Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogródkowe rewolucje

Ogródkowe rewolucje

kerii 19:30, 20 sie 2017

kamcia napisał(a)
Wysypaliśmy z M żwirek na rabatkę kulkową, miałam kupować szary, ale stwierdziłam, że szkoda mi kasy wydawać jak miałam taki. Pieniądze przydadzą się na kolejne roślinki.

Piękne Ci te rewolucje wychodzą, murki miodzio chyba od gapię pomysł Twojej kulkowej z kamykami bardzo mi się podoba zwłaszcza, że się sama głowię jak wkomponować moje coś wystające ze szpaleru hortensji

Przy okazji spisałam sobie porady od Toszki jak przygotować podłoże pod rododendrony

A tak na marginesie chciałam zapytać bardziej Toszkę bo widzę, że Cię nawiedza. Czy właściwości zakwaszające maja tylko igły z sosny? A co z igłami innych np. jodły czy świerka czy je też można zastosować do podłoża rododendronowego ?
kamcia 19:34, 20 sie 2017

Toszko uwielbiam Cię za wiedzę, pomoc i cierpliwość to oczywiste, ale też za te porównania , niby sprawa prosta, a dla mnie nieoczywista. Zrobiłabym budyń .
Toszka 19:35, 20 sie 2017

Każde igły są dobre. Takie same zakwaszające właściwości mają liście, prócz bukowych. Byle to były zdrowe liście (bez chorób)
kamcia 19:38, 20 sie 2017

Jolu odgapiaj do woli

Ja też rady Toszki spisuję, mam nawet folder na pulpicie "rady Toszki" i wszystko tam wklejam

kerii 22:10, 20 sie 2017

Dzięki Toszka za informację.

Tak całkiem od gapić to nie chce choć tak by było najprościej. Ale jakąś tam inspiracją ta Twoja rabatka jest.

A mam jeszcze jedno pytanie do Toszki. Chciałam trochę użyźnić ziemię na istniejących już rabatach. Mam dość przepuszczalną można powiedzieć piaszczystą i chciałam na jesień przekopać ją z trochę bardziej gliniastą i nie wiem czy dodawać w tedy obornik pod rośliny ( niestety obornik tylko taki jak sprzedają w sklepach granulowany ) czy tylko przekopać a z obornikiem poczekać do wiosny.

Sorki Kamcia, że tak u Ciebie ale może info i Tobie się przyda
Toszka 22:46, 20 sie 2017

Granulowanym obornikiem nie polepszysz struktury gleby. To tylko nawóz dobry na wiosnę.
W przypadku twojej piaszczystej gleby najlepiej by było dokładnie zmieszać kompost z "gliniastą" glebą i delikatnie przemieszać z macierzystą. Najlepiej by było przekopać, ale rozumiem, że rosną rosliny. W twoim przypadku najcenniejsze jest ściółkowanie kompostem. Warto zdobyć obornik - trzeba szukać szkółek jeździeckich w okolicy. Może jakiejś fundacji ratującej konie.
Obornik można dorzucać do kompostu. Do tego korę, liście, mączkę bazaltową. Tym mulczować (ściółkować)rabaty. Dwa, trzy sezony, a różnica w jakości gleby będzie już wyraźna.
Johanka77 22:54, 20 sie 2017

Toszko, jesteś nieocenionym mistrzem gleboznawstwa

Czy mogła byś wpaść do mnie i poradzić mi w sprawie zdechłej hortki?
Sorki, Kamcia...
kerii 23:05, 20 sie 2017

Dziękuję Toszka
MirellaB 07:47, 21 sie 2017

Kamcia napisz mi dokładnie jak chcesz sadzić miskanty ML, hortensje Vanilki i jeżówki?
Też mam w planach takie zestawienie. Pod tujami chciałam posadzić ML, przed nimi vanilki, a przed vanilkami jeżówki. Wydaje mi się, że to jednak zły pomysł, bo vanilki zakryją ML
Toszka 08:38, 21 sie 2017

Tak, Vanilki zakryją ML.