Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Toszka 07:50, 17 paź 2017

Margerytka40 napisał(a)
Zmierzyłam dziś ph na tej robionej rabacie. Jest ok 7. Dobre wiadomości to takie,że gleba jest tam dobrej jakości tak na moje oko. Dżdżownice pracują,żadnych opuchlaków i innego tałatajstwa.
A i za siatką w lasku rośnie sobie dąb,będę miała blisko po liście a trochę na pewno samo do mnie przyjdzie
Liści dębowych mogę mieć b.dużo bo w pracy mam ogromne dęby i będę mogła zaopatrzyć się w nie do woli

No własnie, miałam cię prosić o sprawdzenie ph gleby. Byłaś szybsza

Czy patrzyłaś w kilku miejscach na ph? Czy tylko w jednym? Z jakiej głebokosci brałaś próbki?

Powiem szczerze, że dziwnie wysokie jest ph na miejsce gdzie rosły wcześniej iglaki...hm, czy dawałaś tam wczesniej dolomit lub wapno?

Dżdżownice są wskaźnikiem niekwaśnej gleby. Trzeba by było przygotować glebę i obnizyć ph. Dobrze by było zrobić to wcześniej, tak by podłoże uleżało się i popracowało. Potrzebna będzie siarka. Może uda ci się kupić mączkę granitową (kwaśna). Od biedy może być bazaltowa, jednak granitowa będzie lepsza.
Margerytka40 08:18, 17 paź 2017

Toszko próbki brałam w kilku miejscach i na różnych głębokościach. Najgłębiej na 30,40 cm. Też myślałam,że będzie niższe. Może uda mi się dziś jeszcze zakupić nowy płyn do mierzenia bo tym co sprawdzałam to pewnie ze dwa lata miał. No ale te dżdżownice ,może i faktycznie jest to ph takie . Siarkę mam granulowaną. Za mączką się rozejrzę. Dużo tej mączki Toszko?
Chcę teraz przygotować glebę a z sadzeniem poczekać do wiosny.
Margerytka40 08:20, 17 paź 2017

makadamia napisał(a)
Czyli co, przekonałaś się do pomysłu?

Przekonałam się Asiu,raz kozie śmierć
Margerytka40 08:53, 17 paź 2017

Doczytałam właśnie ,że tej mączki granitowej stosuje się od 0,5 do 5kg na m kwadratowy w zależności od frakcji. Jak dałabym 2,5 kg na metr ? Poszukam najdrobniejszej,najlepiej pylistej.
Margerytka40 09:04, 17 paź 2017

Asiu
Doszłam z tym kopaniem już do świerków i przeszkadzają mi one w dalszej pracy. Muszę ostatecznie podjąć jakąś decyzję. Tak sobie myślę,że jeden na cyplu to jakoś nie teges,trzy mi odradzacie. Już nawet skłaniam się ku myśli żeby dać sobie z nimi spokói i wymyśleć tam coś innego.
Mirka 09:17, 17 paź 2017

Margerytka40 napisał(a)
Zmierzyłam dziś ph na tej robionej rabacie. Jest ok 7. Dobre wiadomości to takie,że gleba jest tam dobrej jakości tak na moje oko. Dżdżownice pracują,żadnych opuchlaków i innego tałatajstwa.
A i zsiatką w lasku rośnie sobie dąb,będę miała blisko po liście a trochę na pewno samo do mnie przyjdzie
Liści dębowych mogę mieć b.dużo bo w pracy mam ogromne dęby i będę mogła zaopatrzyć się w nie do woli
Po co cici liście dębu?
Margerytka40 09:29, 17 paź 2017

Mirka napisał(a)
Po co cici liście dębu?

Do ściółkowania rh.
makadamia 09:47, 17 paź 2017

Margerytka40 napisał(a)
Asiu
Doszłam z tym kopaniem już do świerków i przeszkadzają mi one w dalszej pracy. Muszę ostatecznie podjąć jakąś decyzję. Tak sobie myślę,że jeden na cyplu to jakoś nie teges,trzy mi odradzacie. Już nawet skłaniam się ku myśli żeby dać sobie z nimi spokói i wymyśleć tam coś innego.

Czemu nie teges? Jeden to tam może być, bo masz tam od groma miejsca do zagospodarowania
Margerytka40 09:55, 17 paź 2017

makadamia napisał(a)

Czemu nie teges? Jeden to tam może być, bo masz tam od groma miejsca do zagospodarowania

Myślisz? Może bym go dziś przesadziła. Na środek tego cypla go dać?
makadamia 10:08, 17 paź 2017

Nie, bardziej z tyłu, tak żeby od pnia do ogrodzenia było 2-3 metry.

Z tym, że jeżeli miałoby to oznaczać przesuwanie całkiem dużego świerka o 1 metr, to bym go nie ruszała