Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Makusia 08:58, 28 wrz 2016

Aneta mam podobny kwasomierz, jak Ty, z tym, że ja mam 3 w 1, przy czym uważam, że dwie funkcje są zbędne

Ja mam wszędzie zasadową, nawet pod rodkami gdzie mam qoopy końskiej, liści dębu, igliwia i kory full mi taki zasadowy kwas pokazuję. Ja nie wiem, czy temu ufać można. Nie pomyślałam wcześniej, bo mogłam to to w zakwas żytni nierozcieńczony włożyć i zweryfikować.

Asiu- z tego, co wiem, siarka zakwasza dopiero po pół roku.
anbu 09:01, 28 wrz 2016

Heh to macie tak jak ja
Ja kupiłam ten płyn do badania PH i wszędzie mi wyszło 6 - nie wiem czy mogę ufać
Nett 09:41, 28 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Ja właśnie wczoraj zakupiłam płyn Heliga i też się zdziwiłam, bo wszędzie pokazał ok. 7.
Najwyraźniej ani ściółka ani siarka nie zadziałały, idę robić zakwas

Asiu a co to za zakwas? Napisz mi prosze wiecej.
Własnie pod rodkami i niestety pod borówką, pokazało mi 6 i musze szybko podziałałać.
Nett 09:46, 28 wrz 2016

Kurczę gdyby wszędzie pokazało jedną wartość, to bym wiedziała, że szmelc, ale sa miejsca gdzie było 5, 6, 6,5, 7 i 7,5 więc coś tam się zmieniało. Ale chyba jako odnośnik mogę przyjąć że ph mam 6-7 i tym się kierować.

Poczekam jeszcze jak popada, bo u mnie susza totalna i wtedy jeszcze raz pomierzę i zobaczę co wyjdzie.
anka_ 10:00, 28 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Ja właśnie wczoraj zakupiłam płyn Heliga i też się zdziwiłam, bo wszędzie pokazał ok. 7.
Najwyraźniej ani ściółka ani siarka nie zadziałały, idę robić zakwas
Może jeszcze za wcześnie na badanie, wszystko musi się przegryźć. Ja od zeszłej jesieni "bawię się" w przygotowanie miejscówki pod kwasoluby wg Toszkowej instrukcji i 5 na kwasomierzu mam.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Nett 10:03, 28 wrz 2016

Może Aniu masz rację. Nie będę panikować, ale tego zakwasu i tak muszę poszukać.
anbu 10:06, 28 wrz 2016

anka_ napisał(a)
Może jeszcze za wcześnie na badanie, wszystko musi się przegryźć. Ja od zeszłej jesieni "bawię się" w przygotowanie miejscówki pod kwasoluby wg Toszkowej instrukcji i 5 na kwasomierzu mam.

To aż trzeba takiej cierpliwości i tyle czasu
Ojć
anka_ 10:08, 28 wrz 2016

anbu napisał(a)
To aż trzeba takiej cierpliwości i tyle czasu
Ojć
Aniu ale i tak do taaaakiego podłoża jak ma Iwonka na kwaśnej to jeszcze baaardzo dużo brakuje.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anbu 10:18, 28 wrz 2016

anka_ napisał(a)
Aniu ale i tak do taaaakiego podłoża jak ma Iwonka na kwaśnej to jeszcze baaardzo dużo brakuje.

Ojć, ojć
Makusia 10:30, 28 wrz 2016

Nett napisał(a)

Asiu a co to za zakwas? Napisz mi prosze wiecej.
Własnie pod rodkami i niestety pod borówką, pokazało mi 6 i musze szybko podziałałać.

Zakwas żytni Aneto
Wklejam przepis:
1 dzień
Bierzemy 100 g mąki żytniej (typ 2000) i 100 g letniej wody niechlorowanej (ok. 30 * C) , mieszamy razem w dużym słoiku, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (temp. 25-30 * C).

2 dzień
Do zaczynu z pierwszego dnia dodajemy kolejne 100 g mąki żytniej i tyle samo letniej wody, całość mieszamy i znów odstawiamy na dobę w ciepłe miejsce.
3, 4, 5 dzień powtarzamy całą procedurę

W 5 dniu możemy przeznaczyć część zakwasu do pieczenia pierwszego bochenka, pozostałą część pozostawiamy w słoiku i dokarmiamy dalej wg powyższej zasady, jeśli planujemy piec chleb na bieżąco. Jeśli nie to odstawiamy zamknięty do lodówki, będzie to starter do następnych wypieków.
Raz na kilka dni trzeba słoik wyciągnąć, dokarmić 100 g mąki żytniej razowej i tyleż samo wody, pozostawić w ciepłym miejscu na 12 h, żeby popracował i potem można znowu go wykorzystać lub schować do lodówki.

Rada praktyczna- nie baw się w ml, tylko dawaj po szklance mąki i wody. Chodzi o to, że przy 200 ml dziennie musisz się bawić w ten zakwas z miesiąc, żeby potem mieć wystarczającą ilość. Po dwie szklanki dziennie szybciej masz go więcej

Potem rozcieńczasz- litr zakwasu na 5 litrów wody.
Dopytaj Toszki, bo ostatnio mówiła u mnie, że to zakwasza natychmiast i trzeba ze stężeniem uważać.