Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

makadamia 10:13, 07 lis 2017

Asiu, ja w tym roku zagęszczałam sibiriki variegata, żeby rosły mniej więcej co 80 cm, i coś czuję że w przyszłym roku będę je rozsadzała. Wnioski sobie wyciągnij. A też miałam je ciąć i to zapewne mocniej niż Ty
Margerytka40 13:47, 07 lis 2017

makadamia napisał(a)
Asiu, ja w tym roku zagęszczałam sibiriki variegata, żeby rosły mniej więcej co 80 cm, i coś czuję że w przyszłym roku będę je rozsadzała. Wnioski sobie wyciągnij. A też miałam je ciąć i to zapewne mocniej niż Ty

Hmm....chciałabym żeby te gałązki z czasem gęsto były ,taka ściana czerwonych gałązek. Myślę,że co jakiś czas i tak trzeba będzie jakąś galąź nisko wyciąć i odmłodzić.
Gruszka_na_w... 17:39, 07 lis 2017

Sibirica to duży dereń. Puszczony luzem będzie miał 2-2,5 metra. Na boki też się rozrasta. Cięcie dereni trochę inaczej wygląda niż cięcie normalnego żywopłotu. Wycina się najstarsze gałęzie 20 cm od podstawy, a on z pozostawionego kawałka wypuszcza młode gałązki. Gdybyś cięła go ze wszystkich stron jak żywopłot, to młode gałązki wypuściłby króciutkie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 18:46, 07 lis 2017

Haniu
Tak właśnie wyobrażałam sobie cięcie tego żywopłotu. Dodatkowo myślę jeszcze wycinać trochę bocznych gałązek tak żeby nie rosły kolosy. Właśnie miałam pisać u Ciebie bo podczytuję ,że też temat dereniowy
Margerytka40 18:49, 07 lis 2017

Jak pogoda pozwoli wsadzę jeszcze teraz te derenie,chyba nie jest za późno. Mam sadzonki z gołymi korzeniami i na razie są zadołowane.
Gruszka_na_w... 19:34, 07 lis 2017

Teraz najlepsza pora na sadzonki z gołym korzeniem. Wilgoci dużo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anabuko1 21:23, 07 lis 2017

O jacie ale śliczne te bodziszki Max Frei .
Takie kolorki czerwonawe, śliczne
I derenie jeszcze w planie.A jakie ??
Margerytka40 21:39, 07 lis 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Teraz najlepsza pora na sadzonki z gołym korzeniem. Wilgoci dużo.

W takim razie chyba się wezmę za sadzenie
Margerytka40 21:48, 07 lis 2017

anabuko1 napisał(a)
O jacie ale śliczne te bodziszki Max Frei .
Takie kolorki czerwonawe, śliczne
I derenie jeszcze w planie.A jakie ??

Bardzo lubię tego bodziszka . W zasadzie bezproblemowy jest. Jedyne co to przycinam go pod koniec kwitnienia. Szybciutko odbija i kwitnie jeszcze raz,trochę mniej ale kwitnie. Teraz kolor jak na zdjęciach ślicznie zdobi
Derenie to Sibrica,żywopłot na froncie z nich będzie. Mam do końca tygodnia trochę wolnego i rzute na taśmę chyba go posadzę. Miałam już tego nie robić ale szkoda mi tych zadołowanych sadzonek ,niech już rosną na swoim miejscu. W przyszłym roku już trochę będzie widać
m_gocha 00:28, 08 lis 2017

Asia macham - kobieto szalona

Ja trochę działam ogrodowo ale to taka głupiego robota
W chwili wolnej coś naskrobię u siebie Jedyne co mogę powiedzieć, to to że nie ma nic gorszego jak próbować podremontować swój ogród jak jest on wypełniony roślinami i istnieje jakiś układ rabat, ścieżek etc.
Zazdroszczę Ci (pozytywnie ) i podziwiam za tę Twoją determinację i konsekwencję w działaniu...

Zmykam już bo miałam zdrówko oszczędzać i wysypiać się