Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 08:39, 20 wrz 2016

Kawa napisał(a)
Anetko ale plany super się dzieje

mnie się kola bardziej podobają ale ja to tak jakoś zakręcona jestem ogólnie

No to widzisz, Kochana, jesteś lata świetlene przede mną, bo wiesz co Ci się podoba. Ja dopiero muszę sobie to uświadomić. Do tej pory myślałam, że tylko linie proste i mąż mnie w tym przekonaniu utrzymywał. A dopiero po wyrysowaniu, po wizji lokalnej, po zmniejszaniu, zwiększaniu tych kół i różnych kombinacjach z liniami prostymi, wyszło, ze jednak koła.

Teraz muszę się mentalnie na to przestawić- jak to się w ogóle obsadza
makadamia 09:18, 20 wrz 2016

Nett napisał(a)

No to jest zgoda i wszystko ustalone
To teraz Asiu drzewa- doradź kochana jakbyś dla siebie sadziła.

Anetko, no co ja mogę jak się nie znam Ani nie wiem, które drzewo podatne na przemarzanie, ani jak wielkie one rosną. Ja wiem tylko, że na wprost sąsiada nieduże, a po bokach - większe.
A jeszcze Wy w takie eleganckie strony się zapuszczacie - tulipanowce, ambrowce, wiązy... Ja prosta dziewczyna jestem i lubię nasze swojskie drzewka. W rogu pewnie bym szukała jakiegoś klona, który na jesień pięknie się przebarwi, a na na środek jakieś jarząby (Szefowa podobno mącznego poleca). Jak widzisz - zupełnie inne klimaty

A Toszka zaraz pewnie przyjdzie i mnie uświadomi, jakie herezje tu plotę
Nett 09:27, 20 wrz 2016

makadamia napisał(a)

Anetko, no co ja mogę jak się nie znam Ani nie wiem, które drzewo podatne na przemarzanie, ani jak wielkie one rosną. Ja wiem tylko, że na wprost sąsiada nieduże, a po bokach - większe.
A jeszcze Wy w takie eleganckie strony się zapuszczacie - tulipanowce, ambrowce, wiązy... Ja prosta dziewczyna jestem i lubię nasze swojskie drzewka. W rogu pewnie bym szukała jakiegoś klona, który na jesień pięknie się przebarwi, a na na środek jakieś jarząby (Szefowa podobno mącznego poleca). Jak widzisz - zupełnie inne klimaty

A Toszka zaraz pewnie przyjdzie i mnie uświadomi, jakie herezje tu plotę

A widzisz, jednak trzeba pisać. Przypomniałas mi, że mąż się zachwycał też jarząbami w szkółce. Kompletnie zapomniałam, a cena przyjemniejsza niż tulipanowca.
Olcha Imperialis i judaszowce mu się też bardzo podobały, jakies odmianowe były, ale to chyba nie dla mnie. Jakieś rozrzepane, niepoukładane, a u mnie porządek musi być
makadamia 09:33, 20 wrz 2016

Oj, poczekaj aż się Toszka wypowie
Nett 09:42, 20 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Oj, poczekaj aż się Toszka wypowie

Dobrze, czekam. Chociaż w duchu, to aż podskakuję z radości.
anbu 13:20, 20 wrz 2016

Czyli będą koła, kółka, kółeczka Ja lubię wszelkie krągłości
Gdy chodzi o drzewa to rzeczywiście bardzo indywidualna sprawa - co komu się podoba, co komu w duszy gra
Ja mam ambrowce a teraz Toszka pisze, że one mają cienką korę Może im jakieś skarpeto-getry powinnam uszyć na zimę
Ale platany też mi się bardzo podobają
AniMa 13:30, 20 wrz 2016

Ja młode drzewka owijałam i owijam dalej taką zwykłą izolacją na rury, co po budowie została....
Nett 13:50, 20 wrz 2016

AniMa napisał(a)
Ja młode drzewka owijałam i owijam dalej taką zwykłą izolacją na rury, co po budowie została....

Ale na całej wysokości, aż do szczepienia? Czy tylko na dole, czy na górze?
AniMa 13:53, 20 wrz 2016

Szczepionych nie mam, owijałam na ok 70 cm od ziemii...
Nett 13:54, 20 wrz 2016

anbu napisał(a)
Czyli będą koła, kółka, kółeczka Ja lubię wszelkie krągłości
Gdy chodzi o drzewa to rzeczywiście bardzo indywidualna sprawa - co komu się podoba, co komu w duszy gra
Ja mam ambrowce a teraz Toszka pisze, że one mają cienką korę Może im jakieś skarpeto-getry powinnam uszyć na zimę
Ale platany też mi się bardzo podobają

Zobaczymy co tam będzie. Toszka coś pisała o jeszcze innej koncepcji, więc czekam ze zrywaniem darni jak na szpilkach na tą koncepcję.

A skarpety .. no jak trzeba, to trzeba. Ja do tej pory zawijałam te delikatniejsze roślinki w białą agrowłókninę na zimę i jak dzieci przechodziły koło płotu, to często słyszałam- Patrz mamo, anioły!