Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 11:50, 20 paź 2016

Gosia już wsadzone, a właściwie zadołowane. Zdjęcie było tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7146-ogrod-nety-moje-marzenie?page=101
bdan 12:01, 20 paź 2016

Nett napisał(a)

Aneta tak sobie myśle, czy nie podobałaby Ci się tam brzoza np. Doorenbos lub white light (ostatnio jakosia chyba tę white light kupowała) Wkomponowałoby się w otoczenie. Ja mam przy moim placyku wypoczynkowym posadzone 3 szt
tu w pierwszym roku ( były kupowane bardzo malutkie)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=361
na tej stronie po upływie roku,
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=391
Przy placyku mam z rozchodnikami a drugi z jeżówkami
My nasze przycinamy, nie wiem jak korzenie, ale kiedyś oglądałam Maję w ogrodzie, gdzie też przy tarasie były posadzone brzozy

chyba w tym odcinku to było
http://majawogrodzie.tvn.pl/251,Nowoczesny-ogrod-%E2%80%93-krok-po-kroku-odc-535,odcinek.html

Edit. może więcej niż jedna posadzić, wychodzi Ci na taras z tej strony jakieś duże okno, z którego mogłabyś sobie podziwiać białe pnie?
malgol 12:02, 20 paź 2016

Oj , faktycznie przegapiłam.To było wtedy jak powiadomienia przestały przychodzić i się pogubiłam
Duże te sadzonki, jak moje tez żałowałam ,że jeszcze czegos nie kupiłam
Nett 12:15, 20 paź 2016

bdan napisał(a)

Aneta tak sobie myśle, czy nie podobałaby Ci się tam brzoza np. Doorenbos lub white light (ostatnio jakosia chyba tę white light kupowała) Wkomponowałoby się w otoczenie. Ja mam przy moim placyku wypoczynkowym posadzone 3 szt
tu w pierwszym roku ( były kupowane bardzo malutkie)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=361
na tej stronie po upływie roku,
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=391
Przy placyku mam z rozchodnikami a drugi z jeżówkami
My nasze przycinamy, nie wiem jak korzenie, ale kiedyś oglądałam Maję w ogrodzie, gdzie też przy tarasie były posadzone brzozy

chyba w tym odcinku to było
http://majawogrodzie.tvn.pl/251,Nowoczesny-ogrod-%E2%80%93-krok-po-kroku-odc-535,odcinek.html

Edit. może więcej niż jedna posadzić, wychodzi Ci na taras z tej strony jakieś duże okno, z którego mogłabyś sobie podziwiać białe pnie?

Danusiu ciekawy pomysł z brzozami, choć przeraża mnie ich wielkość. U Ciebie placyk jest daleko od domu i wygląda to pięknie. W programie był bardzo duży ogród i taras też chyba na legarach, więc korzenie miały się gdzie rozrastać. U mnie chyba za mało miejsca. Bezpieczniej czułabym się z jednym drzewem Ale oczywiście pomyślę.
A taras i to kółko gdzie ma być drzewo/ krzew wygląda tak:

Od ogrodzenia jestem coraz bliżej decyzji posadzenia 4 Umbr, więc też tak łyso nie będzie.
Nett 12:29, 20 paź 2016

Nie wiem, kochani, ja bym tu widziała jednego dużego krzaczora lub nieduże wielopniowe drzewko, takie do wysokości okien na piętrze, ale niech mądrzejsi ode mnie popatrzą.
bdan 12:59, 20 paź 2016

Nett napisał(a)

Od ogrodzenia jestem coraz bliżej decyzji posadzenia 4 Umbr, więc też tak łyso nie będzie.

A chcesz na pewno kolejne drzewa w formie kuli?

Ja mam na mojej 22 ar działce 4 umbry i 3 platany. Umbry w pierwszej częsci koło domu, platany w drugiej, za domem.
Teraz jak kupowałam drzewo, to przy wyborze całkowicie odrzuciłam drzewa o kulistym pokroju, i mówiłam do męża, że chcę drzewo takie jak rysowałam jak byłam dzieckiem (nie rysowałam kulistych|). Oprócz tych kulistych form, mam trochę drzew o innym pokroju ( 23 szt, bo marikenów nie liczę, bo to też troszkę kulkowate), więc samych kulistych drzew na działce nie mam.

No chyba, że to taki zamierzony efekt, że mają być w przewadze kuliste.

anna_t 13:05, 20 paź 2016

Nett napisał(a)
Nie wiem, kochani, ja bym tu widziała jednego dużego krzaczora lub nieduże wielopniowe drzewko, takie do wysokości okien na piętrze, ale niech mądrzejsi ode mnie popatrzą.

Aneta zadzwoń do swojej pobliskiej szkołki lub paru i wypytaj co maja wielopniowego i daj tu znać. może za bardzo kombinujesz jest mnóstwo pieknych drzew a ty masz jeszcze mnóstwo miejsca na nie, sadź! i te umbry na front dawaj
Nett 13:49, 20 paź 2016

bdan napisał(a)

A chcesz na pewno kolejne drzewa w formie kuli?

Ja mam na mojej 22 ar działce 4 umbry i 3 platany. Umbry w pierwszej częsci koło domu, platany w drugiej, za domem.
Teraz jak kupowałam drzewo, to przy wyborze całkowicie odrzuciłam drzewa o kulistym pokroju, i mówiłam do męża, że chcę drzewo takie jak rysowałam jak byłam dzieckiem (nie rysowałam kulistych|). Oprócz tych kulistych form, mam trochę drzew o innym pokroju ( 23 szt, bo marikenów nie liczę, bo to też troszkę kulkowate), więc samych kulistych drzew na działce nie mam.

No chyba, że to taki zamierzony efekt, że mają być w przewadze kuliste.

Danusiu długo myślałam o wyborze drzew koło frontowego ogrodzenia. Zaczęło sie od platanów, później miały być graby, później Nigry, a później to już sama nie wiedziałam.
Stanęło na umbrach z kilku powodów- nie chcę wysokich drzew, które rosną mocno w górę. Przyglądałam się im i to chyba nie mój styl, przytłaczają mnie. U sąsiada jest 20 brzóz, tych pospolitych, wysokich na 20 metrów, więc strzeliste są w zasięgu mojego wzroku. Z kulistych mam tylko te 2 platany i małą wierzbę (ale jej koniec jest bliski). Ze smukłych mam buka Dawyck Golda, miłorzęba, oczywiście Szmaragdy i cyprysiki, a z tyłu domu sad. Wydaje mi się, że umbry ze swoimi koronami zamkną jakby ogród od zewnątrz i będzie do nich pasował niższy żywopłot ze szmaragdów. Ale może się mylę, może nie wzięłam czegoś pod uwagę lub czegos nie widzę... Jesli tak, to napisz proszę, bo wszystkie uwagi są dla mnie bardzo ważne. Nie chciałabym żałować kolejnych decyzji.
Nett 13:54, 20 paź 2016

anna_t napisał(a)

Aneta zadzwoń do swojej pobliskiej szkołki lub paru i wypytaj co maja wielopniowego i daj tu znać. może za bardzo kombinujesz jest mnóstwo pieknych drzew a ty masz jeszcze mnóstwo miejsca na nie, sadź! i te umbry na front dawaj

Aniu ja się chyba do nich wybiorę i pooglądam. Może wpadnie mi coś w oko, czego nie znałam wcześniej albo nie pomyślałam. W weekend ma być tez kiermasz ogrodniczy organizowany przez szkołę ogrodniczą. Mają być drzewka. Może uda się kupić coś w rozsądnej cenie.

W tej chwili nastawiona jestem na umbry, magnolię (najchętniej Nigrę lub Suzan) i właśnie to coś przy tarasie. Może buksy albo cisy będą mieli? Zobaczymy
wiklasia 14:20, 20 paź 2016

A ja Cie Anett rozumiem, że chcesz kuliste. Tak czasem jest i już.
Te drzewa, które oglądamy na Ogrodowisku z reguły nie osiągnęły jeszcze swojego apogeum tylko są w stanie pośrednim. Gdzies w szkółce oglądałam np. Nigrę około 15-letnią. Puszczona samopas, swobodnie. Za duża jak dla mnie. Ja wolę coś, nad czym mogłabym zapanować, więc forma szczepiona i kulista to jest to czemu mówię "tak'.