Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

gobasia 17:43, 18 paź 2016

oj masz ,masz nad czym myśleć....ale i masz piękny teren to połowa sukcesu
HanaK 08:58, 19 paź 2016

Dziewczyny, jak robicie takie oznaczenia na zdjęciach ? Naniosłam u siebie plan dotyczący tej największej skarpy w Paint, ale tak równo to mi nie wyszło.

Asiu, skarpa u Ciebie faktycznie łagodna, nie to, co w moim ogrodzie, zazdroszczę. Ja chyba poszukam jeszcze inspiracji wśród górskich ogrodów, tam są takie spadki jak u mnie.

makadamia napisał(a)
Asiu, mówiłaś, że Ci przeszkadza to oczko, ale nie sądziłam że zdecydujesz się na usunięcie go. Myślałam, że bedziesz kombinować z przeróbką/zasłonięciem.

"Ogród w cieniu brzóz" to faktycznie idealna inspiracja dla Ciebie

A względem osi widokowych, to ja bym zaproponowała coś takiego:

W miejscu skarpy i oczka byłby wtedy trawnik. Nie za duży?
Margerytka40 09:11, 19 paź 2016

Wymodziłam coś takiego . Nie wiem czy coś zobaczycie ale to tak pi razy drzwi chyba o to mi chodzi

I podpisuję sie pod pytaniem Hani bo też mi wychodzą jakieś koślawce

Margerytka40 09:14, 19 paź 2016

BASIU

Teren może i ładny ale czasem to jak kula u nogi .
Margerytka40 09:48, 19 paź 2016

Patrzę na te swoje wypociny i.....tego trawnika i tak jest od ......i ciut ,ciut
Normalnie helikopter może lądować
Kochani pomagajcie !!!
Nie chcę wyjść na płaczkę ale buuuuuuu .... . Może ktoś się zlituje ?
makadamia 14:53, 19 paź 2016

Asiu, ciężko wymyśleć Ci projekt ogrodu, bo działka duża, w dużej części zagospodarowana i to nieźle, więc szkoda robić rewolucje, plan zrobiony niedokładnie a zdjęcia satelitarne zbyt małe, żeby na nich pracować.

Zaglądałaś może do wątku Makusi na projektowaniu? Ona ma dużo prostszą działkę. Zaproponowałam jej prosty układ z kółek, który jej się spodobał, ale jak zaczęła go przenosić na rzeczywistość, to okazało się, że wymiary się trochę rozjechały i kółka nie wychodzą tak jak na rysunku.

Papier (monitor) wszystko przyjmie ale podstawą jest bardzo dokładnie zrobiony plan działki.

Ten układ, który Ci zaproponowałam, zakłada minimalną korektę linii rabat w tej zachodniej części. W zasadzie największa zmiana to likwidacja oczka i skarpy, a pozostałe rabaty są nieco powiększone. Mimo to, trawnika jest mniej niż w twojej wersji, bo zrobiłam dość wąskie przejście do kolejnej części ogrodu. Tej części jeszcze nie ruszam, bo nie wiem, co tam się dzieje, co to za domek tam stoi, gdzie są potrzebne przejścia itd.

Jeżeli ta koncepcja Ci nie pasuje, to wymyśliłam jeszcze coś takiego:

W tej wersji ten główny cycek, który oddziela tą część ławeczkowo-altankową od reszty ogrodu jest zrobiony od strony zachodniej, dużo bliżej niż w poprzedniej wersji. Na jego krańcu posadziłabym jakieś dość duże drzewo, ale żeby koronę miało wysoko. Pod nim nasadzenia trawiasto-bylinowe, niezbyt wysokie. Tym sposobem, pomiędzy koroną drzewa a rabatą otworzyłby się taki prześwit na drugą część ogrodu. Jeśli się to dobrze zrobi, to efekt może być spektakularny, tylko jest to już duża rewolucja w rabatach i dużo pracy.
A oczko przy ławeczce oczywiście tak
makadamia 14:57, 19 paź 2016

Pytanie ważne: w jakiej skali jest Twój plan?

A co do rysowania w paincie: korzystam z opcji "linia zakrzywiona" oznaczony ikonką z linią w kształcie S.

Rysuję kawałek linii, wyginam ją wedle potrzeby i albo poprawiam, albo robię następny kawałek
makadamia 15:05, 19 paź 2016

I jeszcze prośba - przydałyby się zdjęcia zrobione z głównych punktów widokowych, czyli z ławeczki i z altanki
Margerytka40 15:14, 19 paź 2016

Wiesz Asiu walczą we mnie dwie sprzeczności:z jednej strony chciałabym jak najmniej trawnika a z drugiej chyba boję się rabat o tak dużej powierzchni choć wiem że przy takiej dużej powierzchni nie da się małymi rabatkami stworzyć tak by wilk był syty i owca cała .
makadamia 15:26, 19 paź 2016

Asiu, wcale Ci się nie dziwię, że się boisz takich rabat. To są naprawdę ogromne powierzchnie.
Jak dla mnie, jedynym sposobem na ich ogarnięcie są krzewy i drzewa.
Na takim terenie do ogarnięcia nie wiem czy nie pokusiłabym się o zrobienie namiastki lasu w którymś z kątów.
A jesli nie, to ratowałabym się dereniami, kalinami, pęcherznicami - to są duże krzewy i w mało którym ogrodzie jest na nie miejsce. U Ciebie można zrobić całą kolekcję

A tak poza tym, to ogłaszam że ja wymiękam. Właśnie się zorientowałam, że zupełnie źle odczytałam wszystkie dane i przegapiłam ostatni "pokój". Ten, którego nie widać na tym zdjęciu, bo drzewa go zasłaniają:

Niestety Asiu, bez dobrego planu i zdjęć takie projektowanie przez internet można o kant pupy potłuc.