Asiu, ciężko wymyśleć Ci projekt ogrodu, bo działka duża, w dużej części zagospodarowana i to nieźle, więc szkoda robić rewolucje, plan zrobiony niedokładnie a zdjęcia satelitarne zbyt małe, żeby na nich pracować.
Zaglądałaś może do wątku Makusi na projektowaniu? Ona ma dużo prostszą działkę. Zaproponowałam jej prosty układ z kółek, który jej się spodobał, ale jak zaczęła go przenosić na rzeczywistość, to okazało się, że wymiary się trochę rozjechały i kółka nie wychodzą tak jak na rysunku.
Papier (monitor) wszystko przyjmie ale podstawą jest bardzo dokładnie zrobiony plan działki.
Ten układ, który Ci zaproponowałam, zakłada minimalną korektę linii rabat w tej zachodniej części. W zasadzie największa zmiana to likwidacja oczka i skarpy, a pozostałe rabaty są nieco powiększone. Mimo to, trawnika jest mniej niż w twojej wersji, bo zrobiłam dość wąskie przejście do kolejnej części ogrodu. Tej części jeszcze nie ruszam, bo nie wiem, co tam się dzieje, co to za domek tam stoi, gdzie są potrzebne przejścia itd.
Jeżeli ta koncepcja Ci nie pasuje, to wymyśliłam jeszcze coś takiego:
W tej wersji ten główny cycek, który oddziela tą część ławeczkowo-altankową od reszty ogrodu jest zrobiony od strony zachodniej, dużo bliżej niż w poprzedniej wersji. Na jego krańcu posadziłabym jakieś dość duże drzewo, ale żeby koronę miało wysoko. Pod nim nasadzenia trawiasto-bylinowe, niezbyt wysokie. Tym sposobem, pomiędzy koroną drzewa a rabatą otworzyłby się taki prześwit na drugą część ogrodu. Jeśli się to dobrze zrobi, to efekt może być spektakularny, tylko jest to już duża rewolucja w rabatach i dużo pracy

.
A oczko przy ławeczce oczywiście tak