Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

makadamia 16:12, 03 lut 2017

pestka56 napisał(a)
Francheska Watson https://pl.pinterest.com/pin/413064597058206325/

Francheski Watson mam więcej projektów zapisanych - bardzo mi się podobają.

Duże bloki nasadzeń stosuje jeszcze czasem Edmund Hollander, często Robert Boyle (i to nie tylko bylin, ale również krzewów i drzew) oraz w tym projekcie.
Polecam wejść na strony źródłowe, nie poprzestając jedynie na tych pinach
makadamia 16:14, 03 lut 2017

pestka56 napisał(a)
Derenie bardzo szybko się rozrastają, szczególnie Flaviramea, który tworzy dość kuliste, bardzo gęste krzewy. Od razu napiszę, że dolne zewnętrzne gałęzie mu się wykładają często i bardzo łatwo ukorzeniają.

Co roku wycinam część starych gałęzi bardzo nisko, 30 cm nad gruntem. Z tych kikutków derenie puszczają młode przyrosty. Do jesieni już może być nawet metr przyrostu.

Sibiricę tak tnę. Wtedy pędy, ale tylko tam gdzie dużo słońca, są intensywnie czerwone.
Flaviramea ma jasno zielone pędy i młode i stare. Tnę je, ale jak żywopłot.

Ucieszyłaś mnie tym cięciem, za to zmartwiłaś słońcem.
Pocieszam się jedynie, że jak zimą liści nie ma, to słońce pod lipami jest i może to wystarczy
pestka56 18:15, 03 lut 2017

makadamia napisał(a)

Francheski Watson mam więcej projektów zapisanych - bardzo mi się podobają.

Duże bloki nasadzeń stosuje jeszcze czasem Edmund Hollander, często Robert Boyle (i to nie tylko bylin, ale również krzewów i drzew) oraz w tym projekcie.
Polecam wejść na strony źródłowe, nie poprzestając jedynie na tych pinach

Przez linki od zdjęć na pintereście łatwo jest wejść na strony źródłowe
Francheski też mam trochę zapisane. Ale z nią ten kłopot, że to głównie ogrody w Płd Afryce. Tak mi się wydaje, że właściwie tylko ten ogród z trawami i rozchodnikami przy drewnianym tarasie jest bliski temu co można uzyskać u nas.
Mam na pintereście zdjęcia z ogrodów Jonathana Aldersona, Roya Diblika, Scota Lewisa, Julie Farris, Cristiany Ruspa, Davida Thorne, Adama Woodruffa. Każde z nich popełniło przynajmniej jeden projekt, który mnie chwyta za serce.
Trafiłaś kiedyś na ogródy Beth Chatto http://www.bethchatto.co.uk/gardens/gallery/ ?
pestka56 18:19, 03 lut 2017

makadamia napisał(a)

Ucieszyłaś mnie tym cięciem, za to zmartwiłaś słońcem.
Pocieszam się jedynie, że jak zimą liści nie ma, to słońce pod lipami jest i może to wystarczy

Nie jest źle z cięciem

Jeśli chodzi o słońce, to mam kilka starych dereni pod brzozami. Wykarczuję je stamtąd, bo źle je prowadziłam jak były młode, a ja gucio wiedziałam o nich. Ale dają w sumie radę pokazać trochę koloru zimą.
anna_t 19:04, 03 lut 2017

Kasia jestem coraz bardziej ciekawa Twojego ogrodu myślałaś o założeniu wątku? mam wrażenie ze masz ogromne doswiadczenie
makadamia 19:27, 03 lut 2017

Aniu - Pestka wymiata nie tylko ogrodowo. Jak ona weźmie się za jakiś temat to go rozkłada na czynniki pierwsze.

Pestko - nie spotkałam i zaraz idę na pinteresta. do usłyszenia w poniedziałek
Margerytka40 22:30, 03 lut 2017

Naoglądałam się dziś inspiracji,które dziewczyny podesłały i głowa mnie rozbolała . Te ogrody są tak piękne że aż nierealne, dla mnie na pewno .
Dziewczyneczki ja wiem ,że to Wasz konik, te wielkie połacie,ta przestrzeń. Obawiam się jednak ,że to nie dla mnie . Nie mam aż takich aspiracji

Coś mi świta w głowie jeśli chodzi o obsadzenie ostatnio planowanego miejsca ale muszę to sobie jeszcze poukładać i poprzymierzać .
makadamia 09:01, 04 lut 2017

Asiu - na tym właśnie polega inspirowanie się: bierzesz jakiś pomysł i adaptujesz go do swoich warunków. Nie przenosisz go 1 do 1
Margerytka40 09:12, 04 lut 2017

Asiu, ja dopiero uczę się tego i pewnie nie wszystko mi wyjdzie ale będę próbować. Fajnie, że jesteście i czuwajcie
pestka56 09:37, 04 lut 2017

Patrz na te cuda najpierw ogólnie, ładuj akumulatory Potem rozbieraj na szczegóły, sprawdzaj, które połączenia roślinne przesadziłabys do siebie, dlatego, że pasują, że rośliny będą się dobrze czuć u Ciebie. Czasem warto pokombinować co czym zastąpić i uzyskać podobny efekt.
Nasze ogrody są małe więc trzeba projektować nasadzenia w mniejszej skali, ale to nie znaczy, że nie można uzyskać równie pięknych widoków.
Poza tym nie ma się co stresować, te zdjęcia zrobiono w momentach, gdy konkretne fragment ogrodu był w szczycie urody