Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Helen 08:14, 16 paź 2021

Też potwierdzam, że kalaminta jest świetna. Dostałam piękne sadzonki od Reni/Kokesz i jestem nią zachwycona. Kwitnie bladoniebiesko i jest wyższa od mojego wcześniejszego zakupu. I świetnie pachnie.
Margerytka40 10:46, 16 paź 2021

Helen napisał(a)
Też potwierdzam, że kalaminta jest świetna. Dostałam piękne sadzonki od Reni/Kokesz i jestem nią zachwycona. Kwitnie bladoniebiesko i jest wyższa od mojego wcześniejszego zakupu. I świetnie pachnie.

Myślę, że ta moja ma mało słoneczka, przesadzę ją i zobaczę
Margerytka40 13:31, 16 paź 2021

AlinaP napisał(a)
A jednak byłam w tym wątku. Wtedy, kiedy myślałaś nad obsadzeniem kamienia. To był sam początek. Poszłam do pierwszych stron, żeby doczytać o stronach świata.
Układ miskantów, o którym piszesz- moim zdaniem będzie spójny z lewą stroną.
Niskie piętro i średnie będą się zazębiać.
Pozdrawiam

Alinko toż to lata świetlne. Ja już teraz sama swojego ogrodu nie poznaję, tyle się zmieniło.
Jako średnie piętro chciałabym kilka niższych miskantów, może trzcinniki krótkowłose. Miskanty chyba jednak szybciej zakwitają. Miskant Kleine Fontaine czy on jest z niższych?
nicol21 09:57, 18 paź 2021

uuuuu fajne te remontowe plany.
Ten wysoki żywopłot zdecydownie potrzebny. A ten mały kurcze też by fajnie rozdzielił tą rabatę. Ile byłoby metrów pomiędzy nimi? może jest miejsca na te 2?!

W jakich miesiącach dzieliłas swoją seslerię?
Bardziej jesien czy wiosna? Kupiłam 3 sztuki i tak myślę, żeby zaryzykować i podzielić teraz jesienią już.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Mirka 10:16, 18 paź 2021

Margerytka40 napisał(a)

Alinko toż to lata świetlne. Ja już teraz sama swojego ogrodu nie poznaję, tyle się zmieniło.
Jako średnie piętro chciałabym kilka niższych miskantów, może trzcinniki krótkowłose. Miskanty chyba jednak szybciej zakwitają. Miskant Kleine Fontaine czy on jest z niższych?

Asia u mnie ten trzcinnik nie ruszany od posadzenia ma ze 130 cm.
Ps. Zostawiłam dla ciebie zdjęcia u siebie
AlinaP 10:28, 18 paź 2021

Margerytka40 napisał(a)

Nie mam tego miskanta, internety mówią, że jest z niższych. Trzcinniki krótkowłose są zdecydowanie do oglądania z bliskaNajlepiej pod słońce.
Jeszcze mało czytałam wątek, ale co zrobiłaś z tym wielkim kamieniem?
Pozdrawiam
Margerytka40 14:11, 18 paź 2021

nicol21 napisał(a)
uuuuu fajne te remontowe plany.
Ten wysoki żywopłot zdecydownie potrzebny. A ten mały kurcze też by fajnie rozdzielił tą rabatę. Ile byłoby metrów pomiędzy nimi? może jest miejsca na te 2?!

W jakich miesiącach dzieliłas swoją seslerię?
Bardziej jesien czy wiosna? Kupiłam 3 sztuki i tak myślę, żeby zaryzykować i podzielić teraz jesienią już.

Aż zmierzyłam i wyszło ok 4 m. Zostawię go, zobaczę jak to będzie wyglądać w przyszłym sezonie. Odczuwam brak takich formalnych nasadzeń, chciałabym jeszcze. Dziwne, z czasem staję się bardzo uporządkowana, przynajmniej w ogrodzie
Ja seslerię dzieliłam i wiosną i jesienią i latem też ale jak masz tylko 3 wstrzymaj się do wiosny, będzie bezpieczniej. Ją można dość wcześnie dzielić wiosną, w zależności od pogody ale nawet w marcu.
Margerytka40 14:13, 18 paź 2021

Mirka napisał(a)

Asia u mnie ten trzcinnik nie ruszany od posadzenia ma ze 130 cm.
Ps. Zostawiłam dla ciebie zdjęcia u siebie

Widziałam
Spore te trzcinniki
Margerytka40 14:17, 18 paź 2021

AlinaP napisał(a)

Nie mam tego miskanta, internety mówią, że jest z niższych. Trzcinniki krótkowłose są zdecydowanie do oglądania z bliskaNajlepiej pod słońce.
Jeszcze mało czytałam wątek, ale co zrobiłaś z tym wielkim kamieniem?
Pozdrawiam

Kamień został gdzie był. Już tak mi się opatrzył, że nie przeszkadza. Myślałam też o Adagio ale może za bury. A może do ML dać Variegatus? Jak na średnie piętro może zbyt wysoki choć te co już mam fajne są
Margerytka40 14:24, 18 paź 2021

Dziś krótkie chwile że słońcem były i derenie aż wołały - zrób nam zdjęcie