Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Kawa 09:33, 22 sie 2017

wow jak łądnie u Ciebie Anetko
niepotrzebnie się tak szarpałaś na początku
jeżówka rzeczywiście śliczna
no i rząd żurawek

z hortką nie podpowiem ale widziałam że już dobra dusza podpowiedziała

Nett 09:38, 22 sie 2017

Kawa napisał(a)
wow jak łądnie u Ciebie Anetko
niepotrzebnie się tak szarpałaś na początku
jeżówka rzeczywiście śliczna
no i rząd żurawek

z hortką nie podpowiem ale widziałam że już dobra dusza podpowiedziała

Kamciu, teraz z perspektywy czasu tez tak myślę, ale rok temu... jak patrzyłam na mój ogród i ogrody na O, to widziałam różnicę i bardzo chciałam zmian. I to szybkich
Toszka 09:43, 22 sie 2017

Nett napisał(a)
A na koniec problem z hortensją Diamantino- cięłam ją na wiosnę jak wszystkie inne, ale tylko ta jedna leży zupełnie na ziemi. Ma bardzo wiotkie gałązki i kiepsko wygląda. Co może być z nią nie tak?

W 3 roku wzmocni się i w miarę usztywni. Problem polega na tym, że ciężkie kwiaty (zwłaszcza jak deszcz pada) wymagają mocnych, grubych gałązek.
Odpowiednie, wiosenne cięcie, z wycięciem wszystkich cieńszych niż ołówek gałązek pomoże nadać sztywności. Teraz tylko pozostaje ci ją podwiązać.
Nett 09:46, 22 sie 2017

Toszka napisał(a)

W 3 roku wzmocni się i w miarę usztywni. Problem polega na tym, że ciężkie kwiaty (zwłaszcza jak deszcz pada) wymagają mocnych, grubych gałązek.
Odpowiednie, wiosenne cięcie, z wycięciem wszystkich cieńszych niż ołówek gałązek pomoże nadać sztywności. Teraz tylko pozostaje ci ją podwiązać.

Dziękuję Toszko
A ja się zastanawiałam czy może nawozu nie ma za mało albo za mokro było, że takie cienkie te gałązki.. Wszystkie inne mają sztywne pędy, tylko ta jedna taka wiotka
Toszka 09:51, 22 sie 2017

Wiotkość mozna uzyskać nadmiarem nawozu azotowego - azot "buja" rośliny, wyciąga. Kosztem pokroju. Jednak cięcie jest kluczem do sukcesu i czas
Tak 3 sezony mordowałam się z Vanilką - słabo korzeniła się (nornice wciąż ryły pod nią) i leżała co roku. Tej wiosny ciachnęłam niemal przy ziemi. Zostawiłam tylko 2 grubsze patyki. W tym sezonie wreszcie się ogarnęła
malgol 10:27, 22 sie 2017

Anetko,ale wszystko się rozrosło odkąd widziałam na własne oczy
Jeżówki w stipie( tej monstrualnych rozmiarów?) zachwycające, hortki piękne...a te drzewa jakie duże korony już maja...mniam cudo
Makusia 10:34, 22 sie 2017

Śliczne fotki i piękny ogród. A te jeżówki green są super- soją na baczność i jakieś takie są "dystyngowane"
Ewa777 10:38, 22 sie 2017

Anetko, zajrzałam dziś do Ciebie zobaczyć Diamantino. Zupełnie zgadzam się z Toszką - wiosną nisko ciąć najlepiej nad pierwszym oczkiem, ale tylko grubsze gałązki. Cienkie wyciąć do zera. Nawozić do początku sierpnia - nie dłużej.
Diamantino ma duże kwiaty, więc jak ma cienkie gałązki, to podwiąż je, albo daj jakieś podpórki
AnnaCh 10:40, 22 sie 2017

Makusia napisał(a)
A te jeżówki green są super- soją na baczność i jakieś takie są "dystyngowane"
I własnie dlatego je w niedzielę kupiłam Nie wiem tylko gdzie wsadzić

Anetko piękny ogród i dobre decyzje podjęłaś
Ewa777 10:44, 22 sie 2017

Mam jeszcze tylko pytanie - czy Diamantino nie ma miej słońca od innych Twoich hortensji?