Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 08:04, 27 lut 2019

Magleska napisał(a)
Coś tam kwitnie- krzew ,to oczar ? .........początek wiosny i wypatrujemy choćby najmniejszego kwiatuszka ....

U mnie narazie przymrozek ,ale mam nadzieję ,że troszkę się ociepli i pójdę z metrem do ogrodu
Na razie kawa ...........mam jedyny dzień wolny w tym tygodniu ..... trzeba coś podziałać w ogrodzie

U mnie też teraz jeszcze szron ale słoneczko ładnie już grzeje. Mam chęć skopać dziś pod rabatę gdzie kiedyś sumaki rosły. Nic tam jeszcze nie ruszone prócz wykopków po usuwaniu sumakowych korzeni. Nie wiem tylko czy mi sił starczy tak zaraz po zimie na takie prace ale od czegoś trzeba zacząć
Kawa 14:59, 27 lut 2019

Asiu macham wiosennie
pracusiu!
Margerytka40 15:51, 27 lut 2019

Kawa napisał(a)
Asiu macham wiosennie
pracusiu!

Hej Kamilka, obudziłaś się po zimie?
Margerytka40 16:22, 27 lut 2019

Niestety nic dziś nie podziałałam na posumakowej ale nie to, że nic nie zrobiłam. Ogarniałam jeszcze bajzel po zimie, z grubsza skończyłam. Zostało jeszcze to z czym trzeba poczekać na cieplejsze dni.
Łażąc po ogrodzie niechcący wpadł mi do głowy pomysł na bukszpany. Pisałam już kiedyś, że mam takie notorycznie podsikiwane dołem przez moje psy. Efektem z kukek zrobiły się bardziej maczugi i co tu dużo mówić-wnerwiały moje oczy
Wzięłam sekator i takie cóś zostało

Szału nie ma ale musi tak zostać. W marcu wykulkuje jeszcze góry i chyba ujdą. Mam jeszcze taki jeden.

Pokażę moje lawendy cięte jesienią. Tu matki, ok 50 cm średnicy lekko

A tu dzieciaczki

Dla porównania lawendy, które jesienią nie były cięte

Margerytka40 16:38, 27 lut 2019

I muszę biegusiem brać się do galopu. Na koniec przyszłego tygodnia przyjadą moje zamówione róże a rabata na nie nie ruszona. Trochę mnie panika ogarnęła przez chwilę po telefonie ze szkółki ale pomyślałam, że najwyżej wsadzę te róże tymczasowo do donic i trochę mogą w nich poczekać.
MirellaB 16:41, 27 lut 2019

Też mam ten problem z podsikiwaniem. Kulki bukszpanowe też mam na nóżkach i wszystkie tujki danica również tnę na kulki na nóżce.

Fajne porównanie lawendy. Jestem zwolennikiem cięcia jesienią, ale lawendy nie obcięłam - cięłam ją dzisiaj.
W tym roku zetnę jesienią tak jak Ty
Margerytka40 16:47, 27 lut 2019

MirellaB napisał(a)
Też mam ten problem z podsikiwaniem. Kulki bukszpanowe też mam na nóżkach i wszystkie tujki danica również tnę na kulki na nóżce.

Fajne porównanie lawendy. Jestem zwolennikiem cięcia jesienią, ale lawendy nie obcięłam - cięłam ją dzisiaj.
W tym roku zetnę jesienią tak jak Ty

Mnie kiedyś pani ze szkółki podpowiedziała z tą lawendą, zachwycałam się u niej pięknymi okazami wczesną wiosną. Odtąd zawsze tak robię. Trzeba to robić w miarę wcześnie. Zazwyczaj we wrześniu tnę.
MirellaB 17:17, 27 lut 2019

Margerytka40 napisał(a)

Mnie kiedyś pani ze szkółki podpowiedziała z tą lawendą, zachwycałam się u niej pięknymi okazami wczesną wiosną. Odtąd zawsze tak robię. Trzeba to robić w miarę wcześnie. Zazwyczaj we wrześniu tnę.

To dobry pomysł. Skorzystam na pewno.
Obok mnie w szkółce wrzosy tną jesienią i trawy. Każdego roku mają piękne okazy
Margerytka40 17:40, 27 lut 2019

MirellaB napisał(a)

To dobry pomysł. Skorzystam na pewno.
Obok mnie w szkółce wrzosy tną jesienią i trawy. Każdego roku mają piękne okazy

U Ciebie zimy cieplejsze więc nie ma ryzyka
anna_t 17:41, 27 lut 2019

Z różami nie musisz całej rabaty szykować. Wystarczy że w dołek dasz gliny i obornika. One korzenia sie w głąb. Bardziej bym się skupiła nad ich rozmieszczeniem żeby nie przesadzać za chwilę