki mały busz mi się tam robi. Wszystko mi się podoba w Twoim planie tylko z tym kawałkiem jakoś ruszyć nie mogę.

No to było tak od razu! ja bym chciała taki lasek to i Tobie zaproponowałam, ale przecież obowiązku nie ma
makadamia 13:01, 03 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
Baaaaaardzo podoba mi się pomysł z tymi trzema śliwami przy bramie. I nawet ta sosna mi teraz tam pasuje.
Asiu a czy ta niebieska plama po stronie tej sosny to lawenda tak jak z drugiej strony chodnika?
Pomysł obsadzenia siatki dereniami dla mnie bomba! Nie będzie zwartej zimozielonej ściany , która kompletnie mi tam nie pasowała. I choć nie zimozielono to jednak pięknie zimą . Mmmmmmmm już oczyma wyobraźni widzę ten kolor zimą . Muszę jeszcze poszperać i poszukać gatunków ,które dają piękne kolory . Może coś z rozłogowych dereni? Ich chyba nie ma potrzeby ciąć silnie żeby dawały kolor gałązek?

Tak, pociągnęłam lawendę, ale to też można zmienić

Na dereniach się nie znam, ale Pinterest podpowiada trzy odmiany.
Tej trzeciej nie znam kompletnie, midwinter fire jest u nas rzadko spotykany, ale możliwy do zdobycia, sibirica jest dość popularna. dlatego te dwa rodzaje Ci polecałam.