Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

anbu 08:58, 15 mar 2018

Margerytka40 napisał(a)
Obiecałam ,że pokażę co wymyśliłam na front więc oto plan. Mam trochę wątpliwości jeszcze ale wszystko pewnie i tak wyjdzie jak zawsze w terenie. Ufff...trochę mam tremę chyba

Podoba mi się Asiu Tylko ja bym chyba w sam róg trzech Pissardii nie dawała Nie wiem, czy one by mi się podobały takie "nałożone na siebie".
Albo dałabym je po łuku (ale podejrzewam, że niwak tam już rośnie?)
Albo dałabym tam jedno drzewo
Margerytka40 09:30, 15 mar 2018

A tak

Legenda
P-Pissardii
H-Hortensje Phantom
B-brzozy Doorenbos
D-dereń jadalny
K-klon Artropurpureum
Ś-świerki
1-hakonechloa Albostriata +krokusy
2-hortensje Bobo lub Little Lime cięte dość nisko by stworzyły efekt dywanowy + tulipany turkiestańskie + czosnki Purple Sensation
3-tu muszę poeksperymentować bo nie wiem co tam da radę,paprocie,bergenie,może jeszcze coś z traw mi przyjdzie do głowy
4-bodziszki albo hosty albo brunery ewentualnie carex The Beatles
5-miał być śmiałek darniowy a przed nim
8-molinia Variegata
i tu trochę nie wiem jak to będzie wyglądało,to połączenie traw. Poza tym śmiałek póki co nie bardzo mnie zachwyca ale może warto spróbować?
6-hosty
7-liriope spicata
9-derenie Ivory Halo
10-bukszpan
Margerytka40 09:34, 15 mar 2018

anbu napisał(a)

Podoba mi się Asiu Tylko ja bym chyba w sam róg trzech Pissardii nie dawała Nie wiem, czy one by mi się podobały takie "nałożone na siebie".
Albo dałabym je po łuku (ale podejrzewam, że niwak tam już rośnie?)
Albo dałabym tam jedno drzewo

Aniu Pissardii mają docelowo zasłonić widok na wielką chałupę po drugiej stronie ulicy,jedno drzewo nie da rady
Margerytka40 09:41, 15 mar 2018

Kawa napisał(a)
plan niezły
Asi ama rację trzeba coś zimozielonego dodać
ja teraz widzę jak pusto na rabatach wczesną wiosną więc warto takie rośliny dodać

Tak do końca to pusto nie będzie,ja to widzę tak - żywopłot ,jego czerwone gałązki zimą i wczesną wiosną widać,brzozy mają bardzo zwracać uwagę ich białe pnie,carexy pòki co nie są złe ale można wcisnąć w nie cebulowe,w rogu aż nadto zimozielonych rh. Na świerkowej w hakonce krokusy ,w hortkach bardzo wczesne tulipany. No nie wiem.
anbu 09:44, 15 mar 2018

Margerytka40 napisał(a)

Aniu Pissardii mają docelowo zasłonić widok na wielką chałupę po drugiej stronie ulicy,jedno drzewo nie da rady

Jak mus to mus
A masz już te Pissardii? Czy dopiero kupisz?
Może tam dać jednego Platana lub Ambrowca?
Sorki jeżeli za bardzo mieszam
Margerytka40 09:51, 15 mar 2018

anbu napisał(a)

Jak mus to mus
A masz już te Pissardii? Czy dopiero kupisz?
Może tam dać jednego Platana lub Ambrowca?
Sorki jeżeli za bardzo mieszam

One już tam rosną od jesieni ,mieszaj Aniu ,każde inne spojrzenie jest cenne . Akurat co do tych Pissardii jestem dość przekonana,ale wiesz....
magnolia 09:53, 15 mar 2018

zimą pusto?- różaneczniki, świerki w dużej liczbie, kolorowe derenie, białe brzozy, dwa duże niwaki- po prostu inne rzeczy widać zimą.

Śmiałki różnie się zachowują na różnych miejscach- u jednych sa piękne, gdzie indziej szybko się 'filcują'. Pod sosnami łatwo im nie będzie więc warto spróbować. Można je wymieszać z sesleriami- grupy jednych i drugich. Pamiętam, że masz seslerie. Śmiałki próbuj jeśli je masz

anbu 09:58, 15 mar 2018

Margerytka40 napisał(a)

One już tam rosną od jesieni ,mieszaj Aniu ,każde inne spojrzenie jest cenne . Akurat co do tych Pissardii jestem dość przekonana,ale wiesz....

Jak jesteś przekonana, to nie ma tematu
Będzie pięknie
Monia81 09:58, 15 mar 2018

Mi się podoba
Może bym tylko na tej rabacie RH zamiast kilku RH dołożyła coś innego też lubiącego kwasse a o innej strukturze np. kiścienie, bądź perisy albo kalmie
Te liriope spicata powtórzyłabym w 3 pomiędzy paprocie o liściach zimozielonych i bergeniach...
A przy 4 bym wrzuciła dla powtórzenia funkie te same co przy RH + ciemierniki lub coś innego co ma liście zimozielone...
Margerytka40 10:10, 15 mar 2018

magnolia napisał(a)
zimą pusto?- różaneczniki, świerki w dużej liczbie, kolorowe derenie, białe brzozy, dwa duże niwaki- po prostu inne rzeczy widać zimą.

Śmiałki różnie się zachowują na różnych miejscach- u jednych sa piękne, gdzie indziej szybko się 'filcują'. Pod sosnami łatwo im nie będzie więc warto spróbować. Można je wymieszać z sesleriami- grupy jednych i drugich. Pamiętam, że masz seslerie. Śmiałki próbuj jeśli je masz

Ja to widzę podobnie,nawet teraz nie ma tam nic a nie wydaje się pusto. Masa świerków,niwaki zwracają uwagę. Śmiałki mam ,co prawda diabli wiedzą jakie-śmiałki po prostu. Myślisz żeby przed nimi zostawić molinie? Nie mam bladego pojęcia jak to by wyglądało